Σελίδες

Σάββατο 23 Απριλίου 2022

"Προστατέψτε" τον σκύλο σας από τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Το Πάσχα και η Ανάσταση πλησιάζει και όλο και περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων προβληματίζονται για την αντίδραση του σκύλου τους στον ήχο των πυροτεχνημάτων της Ανάστασης, ιδιαίτερα όσοι μένουν κοντά σε κάποια εκκλησία. Η αλήθεια είναι πως η «Ευαισθησία στους ήχους» είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που περιγράφεται στο 20% με 50% περίπου των σκύλων που εκτίθενται σε βεγγαλικά, πυροβολισμούς, βροντές ή άλλα έντονα ηχητικά ερεθίσματα. Συμπτώματα όπως η έντονη σιελόρροια, ο τρόμος (τρέμουλο), η ταχύπνοια, η ταχυκαρδία, ο έμετος, η διάρροια, και συμπεριφορές όπως το μάζεμα της ουράς, το κατέβασμα των αυτιών, η αυξημένη κινητικότητα, το κρύψιμο, η προσπάθεια διαφυγής και ο αυτοτραυματισμός περιγράφονται σε σκύλους κατά τη διάρκεια κάποιου έντονου ηχητικού ερεθίσματος. Το σύνολο των συμπτωμάτων αυτών συχνά περιγράφεται και ως «Κροτοφοβία», όρος ο οποίος όμως δεν περιγράφει πάντα τα αίτια του προβλήματος.

Τί ονομάζεται Φόβος;

Φόβος ονομάζεται η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα. Η αντίδραση αυτή περιλαμβάνει παραμέτρους που αφορούν τη φυσιολογία, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του ζώου.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Η καταστροφή του αστικού και περιαστικού πρασίνου στην Ελλάδα - Δελτίο τύπου της ΠΕΕΓΕΠ

Εγινε επικαιροποίηση στις 21/4/2022.

καρατόμηση δέντρων σε ρέμα της Διώνης
Καρατόμηση δέντρων νότια της παιδικής χαράς της οδού Πίνδου
(με τη γαλάζια διακεκομμένη γραμμή σημειώνεται η κοίτη του ρέματος)

Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου (ΠΕΕΓΕΠ) εξέδωσε προχθές 17/4/2022 δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρεται στη βαναυσότητα των άκαιρων και κακότεχνων κλαδεύσεων αστικών δέντρων σε πολλές πόλεις της χώρας. Πρόκειται για ένα αισχρό φαινόμενο που έχει κλιμακωθεί αυτή την Άνοιξη.

Στην όλη σύγχρονη βαρβαρότητα διακεκριμένη θέση κατέχει ο συστηματικός αφανισμός των αστικών και περιαστικών δέντρων, τόσο από την κακώς αποκαλούμενη «αυτοδιοίκηση» αλλά και αυθαίρετα από κατοίκους στο πνεύμα μίας μαζικής υστερίας κατά των δέντρων, η οποία όχι μόνο είναι αδικαιολόγητη αλλά αφήνει πίσω της καμένη γη ως σκηνικό του μέλλοντος μας.

Η περίπτωση της Διώνης Πικερμίου
Ένα σύγχρονο μνημείο βαρβαρότητας

Πρόσφατα στη Διώνη του Πικερμίου συντελείται μια άνευ προηγουμένου δενδροκτονία. Με την ανοχή (ή τη συγκαλυμμένη προτροπή) της «αυτοδιοίκησης», ομάδες κάτοικων (σύλλογοι δενδροκτόνων;) υπό το πρόσχημα του καθαρισμού οικοπέδων καρατομούν όποιο δέντρο κρύβει τη θέα στη βίλα τους, όχι μόνο εντός οικοπέδων αλλά και εντός ρεμάτων. Μετά τις περσινές εκχερσώσεις των «Δρυάδων» του Χαρδαλιά (του γνωστού και ως «Nick Hard»), φέτος υπάρχει η δικαιολογία των σπασμένων κλαδιών (χιονοθλασίες) από τον χιονιά του χειμώνα και η άτυπη κατευθυντήρια οδηγία είναι «σπασμένο κλαρί = δέντρο προς υλοτομία».

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Να σταματήσει η καταστροφή των αστικών δέντρων και της ζωής που φιλοξενούν!

Nα αλλάξει άμεσα η προσέγγιση του ζητήματος του αστικού πρασίνου από τους Δήμους και την πολιτεία, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους 30 φορείς και οργανώσεις.

Τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι της Αθήνας και πολλών άλλων δήμων της Ελλάδας εκπλήσσονται δυσάρεστα, βλέποντας κυριολεκτικά καρατομημένα τα δέντρα στις πλατείες και στους δρόμους.

