Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Η ανευθυνότητα των υπευθύνων υποθάλπει εμπρησμούς

H παρούσα ανάρτηση συντάσσεται ενώ την επικαιρότητα έχει επισκιάσει η βαριά οικολογική καταστροφή των Γερανείων, από την πυρκαγιά του Σχίνου, που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 19 Μαΐου. Είχε προηγηθεί η αποστολή επιστολής από την ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.» και την Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος προς τους αρμόδιους φορείς Πολιτικής Προστασίας, όπου εκφραζόταν η ανησυχία για την εκδήλωση καταστροφικής πυρκαγιάς εν όψει καλοκαιριού και δεδομένης της εξόφθαλμης απόπειρας αποποίησης, από πλευράς του δημάρχου Ραφήνας, των διοικητικών ευθυνών για την δασική περιοχή Δασαμάρι.
Οι ευθύνες τις οποίες ο δήμαρχος προσπάθησε να αποποιηθεί αφορούν στην πυροφύλαξη και την πυροπροστασία δασικής και αναδασωτέας έκτασης στο Δασαμάρι του ανατολικού Πεντελικού, που εντοπίζεται από συστάσεως του ενιαίου Δήμου Ραφήνας και Πικερμίου εντός των ορίων του και προηγουμένως εντός των ορίων της Kοινότητας Πικερμίου.
Είχε προηγηθεί σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο «Δασαμάρι S.O.S.» και στην ιστοσελίδα atticavoice.gr με τίτλο «Τα πυροτεχνήματα προξενούν πυρκαγιές ... και η ανευθυνότητα τις υποθάλπει», την 1η Μαΐου. Από τότε υπήρξαν χλιαρές έως μηδενικές αντιδράσεις και εν όψει δεύτερης επιστολής των συλλογικοτήτων προς τους φορείς Πολιτικής Προστασίας, δημοσιεύουμε την μέχρι τώρα πορεία, σχετικά με το πολύ σοβαρό θέμα της πυροφύλαξης και πυροπροστασίας στο ανατολικό Πεντελικό και ειδικότερα στη δασική και κηρυγμένη ως αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, στην καταγγελία που είχαμε κάνει στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, για τα καμώματα του δήμαρχου Ραφήνας, Ευ. Μπουρνού, ο οποίος αποποιείται τις διοικητικές ευθύνες του για την Πολιτική Προστασία της δασικής έκτασης Δασαμάρι από τον κίνδυνο μιας καταστροφικής πυρκαγιάς. Στις 5 Μαϊου στείλαμε (μαζί με την Κ.Π.Α.Μ.Ρ.) σχετική επιστολή, με όλο το υλικό που τεκμηριώνει την καταγγελία μας, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να αναλάβουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς —του Δήμου Ραφήνας συμπεριλαμβανομένου— τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν. Στην επιστολή (παρατίθεται ολόκληρη στο τέλος του άρθρου) καταλήγαμε με τα ακόλουθα ζητούμενα:

Σας καλούμε
1. να ξεκαθαρίσετε άμεσα σε ποιόν τοπικό/δημοτικό φορέα ανήκει η διοικητική ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας της δασικής περιοχής που βρίσκεται μεταξύ των εντός σχεδίου οικισμών Ντραφίου και Διώνης και νοτίως της οδού Βεργίνας.
2. να φροντίσετε ώστε ο αρμόδιος αυτός φορέας να επιληφθεί άμεσα όλων των ενεργειών σχεδιασμού πρόληψης πυρκαγιάς που υποχρεούται για την εν λόγω περιοχή.

Η ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων ήταν, για άλλη μια φορά, αποκαλυπτική σχετικά με το ποιοί οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών. Πόντιοι Πιλάτοι και πρωταθλητές του Πινγκ Πονγκ που Ποιούν τον Παπίαν —εδώ η συντομογραφία Π.Π. (Πολιτική Προστασία) ξεδιπλώνει την πολυσημία της. Το κακό δεν άργησε να έρθει. Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη ήταν —και αυτή— προδιαγεγραμμένη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος μας απάντησε τάχιστα, εφιστώντας την προσοχή μας ...στα δικά μας αιτήματα:

Το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος είναι αναρμόδιο σε θέματα καθορισμού διοικητικών ορίων δήμων. Εφιστούμε, όμως, την προσοχή σας όπως λυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν, καθώς έχουμε εισέλθει στην αντιπυρική περίοδο 2021 και τέτοια ζητήματα πρέπει να λύνονται άμεσα.

Ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής παρέπεμψε το θέμα στο Δασαρχείο Πεντέλης και στη Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής [α.π. 53436/10-5-2021]. Μέχρι σήμερα ούτε το Δασαρχείο ούτε η Δ/νση Δασών έχουν απαντήσει.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας διαβίβασε τα αιτήματά μας στους Δήμους Ραφήνας και Πεντέλης και τους κάλεσε να τα εξετάσουν «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους» παραπέμποντάς τους σε κάποια «Επιτροπή Ορίων» που θα καθορίσει, κάποτε, τα διοικητικά όρια των Δήμων [α.π. 3648/12-5-2021].

Κατόπιν και ενώ η πυρκαγιά μαινόταν στα Γεράνεια Ορη, κοινοποίησε τις απόψεις του και ο δήμαρχος Ραφήνας, ευτυχώς όχι μέσω facebook, αλλά με ένα επίσημο πλέον έγγραφο [α.π. 7427/20-5-2021] του οποίου γίναμε αποδέκτες. Οι απόψεις του είναι αναλλοίωτες σαν να μην εννόησε και να μην έλαβε υπόψη κανένα στοιχείο της καταγγελίας μας, αν ποτέ την διάβασε. Στο μεταξύ το Πικέρμι και η Ραφήνα είχαν κηρυχθεί από τις 10 Μαΐου σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας. Ούτε τα προσχήματα...

Επειδή, όμως, οι απόψεις του δημάρχου απευθύνονται πλέον στους θεσμικούς φορείς της Πολιτικής Προστασίας, χρήζουν κάποιου σχολιασμού.

1. O δήμαρχος κωλυσιεργεί και επαναλαμβάνει το γνωστό γραφειοκρατικό επιχείρημα περί ανάγκης σύστασης επιτροπής καθορισμού ορίων, αγνοώντας τους επίσημους διοικητικούς χάρτες ορίων που είχαμε επισυνάψει στην επιστολή.

2. Το «επόμενο διάστημα» που ισχυρίζεται ότι θα συσταθεί η επιτροπή είναι εντελώς αόριστο —φέτος; του χρόνου; του παραχρόνου; Μέχρι τότε ο de facto αρμόδιος τοπικός/δημοτικός φορέας Πολιτικής Προστασίας, δηλ. ο Δήμος Ραφήνας, αποποιείται την de jure διοικητική ευθύνη του για την αντιπυρική προστασία στο δασικό Δασαμάρι.

3. Αναγνωρίζει ότι το όριο που, κάποτε, θα επιβεβαιώσει η επιτροπή είναι πράγματι η οδός Βεργίνας (βλ. καταγγελία) και επομένως το δασικό Δασαμάρι θα συνεχίσει να υπάγεται, και «επίσημα», στην διοικητική ευθύνη του Δήμου Ραφήνας (ξανά, χωρίς ποτέ κάποιος άλλος Δήμος να την έχει διεκδικήσει). Ας συγκρίνουμε την άποψή του με την θέση του Δήμου Πεντέλης που θεωρεί ότι το όριο των δύο Δήμων είναι σαφώς προσδιορισμένο τώρα —ανεξάρτητα από την όποια επιτροπή— παραπέμποντας στα υπάρχοντα ρυμοτομικά σχέδια και χάρτες.

4. Η περιγραφή «περιοχή των καταρρακτών του Ντράφι» είναι μια à la μπουρνέζικη θολούρα.

