Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Νέα Κερκόπορτα αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων;

Η δασοφάγα λερναία ύδρα πετάει ξανά κεφάλι

Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατό ορισμένοι κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι (πρώην και νυν) να τάσσονται εναντίον όσων δασικών περιοχών έχουν απομείνει στο Πικέρμι και στη Ραφήνα. Αξιοποιούν κάθε ευκαιρία για να επιτύχουν την ολοκληρωτική εξάλειψη του δάσους, ως κοινωνικού-περιβαλλοντικού αγαθού, και να το παραδώσουν στην ιδιωτική εκμετάλλευση. Αυτή τη φορά επανέρχονται με αφορμή τους αυθαίρετους οικισμούς της Ραφήνας. Όμως η διαχείριση του θέματος αποκαλύπτει ότι δεν τους αρκεί η νομιμοποίηση μόνο των αυθαίρετων κατοικιών, που είναι αίτημα των οικιστών. Ζητούν κάτι πολύ πιο αδηφάγο: να μεταβάλουν το χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων εντός των οποίων βρίσκονται οι αυθαίρετοι οικισμοί. Ζητούν τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων που παρεισέφρυσαν(;;!!) μέσα στους παράνομους οικισμούς. Φτάνουν να ζητούν ακόμη και τον αποχαρακτηρισμό αμιγώς δασικών εκτάσεων! Μ’ ένα σμπάρο δυό τρυγόνια: και την εξυπηρέτηση των μικρών ιδιωτικών συμφερόντων και ταυτόχρονα των κατασκευαστικών εταιριών που απαιτούν τη συνέχιση της δόμησης μέσα σε δασικές εκτάσεις μέχρι την ολοσχερή τσιμεντοποίησή τους.

Το γενικότερο δασοκτόνο σχέδιο αποδεικνύεται περίτρανα και από το γεγονός ότι στις, έως τώρα, συνήθεις περιοχές προς ένταξη της Ραφήνας (Διασταύρωση, Περιβολάκια, Βγένα, Αύρα, ...), για πρώτη φορά βλέπουμε να συμπεριλαμβάνεται και το Δασαμάρι του Πικερμίου - βλ. αίτηση προς το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου που, μεταξύ άλλων, υπογράφεται από 5 μέλη μαζί με το διευθυντή μιας μκο(!) με όνομα «οχυρό πολιτών»[1].

Το Δασαμάρι είναι μια λοφοσειρά βόρεια του Πικερμίου που περιβάλλεται από δύο ρέματα (ρέμα Βαλανάρη και ρέμα Δασαμάρι) και δύο οικιστικές ζώνες (Ντράφι στα δυτικά και Διώνη-Άγιος Σπυρίδωνας στα ανατολικά), το οποίο κάηκε στις δασικές πυρκαγιές του 1995, του 1998 και του 2009. Μια δασική έκταση στη ζώνη προστασίας του Πεντελικού βουνού [ΦΕΚ 755/Δ/21-10-1988], ανάμεσα σε ρέματα ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος [ΦΕΚ 281/Δ/23-3-1993], χαρακτηρισμένη ως βιότοπος CORINE [βάση δεδομένων Φιλότης και Οικοσκόπιο WWF] και κηρυγμένη αναδασωτέα το 1995 και το 2010 [ΦΕΚ 749/Δ/2-10-1995 και ΦΕΚ 35/Δ/3-2-2010].

15 βίλες εκτός σχεδίου, εντοπισμένες σε μια κόχη της έκτασης, τους κάνει άραγε να εξομοιώνουν το δασικό Δασαμάρι με άλλους αυθαίρετους οικισμούς και να αιτούνται τον αποχαρακτηρισμό του; Άγνοια; Επιπολαιότητα; Ανεπίτρεπτο! Πολύ περισσότερο για εκείνους που εκλέγονται ή/και χρηματοδοτούνται από το δημόσιο για να προστατεύουν (λέμε τώρα!) το δημόσιο συμφέρον.

Ουσιαστικά πρόκειται για άλλη μία απόπειρα αλλαγής του δασικού χαρακτήρα δασικών εκτάσεων της περιοχής μας, που εγγράφεται σε μια σειρά παρόμοιων ενεργειών:
- Πριν μερικά χρόνια κάποιοι έστησαν μια βιομηχανία αποχαρακτηρισμών δασικών εκτάσεων [Ριζοσπάστης 30/7/2005, Το Βήμα 31/7/2005, Κυρ. Ελευθεροτυπία 25/6/2006].
- Μετά εμφανίστηκε η Α.Ε. «κτήμα Πεντέλη» και οι επίγονοι επιχειρηματικοί όμιλοι [Ριζοσπάστης 28/8/2005, Κυρ. Ελευθεροτυπία 25/6/2006].
- Πριν ένα χρόνο, με πρόσχημα την απογραφή του 2011, οι «έμποροι των δασών» ξανακάθησαν στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου με πρόθεση να «αποτινάξουν το δασικό χαρακτήρα περιοχών».
- Το καλοκαίρι του 2011 αποψιλώθηκε μεγάλη έκταση στο Δασαμάρι για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από εταιρείες κατασκευής κατοικιών και μεγαλοξενοδόχους...
- Και πριν λίγους μήνες μας προέκυψε νέο μοντέλο αλλαγής χρήσης του δάσους. Στην ίδια αποψιλωθείσα έκταση φυτρώνουν σήμερα ...βιολογικές καλλιέργειες!

Όμως, εκτός από τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους συγκεκριμένους που τα υπηρετούν, υπάρχουν οι χιλιάδες κάτοικοι. Οι κάτοικοι που χαίρονται το δάσος. Οι κάτοικοι που από το 2009, μαζί με την ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών Δασαμάρι S.O.S., εμπλουτίζουν με συνέπεια τις καμένες δασικές περιοχές με δενδροφυτεύσεις και σποροφυτεύσεις. Ένα περιβαλλοντικό έργο που αναγνωρίστηκε και υποστηρίχτηκε και από τον ΣΠΑΠ και από το δήμο Πεντέλης, αλλά και από τον ίδιο το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου με εγκατάσταση μιας δεξαμενής για το πότισμα νεαρών βελανιδιών. Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν με κάθε μέσο τις δασικές εκτάσεις της περιοχής τους: με συνέχιση των αναδασώσεων στις οποίες καιρός είναι να συμμετάσχει και ο δήμος, με τη συλλογή εκατοντάδων υπογραφών και με κινητοποιήσεις - αν χρειαστεί!

Για όσους θα κληθούν να πάρουν θέση για τη δασική περιοχή Δασαμάρι, καλό είναι να γνωρίζουν ότι το Σύνταγμα προστατεύει εσαεί το δασικό χαρακτήρα μιας περιοχής:
Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό. [Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 117, παράγραφος 3]

Επίσης, ας γνωρίζουν ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναδάσωση κάθε καμένης δασικής έκτασης:
Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, που καταστράφηκαν από πυρκαγιά ή αποψιλώθηκαν από οποιαδήποτε αιτία, προερχόμενη είτε από ανθρώπινη ενέργεια, είτε από φυσικά αίτια, μόνος εφεξής προορισμός, είναι η αναδάσωση, η επανάκτηση δηλαδή του αρχικού τους χαρακτήρα, η οποία και αποτελεί υποχρέωση του κράτους. [Συμβούλιο της Επικρατείας, απόφαση 4575/1998]

Ας γνωρίζουν επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 2011, ζήτησε τη θέσπιση 30ετούς απαγόρευσης δόμησης καμένων εκτάσεων:
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ...καλεί την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, η οποία να προβλέπει χρηματοδότηση για σχέδια πρόληψης και εκτίμησης κινδύνου, για το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS), για μέτρα κατάρτισης και εκπαίδευσης, και για την αποκατάσταση των δασών μετά από πυρκαγιές, μεταξύ άλλων με την ενδεχόμενη απαγόρευση, για τουλάχιστον 30 έτη, οποιασδήποτε οικοδομικής δραστηριότητας σε εκτάσεις που έχουν πληγεί από δασοπυρκαγιές· [Έκθεση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Πράσινη Βίβλο της Επιτροπής για την "Προστασία των δασών και τη σχετική πληροφόρηση στην ΕΕ: προετοιμασία των δασών ενόψει της κλιματικής αλλαγής", INI/2010/2106]

Επιπλέον, ας γνωρίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει απορρίψει την προσφυγή συνεταιρισμών για ένταξη στο σχέδιο πόλης των δασικών εκτάσεων του Δασαμαρίου [απόφαση ΕΔΑΔ 21/2/2005].

Τέλος ας γνωρίζουν ότι πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε απόφαση για την ανταλλαγή εκτάσεων που κατέχουν συνεταιρισμοί μέσα σε δασικές εκτάσεις με άλλες εκτάσεις του δημοσίου εντός οικιστικής ζώνης ή την απαλλοτρίωσή τους από το κράτος [Μηχανικός Online 29/3/2012].

Περιττό να προσθέσουμε κάτι που ήδη γνωρίζουν: ότι ο δήμος νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις μόνο για εγκεκριμένα έγκυρα σχέδια πόλης. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση είναι ή παράνομη ή άκυρη ή έωλη ή εκ του πονηρού!


[1] «Κατάθεση πρότασης για την έναρξη διαδικασίας μεταβολής δασικής μορφής εκτάσεων εντός οικισμών στερούμενης νόμιμης έγκρισης ... όπως είναι οι περιοχές Διασταύρωσης, Περιβολάκια, Βγένα, Αύρα, περιοχή κτήμα Πασά, Δασαμάρι κλπ» [East Runner, 26/3/2012]

3 σχόλια :

  1. Ανώνυμος9/4/12, 3:31 μ.μ.

    Τόσα χρόνια μας κοροιδευουνε οι πολιτικοί οι τοπικοί και οι άλλοι Μας δουλεύουνε ότι τώρα που όλο και περισότεροι νόμοι ψηφίζονται για τα δάση θα μας σώσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άρθρο 24 του Συντάγματος, στο οποίο βασίστηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι μια τρανή απόδειξη ότι "νόμοι υπάρχουν", αλλά τα διάφορα συμφέροντα τους χαντακώνουν καλά...
    To 1975 ο πρύτανης του ΕΜΠ και Υπουργός Δ.Ε. Κυπριανός Μπίρης συνέταξε τα άρθρα 21 και 24 του συντάγματος και ίδρυσε την ΔΕΠΟΣ (Δημόσια Επιχείρηση Οίκησης και Στέγασης), που είχε αποστολή την αναμόρφωση υφιστάμενων οικισμών, με τήρηση των κανόνων και των νόμων.
    Επίσης η ΔΕΠΟΣ θα έδινε την ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες μη άρτιων και μη οικοδομήσιμων οικοπέδων, να αντικαταστήσουν την άχρηστη ιδιοκτησία τους με ίσης αξίας κτίσμα σε σύγχρονους οικισμούς.Τελικά το σχέδιο μπήκε στην κατάψυξη γιατί χαλούσε τα σχέδια των κερδοσκόπων γης και η ΔΕΠΟΣ 35 χρόνια μετά συνεχίζει να υπάρχει (!!!) χωρίς δραστηριότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H αναφορά στο άρθρο σχετικό με επιστολή κατοίκων για το θέμα οριοθέτησης οικισμών μη νόμιμης έγκρισης στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου εν όψη ανάρτησης δασικών χαρτών που εμπλέκει τη ΜΚΟ ΟΧΥΡΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, (μάλιστα με θαυμαστικό-λέτε και γνωρίζεται τη δράση της και την απαξιώνεται)σας γνωρίζουμε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στην αίτηση για έναρξη μιας διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος, πλήν του γεγονότος ότι υπογράφουν την αίτηση 5 μέλη της, μαζί με τον διευθυντή της. Αυτοί όλοι οι υπογράφοντες συμέτέχουνμ ετην ιδιότητα του κατοίκου ή δημότη που αναφέρεται στο κείμενο της επιστολή, το οποίο προφανώς δεν διαβάσατε καλώς(γιατί ιδιότητα κατοίκου προβλέπει η νομοθεσία και όχι συμμετοχή σε ΜΚΟ.
    Το τι κάνει το κάθε Blog ή site και τι επικαφαλίδα βάζει, δεν δεσμεύει την ΜΚΟ, παρά μόνμο οι δικές της ανακοινώσεις.
    Παρακαλώ για την επανόρθωση των αναίτιων βολών προς το ΟΧΥΡΟ ΠΟΛΙΤΩΝ και τη δημοσίευση του κειμένου.
    Ο πρόεδρος
    Γιώργος Μητρόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***