Οι χώροι πρασίνου με τα μεγάλα δέντρα και με τη βιοποικιλότητα που φιλοξενούν, αποτελούν σημαντικότατα συστατικά στοιχεία της φύσης μέσα στις πόλεις. Τα δέντρα προσφέρουν πλήθος αναντικατάστατων οικοσυστημικών υπηρεσιών: ρύθμιση του μικροκλίματος, απορρόφηση αέριων ρύπων, αισθητική απόλαυση και αναψυχή, προστασία από τις πλημμύρες, θερινή σκίαση κλπ. Επιπλέον, κατά τους εαρινούς μήνες αποτελούν θέσεις φωλιάσματος για πολλά είδη πουλιών που ζουν στις πόλεις μας.

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

[Συλλογή υπογραφών] Όχι αντλιοστάσιο αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ μέσα στην προστατευόμενη ζώνη στις Μαρίκες

κειμενο υπογραφων

Το έργο αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ προβλέπει κατασκευή αντλιοστασίου ακαθάρτων στις Μαρίκες, μέσα σε διπλά προστατευόμενη ζώνη από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες 2000/60/ΕΚ και 92/43/ΕΟΚ. Ήδη από τον Ιανουάριο αποψιλώθηκε τμήμα της περιοχής, μία καταστροφή που ευτυχώς σταμάτησε μέσα από τις παρεμβάσεις περιβαλλοντικών και τοπικών φορέων.

Συγκεντρώνουμε υπογραφές από κατοίκους και φίλους της περιοχής Μαρίκες με αίτημα τη μετακίνηση του αντλιοστασίου εκτός προστατευόμενης ζώνης.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε αντιγραφή το παρακάτω κείμενο και να το στείλετε στο megalorema@gmail.com με το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνσή σας:

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

3η επιστολή για την ανευθυνότητα

Ενόψει της επικείμενης έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και λόγω των νέων ανεύθυνων δηλώσεων του δημάρχου Ραφήνας περί αποποίησης των διοικητικών ευθυνών του για την προστασία της δασικής έκτασης Δασαμάρι, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα με νέα επιστολή-καταγγελία προς τους αρμόδιους φορείς δασοπροστασίας (βλ. παλαιότερα δημοσιεύματα: 1/5/2021, 23/5/2021, 27/5/2021, 27/6/2021, 3/11/2021).

ΠΡΟΣ
● Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Δ/νση Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών
   [αρ.πρωτ. 4945/16-6-2021, 3648/12-5-2021]
● Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής
Δ/νση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών
   [αρ.πρωτ. 63921/31-5-2021, 53436/10-5-2021]
ΚΟΙΝ.
● Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου [αρ.πρωτ. 7427/20-5-2021]
● Δήμος Πεντέλης  [αρ.πρωτ. 10221/1-7-2021]

Πικέρμι 5/4/2022

ΘΕΜΑ: Όρια διοικητικής ευθύνης του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου σε συνάρτηση με την υλοποίηση σχεδίου αντιπυρικής προστασίας («Ιόλαος») στη δασική και αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι του Πεντελικού

3η επιστολή

Μετά ένα χρόνο αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο ίδιο ακριβώς θέμα για το οποίο σας είχαμε ζητήσει πέρυσι να λάβετε επείγοντα μέτρα, αφού το ζήτημα παραμένει έως σήμερα ανεπίλυτο.

Η δασική έκταση Δασαμάρι του Πεντελικού βουνού ανήκει χωρικά και διοικητικά στο Πικέρμι από συστάσεως της πρώην Κοινότητας Πικερμίου (1952) μέχρι και σήμερα που το Πικέρμι έχει συνενωθεί σε ένα Δήμο με τη Ραφήνα (πρόγραμμα Καλλικράτης/Κλεισθένης).

Εν τούτοις, πέρυσι ο δήμαρχος Ραφήνας αποποιήθηκε των διοικητικών ευθυνών του στην περιοχή διατεινόμενος ότι «το οικοσύστημα αυτό ανήκει ξεκάθαρα στα διοικητικά όρια του Δήμου Πεντέλης και ουδεμία σχέση έχει με τη διαχείρισή του» και προφασιζόμενος ένα ζήτημα επουσιώδες και εντελώς γραφειοκρατικό: τον μη καθορισμό των ορίων μεταξύ Πεντέλης και Πικερμίου από κάποια Επιτροπή Ορίων, που άγνωστο πότε θα συσταθεί, πότε θα συνεδριάσει και πότε θα αποφασίσει. Για το εν λόγω θέμα ο δήμαρχος αποφάσισε μόνος του και ουδέποτε συζητήθηκε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας.