Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Τα πυροτεχνήματα προξενούν πυρκαγιές...

... και η ανευθυνότητα τις υποθάλπει

Δημοσιεύθηκε πριν μερικές εβδομάδες στη Διαύγεια [ΑΔΑ 6ΖΓ9Ω16-4ΕΩ] το επικαιροποιημένο σχέδιο (ονόματι «Ιόλαος») του Δήμου Ραφήνας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή μας. Το σχέδιο ψηφίστηκε ομόφωνα από 26 «παρόντες» δημοτικούς συμβούλους σε «δια περιφοράς» συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου [απόφ. 51/6-4-2021] με τις γνωστές αντιδημοκρατικές διαδικασίες της ιντερνετικής/τηλεφωνικής επικοινωνίας, χωρίς να διεξαχθεί συζήτηση.*

Στο σχέδιο επιχειρείται να καθοριστούν οι ευθύνες και η συντονισμένη δράση όλων των θεσμικών φορέων που είναι αρμόδιοι για την προστασία μας από τις δασικές πυρκαγιές. Είναι ευνόητο ότι μια αναγκαία προϋπόθεση για την ορθή εφαρμογή του σχεδίου είναι να έχουν οριστεί με σαφήνεια τα όρια της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου ώστε να γνωρίζουν όλοι οι φορείς με ακρίβεια ποια είναι η περιοχή ευθύνης τους και πού επιχειρούν πριν από μια πυρκαγιά, κατά την πυρκαγιά και μετά την πυρκαγιά. Η χωρική παράμετρος των διοικητικών ορίων του Δήμου είναι καθοριστική και αναφέρεται επανειλημμένα στο σχέδιο. Για παράδειγμα:

«Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου ως φορέας πολιτικής προστασίας (αρθ. 3 του Ν.3013/2002 της ισχύει), μετά την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών κινητοποιεί και δρομολογεί δράσεις εντός της χωρικής αρμοδιότητάς του που αποβλέπουν στην εκπλήρωση του σκοπού της πολιτικής προστασίας που συνδέεται κατά κύριο λόγο με την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από καταστροφές, στη διαχείριση των συνεπειών σε υποδομές αρμοδιότητάς του, καθώς και την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών που διενεργείται υπό την ευθύνη, τον έλεγχο και τον συντονισμό του.
... ο Δήμαρχος κινητοποιεί δια του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, το επιχειρησιακά εμπλεκόμενο δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας του Δήμου, προκειμένου να δρομολογήσουν δράσεις που συνδέονται με: ... την περαιτέρω συλλογή πληροφοριών σχετικά με την εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου και της επηρεαζόμενες περιοχές εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου σε επικοινωνία με της κατά τόπους υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., του Π.Σ. και του Ε.Κ.Α.Β.
... Εντολή στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για άμεση κινητοποίηση των υπαλλήλων του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, για συλλογή περαιτέρω πληροφοριών, μετά από σχετική ενημέρωση για έναρξη πυρκαγιάς εντός των διοικητικών ορίων από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου ή την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία και σε συνεννόηση με αυτή.
... Το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου ... συλλέγει τις πληροφορίες σχετικές με την εξέλιξη της πυρκαγιάς στα διοικητικά όρια του Δήμου, μέσω της άμεσης επικοινωνίας με ΕΛ.ΑΣ, Π.Σ, ΕΚΑΒ.»

Τον τελευταίο χρόνο έχει ξεκινήσει στο Πικέρμι μια συζήτηση για την προστασία του Βαλανάρη και των καταρρακτών του από τους επισκέπτες-τουρίστες. Οι καταρράκτες του Βαλανάρη βρίσκονται εντός της καμένης δασικής και αναδασωτέας έκτασης Δασαμάρι, μεταξύ των οικισμών Ντραφίου και Διώνης (πρώην Αγ. Σπυρίδωνα). Το Δασαμάρι αποτελεί το ευρύτερο οικοσύστημα των καταρρακτών και διοικητικά ανήκει στην Κοινότητα Πικερμίου. Με αφορμή αυτήν την συζήτηση και σχετικά αιτήματα δημοτών ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευ. Μπουρνούς, εκτόξευσε πριν από μερικές εβδομάδες μια δήλωση-πυροτέχνημα ιδιαίτερα επικίνδυνη: «Ο καταρράκτης του Βαλανάρη δεν ανήκει στον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου». Η δήλωσή του πήρε δημοσιότητα μέσω τοπικών φερεφώνων και μέσω της πλατφόρμας διοικητικής κοινωνικής δικτύωσης facebook...

«το οικοσύστημα αυτό [σ.σ. Δασαμάρι] ανήκει ξεκάθαρα στα διοικητικά όρια του Δήμου Πεντέλης και ουδεμία σχέση έχει με τη διαχείριση που ανήκει σε ευθύνη της διοίκησης Ραφήνας-Πικερμιου
... Τα διοικητικά όρια του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου σταματούν ξεκάθαρα στα όρια του εντός σχεδίου οικισμού του Ντραφίου και η εκτός σχεδίου περιοχή [σ.σ. Δασαμάρι] ανήκει στο Δήμο Πεντέλης
... Το οικοσύστημα καταρρακτών Βαλανάρη ανήκει στο Δήμο Πεντέλης
... Τα ορια στην εκτος σχεδιου περιοχη [σ.σ. Δασαμάρι] δεν εχουν οριστει ποτε
... Σιγουρα οι εντος σχεδιου περιοχες Ντραφι και Διωνη ανηκουν στο δημο Ρ-Π. Περαν τουτου ομιχλη...»

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του επικαλείται μια μη πλήρη απάντηση-έγγραφο της Δ/νσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών που τον ενημερώνει ότι στα Αρχεία της συγκεκριμένης υπηρεσίας δεν υπάρχουν εκθέσεις ή αποφάσεις που να ορίζουν τα διοικητικά όρια μεταξυ Πεντέλης και Πικερμίου. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει να υπάρχει σχετική έκθεση σε κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία ή σε πρώην νομαρχία ή η έκθεση να έχει εκδοθεί προ δεκαετιών και σήμερα να έχει χαθεί. Οι σύγχρονοι διοικητικοί χάρτες Υπουργείων, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων προσδιορίζουν, εν τούτοις, με εγκυρότητα και ακρίβεια τα διοικητικά χωρικά όρια.**

Το πυροτέχνημα του δημάρχου Ραφήνας στήριξε facebookικά με ανάλογους ομιχλώδεις και έωλους ισχυρισμούς και ο μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ραφήνας. «Μύλος δηλαδή» !!!;;;

Σημειώνουμε ότι, εδώ και πολλά χρόνια, στον Δήμο Ραφήνας έχουν ληφθεί πλήθος αποφάσεων για ποικίλα θέματα, που συνοδεύονται από επίσημους διοικητικούς χάρτες, όπου προσδιορίζονται εμφανώς τα σύνορα του Πικερμίου με την Πεντέλη και, επακόλουθα, το βόρειο σύνορο της δασικής έκτασης Δασαμάρι με την Πεντέλη. To όριο αυτό είναι η οδός Βεργίνας που συνδέει το Ντράφι με τον οικισμό Νταού Πεντέλης. Από εκεί και πάνω είναι ο Δήμος Πεντέλης, από εκεί και κάτω είναι η Κοινότητα Πικερμίου και το δασικό Δασαμάρι. Πριν λίγους μήνες, άλλωστε, ο ίδιος ο δήμαρχος Ραφήνας κυκλοφόρησε έναν χάρτη του δήμου για να προωθήσει ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Σ' αυτόν τον χάρτη, που υπάρχει μέχρι σήμερα στην ιστοσελίδα του Δήμου, είναι ευδιάκριτο το όριο του δήμου Πεντέλης και του Πικερμίου, βόρεια της δασικής έκτασης Δασαμάρι: η οδός Βεργίνας.


Πάνω αριστερά διακρίνεται η οδός Βεργίνας, βόρειο σύνορο της
δασικής έκτασης Δασαμάρι της Κοινότητας Πικερμίου με τον Δήμο Πεντέλης.

Και ο Δήμος Πεντέλης τι λέει για τα διοικητικά όριά του; Οι χάρτες που είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Δήμου Πεντέλης είναι πεντακάθαροι και χωρίς «ομίχλες». Διοικητικό όριο του Δήμου Πεντέλης με την Κοινότητα Πικερμίου είναι η οδός Βεργίνας.

Προκειμένου να έχουμε την επίσημη θέση του Δήμου Πεντέλης, υποβάλαμε αίτημα να μας προσδιορίσει τα διοικητικά όριά του στην περιοχή. Ο Δήμος Πεντέλης απάντησε άμεσα και θεσμικά, όχι μέσω διαμεσολαβητών και facebook... Παραθέτουμε το σχετικό έγγραφο:

Ο Δήμος Πεντέλης επιβεβαιώνει, λοιπόν, ότι η περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του Ντραφίου (οικισμός Συνεταιρισμού ο Παν) και της Διώνης (πρώην οικισμός Συνεταιρισμού ο Αγ. Σπυρίδων) και νότια της οδού Βεργίνας, δηλ. το δασικό Δασαμάρι, βρίσκεται ΕΚΤΟΣ διοικητικών ορίων του Δήμου Πεντέλης και άρα ανήκει στην Κοινότητα Πικερμίου. Μπορεί για τον οποιοδήποτε λόγο να μην υπάρχει συγκεκριμένη διοικητική απόφαση ορισμού των διοικητικών ορίων, ΟΜΩΣ τα όρια προκύπτουν σαφώς από τα ρυμοτομικά σχέδια των οικισμών Ντραφίου και Διώνης και μάλιστα είναι όμοια. Αρα το διοικητικό όριο μεταξύ Πεντέλης και Πικερμίου στην περιοχή είναι όντως η οδός Βεργίνας.

Μετά από όλα τα προαναφερθέντα, ας συνοψίσουμε. Σήμερα ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος και μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο του Δήμου Ραφήνας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών («Ιόλαος»). Αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή του σχεδίου είναι να γνωρίζει η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ραφήνας τα διοικητικά όρια εντός των οποίων παρεμβαίνει. Σύμφωνα με τον Δήμο Πεντέλης, η δασική έκταση Δασαμάρι είναι εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πεντέλης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας (και την Τ.Υ. του Δήμου), η δασική έκταση Δασαμάρι είναι εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πεντέλης και «ουδεμία σχέση έχει με τη διαχείριση που ανήκει σε ευθύνη της διοίκησης Ραφήνας-Πικερμιου». Τα συμπεράσματα είναι ανησυχητικά και αποκαρδιωτικά. Το δασικό Δασαμάρι μένει ακάλυπτο και απροστάτευτο. Ο αρμόδιος φορέας πολιτικής προστασίας αποσείει και δεν αναλαμβάνει τις διοικητικές ευθύνες για την προστασία του από την απειλή πυρκαγιάς σε μια περίοδο που, μετά την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών, έχουν αναζωπυρωθεί παλιές διεκδικήσεις παλαιοτσιφλικάδων της περιοχής.*** Τελικά, μήπως η «ομίχλη» που βλέπει ο δήμαρχος Ραφήνας προέρχεται απο καπνό;Υποσημειώσεις:
* Η προχειρότητα με την οποία έχει γραφεί το σχέδιο είναι εμφανής από τα πολλά συντακτικά λάθη και τα copy/paste που περιέχει. Αποκορύφωμα της προχειρότητας είναι η αναφορά σε χάρτη με τα όρια των δασικών υπηρεσιών και των δήμων της Περιφέρειας Αττικής όπου ο χάρτης που παρατίθεται είναι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης! [Ιόλαος, σελ. 20] Μάλλον οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν μπερδευτεί με τον όρο «δια περιφοράς» συνεδρίαση κι έτσι ψηφίζουν εισηγήσεις που τις διαβάζουν «δια περιφερειακής» όρασης, όταν τις διαβάζουν.
** Τις εξηγήσεις αυτές μας έδωσε η υπηρεσία που εξέδωσε το έγγραφο που επικαλείται ο Μπουρνούς.
*** Θεωρούμε ύποπτη την αναφορά, στο σχέδιο «Ιόλαος» (σελ. 128), σε 15 βίλες εκτός σχεδίου στο νότιο Δασαμάρι, ως «οικισμό εκτός σχεδίου» και μάλιστα με το όνομα εφοπλιστικής οικογένειας.Ενημέρωση 5/5/2021:
Παραθέτουμε τμήμα χάρτη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. από τον «εθνικό κατάλογο ανοικτών δεδομένων» GEODATA.gov.gr, όπου υποδεικνύονται τα όρια των ΟΤΑ. Μέσα στο πορτοκαλί περίγραμμα, το όριο του Δήμου Πεντέλης με την Κοινότητα Πικερμίου φαίνεται με τη μαύρη διακεκομμένη γραμμή και, κατά προσέγγιση, συμπίπτει με την οδό Βεργίνας.

1 σχόλιο :

  1. Ολως περιέργως... αν προσπαθήσει κάποιος να ανοίξει την καρτέλλα ΗΛ.ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ⇾ OPENDATA στην ιστοσελίδα του Δήμου Ραφήνας (https://rafina-pikermi.gr/), θα πάρει το μήνυμα "An unexpected error has occurred."
    Στην καρτέλλα υπήρχαν πολλοί ψηφιοποιημένοι χάρτες της περιοχής με τα όρια του δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***