  1. Το Ντράφι είναι ο εντός σχεδίου οικισμός δυτικά της λεωφόρου Αχαιών. Οι καταρράκτες προφανώς και δεν αποτελούν τμήμα του οικισμού, αλλά περιλαμβάνονται χωρικά στην δασική έκταση Δασαμάρι.
  2. Το ποτάμι λέγεται Βαλανάρης. Άρα η σωστή ονομασία είναι καταρράκτες του Βαλανάρη. Με αυτή την ονομασία αναφέρονται από τους κατοίκους της περιοχής. Έργα της Περιφέρειας Αττικής λίγο βορειότερα (το φράγμα και η επισκευή κατολίσθησης στην κλειστή στροφή της οδού Βεργίνας) έχουν καταγραφεί στα τεχνικά προγράμματα της Περιφέρειας ως κατασκευές στον Βαλανάρη. Τι λόγους έχει ο δήμαρχος Ραφήνας να αλλάζει το όνομα;
  3. Πώς ορίζει ο δήμαρχος την «περιοχή»; Σε όλες τις μέχρι σήμερα δηλώσεις του αυτή η «περιοχή» είναι ακαθόριστη. Αλλοτε είναι τα πρανή του ποταμού, άλλοτε το τμήμα από μια περίφραξη και κάτω, που είχε κατασκευάσει προ μηνών, άλλοτε η πλαγιά γύρω από τους καταρράκτες, άλλοτε το ευρύτερο οικοσύστημα... Αρνείται και πάλι να ονομάσει την περιοχή με το όνομά της: Δασαμάρι. Επισημαίνουμε ότι κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει διάφοροι χάρτες όπου έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή ονόματα ανύπαρκτων οικισμών (Ροσόλυμος, Νέα Κωνσταντινούπολη κ.α.).

5. Το αίτημα του δήμαρχου Ραφήνας προς την Π.Ε. Ανατ. Αττικής για μέτρα προστασίας της περιοχής αφορά μόνο τις ημέρες που προβλέπεται κίνδυνος πυρκαγιάς ≥ 4, δηλ. πολύ υψηλός ή κατάσταση συναγερμού. Άρα ακόμη και στις πιο επικίνδυνες μέρες ο δήμαρχος αποσείει, και τότε, τις δικές του διοικητικές ευθύνες για αντιπυρική προστασία («Ιόλαος») και τις αναθέτει στην Περιφέρεια. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών «Ιόλαος», που πρόσφατα ψήφιστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, «Το Επιχειρησιακό Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, καθ’ όλη την διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου, φροντίζει για την επάνδρωση των πυροσβεστικών και υδροφόρων οχημάτων του Δήμου και σε περιόδους αυξημένου κινδύνου πρόκλησης, πυρκαγιάς, τα διασπείρει σε περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα, προς άμεση επέμβαση όταν απαιτηθεί, πάντα υπό τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος.» [Ιόλαος, σελ. 38, 86]

6. Παρόλο που αναγνωρίζει προηγουμένως ότι κάποτε η περιοχή (το δασικό Δασαμάρι;) θα ενταχθεί στα διοικητικά όρια του Δήμου Ραφήνας, καταλήγει ότι «η αρμοδιότητα ΟΜΩΣ του χώρου ανήκει στην Περιφέρεια και στο Δασαρχείο Πεντέλης». Η ευθύνη γίνεται μπαλάκι του πινγκ-πονγκ...

Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα:
Για ποιό λόγο ο δήμαρχος Ραφήνας θυμήθηκε φέτος να απλώσει ένα θολό καπνό πάνω από το Δασαμάρι;
Προμηνύεται καπνός πυρκαγιάς και θέλει να προκαταλάβει, ώστε να μην ξαναβρεθεί στο επίκεντρο μιας πυρκαγιάς στην περιοχή του; Σημειωτέον ότι η απόδοση ευθυνών για την πυρκαγιά σε Μάτι, Βουτζά, Κόκκινο Λιμανάκι και γύρω περιοχές δεν έχει, ακόμη, ολοκληρωθεί.
Ας μην προχωρήσουμε σε σενάρια... Εν τέλει, ποιός ωφελείται από τις δηλώσεις αποποίησης; Σίγουρα το έργο των εμπρηστών. Και όσοι επίδοξοι προσπαθούν να οικοπεδοποιήσουν άλλο ένα κομμάτι του Πεντελικού.

Συμπέρασμα: Οι φτηνοί και ανυπόστατοι ισχυρισμοί του δήμαρχου Ραφήνας καταδεικνύουν την ανευθυνότητά του. Οι απαντήσεις ή μάλλον οι μη-απαντήσεις όλης της ιεραρχίας της διοίκησης καταδεικνύουν την ανευθυνότητά τους. «Πέραν τούτου...» το δασικό Δασαμάρι παραμένει απροστάτευτο.Επιστολή (πρώτη) προς φορείς Πολιτικής Προστασίας:

Πικέρμι, 3/5/2021

ΘΕΜΑ: Όρια διοικητικής ευθύνης του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου σε συνάρτηση με την υλοποίηση σχεδίου αντιπυρικής προστασίας («Ιόλαος») στη δασική και αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι του Πεντελικού.

Συνημμένο στην παρούσα επιστολή θα βρείτε δημοσίευμα που κυκλοφόρησε σε ιστοσελίδες της Ραφήνας και του Πικερμίου και το οποίο αφορά στην έκφραση αμφισβήτησης εκ μέρους του δημάρχου Ραφήνας των ορίων διοικητικής ευθύνης του. Θεωρούμε το θέμα σοβαρότατο, δεδομένου ότι η αμφισβήτηση εκφράζεται ταυτόχρονα με την επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών (ονόματι «Ιόλαος») του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου. Απευθυνόμαστε σε σας προκειμένου να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες, για να μην επαναληφθεί ένα νέο Μάτι στην περιοχή μας λόγω της οποιασδήποτε διοικητικής αμέλειας ή ασάφειας σε οποιοδήποτε επίπεδο της διοίκησης (δημοτικό, περιφερειακό ή κεντρικό).

Όπως είναι προφανές στα αναφερόμενα στο συνημμένο σχετικό δημοσίευμα, ο δήμαρχος Ραφήνας αμφισβητεί την υπαγωγή στη διοικητική του ευθύνη μιας μεγάλης δασικής και αναδασωτέας έκτασης (Δασαμάρι) που αποτελεί οικοσύστημα του ρέματος Βαλανάρη στο Πεντελικό βουνό. Μάλιστα, αναφέρεται σε έλλειψη καθορισμού των ορίων διοικητικής ευθύνης του Δήμου του στην περιοχή και αποδίδει την περιοχή στον Δήμο Πεντέλης. Ο ισχυρισμός του αυτός έρχεται λίγους μήνες αφότου ο ίδιος κυκλοφόρησε χάρτη του Δήμου με αφορμή ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) όπου φαίνεται ότι η εν λόγω περιοχή εμπίπτει στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου με σαφές όριο με τον Δήμο Πεντέλης την οδό Βεργίνας (επισυνάπτεται ο χάρτης ΣΒΑΚ).

Σημειώνουμε ότι ο Δήμος Πεντέλης έχει δηλώσει επίσημα σε επιστολή του (Α.Π. 7640/27-4-20210, επισυνάπτεται) πως η περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του Ντραφίου και της Διώνης και νότια της οδού Βεργίνας, δηλ. το δασικό Δασαμάρι, βρίσκεται ΕΚΤΟΣ διοικητικών ορίων του Δήμου Πεντέλης.

Η ανησυχία μας κλιμακώνεται όσο σκεφτόμαστε πως εάν αυτή είναι η αντίληψη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και προφανώς και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ένα τμήμα του δάσους του Πεντελικού, το οποίο προσπαθεί επί χρόνια να αναγεννηθεί και μέχρι στιγμής το καταφέρνει, βρίσκεται κάτω από τεράστιο κίνδυνο. Τον κίνδυνο που προκαλείται από την εκφρασθείσα, με τις σχετικές δηλώσεις του δήμαρχου Ραφήνας, αποποίηση της διοικητικής ευθύνης εκ μέρους του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου στην δασική έκταση Δασαμάρι.

Σας καλούμε
1. να ξεκαθαρίσετε άμεσα σε ποιόν τοπικό/δημοτικό φορέα ανήκει η διοικητική ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας της δασικής περιοχής που βρίσκεται μεταξύ των εντός σχεδίου οικισμών Ντραφίου και Διώνης και νοτίως της οδού Βεργίνας.
2. να φροντίσετε ώστε ο αρμόδιος αυτός φορέας να επιληφθεί άμεσα όλων των ενεργειών σχεδιασμού πρόληψης πυρκαγιάς που υποχρεούται για την εν λόγω περιοχή.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και ζητάμε να μας γνωρίσετε το αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών σας.

- ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.»
- Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***