Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 28 Αυγούστου 2005

Δάσος Πεντέλης: Το πουλάνε μέτρο το μέτρο!

 ΔΑΣΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Το πουλάνε μέτρο το μέτρο!
  • Ενα μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Ραφήνα, ο «Ρ» αποκαλύπτει την επιχείρηση οικοπεδοποίησης της Πεντέλης
  • Μια ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Κτήμα Πεντέλη ΑΕ» βγάζει στο σφυρί 641,6 στρέμματα δασικής έκτασης που έχει καεί δύο φορές, από τις πυρκαγιές του 1995 και του 1998
  • Η έκταση αυτή έχει κηρυχτεί αναδασωτέα, αλλά με νόμους και υπουργικές αποφάσεις που έχουν ψηφιστεί και υπογραφεί από το 1980 μέχρι και σήμερα, οι κερδοσκόποι προχωρούν ακάθεκτοι

Ενα απίστευτο όργιο καταπατήσεων έχει στηθεί στην Πεντέλη, με σκοπό την ανέγερση συγκροτημάτων πολυτελών κατοικιών σε ό,τι έχει απομείνει από το πληγωμένο βουνό, μετά τις πυρκαγιές τις τελευταίας 15ετίας.Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα τον τρόπο με τον οποίο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα βοηθούμενα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δρουν αμέσως μετά από καταστροφικές πυρκαγιές και βήμα - βήμα μετατρέπουν τις καμένες εκτάσεις σε ένα απέραντο θησαυροφυλάκιο.
  • Εταιρίες που συστήνονται με μοναδικό σκοπό την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης τεράστιων δασικών ή αναδασωτέων εκτάσεων που προηγουμένως έχουν καεί.
  • Πολιτικοί παράγοντες που στην ουσία κάνουν πλάτες σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς και επιχειρηματίες για να χτίζουν πολυτελείς κατοικίες σε δάση και δασικές περιοχές.
  • Αποφάσεις υπουργών που εντάσσουν στο Σχέδιο Πόλης ολόκληρες περιοχές που είναι δασικές και που, με αυτό τον τρόπο, δίνουν την ευκαιρία στους επιχειρηματίες να δεκαπλασιάζουν το κεφάλαιο και τα κέρδη τους με μία και μόνη υπογραφή!
Η έρευνα του «Ρ» που ξεκίνησε λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ραφήνα, έχει στόχο να αναδείξει τους ηθικούς αυτουργούς των καταστροφών. Την πολιτική δηλαδή που έχει μετατρέψει τη γη σε εμπόρευμα και κατά συνέπεια ως εμπόρευμα αξιοποιείται από το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς υφισταμένους των επιχειρηματιών.
Νεόκτιστα συγκροτήματα και στο πίσω τους έκταση του 1995 και του 1998 που είχε καεί...
Η ιστορία που δημοσιεύουμε σήμερα όσο κι αν φαίνεται εξωφρενικά παράνομη, είναι καθ' όλα νόμιμη! Αλλωστε, οι νόμοι, η Δικαιοσύνη και συνολικά οι θεσμοί του αστικού κράτους είναι γνωστό πως έχουν μία και μόνη αποστολή. Να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.
«... διά οιουδήποτε άλλου νόμιμου τρόπου»
O «Ρ» αποκαλύπτει ότι μία Ανώνυμη Εταιρία ονόματι «Κτήμα Πεντέλη ΑΕ» έχει συντάξει ενημερωτικό φυλλάδιο που μοιράζει το τελευταίο διάστημα προς κάθε ...ενδιαφερόμενο και με το οποίο γνωστοποιεί ότι: έχει στην κατοχή της «ένα κτήμα στην Πεντέλη (θέση Ντράφι Πικερμίου) έκτασης 641.600 τετραγωνικών μέτρων, 14 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Ο συνολικός αριθμός των μετοχών είναι 641.600 μετοχές».
Ταυτόχρονα, η εταιρία έχει συστήσει σύλλογο με την επωνυμία «Κτήμα Πεντέλη» και καλεί τους υποψήφιους πελάτες - αγοραστές - επενδυτές, αφενός, να αγοράσουν μετοχές της εταιρίας και, αφετέρου, να γίνουν μέλη του συλλόγου, ώστε να αγοράσουν αυτή την έκταση για να χτιστούν πολυτελείς κατοικίες.
Η λεπτομέρεια; Η έκταση είναι χαρακτηρισμένη δασική και έχει καεί στις πυρκαγιές του Ιούλη του 1995 και του Αυγούστου του 1998! Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 641,6 στρεμμάτων:
  • Τα 538.779 τετραγωνικά μέτρα είναι χαρακτηρισμένα από το 1980 ως δάσος και δασική έκταση, με την υπ' αριθμ. 2532/1980 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δασάρχη Πεντέλης. Ακόμα, έχει κηρυχτεί αναδασωτέα μετά τις πυρκαγιές του 1995 και του 1998, όταν και είχε καεί!
  • Τα 102.821 τετραγωνικά μέτρα είναι έκταση που σύμφωνα με τους τίτλους που έχουν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες είναι αγροτική έκταση, ωστόσο η ίδια έκταση είναι χαρακτηρισμένη δασική και αναδασωτέα, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 211/2003 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δασαρχείου Πεντέλης!
Ολόκληρη αυτή η πλαγιά στην οποία ήδη οι βίλες έχουν αρχίσει να χτίζονται, είναι μέρος της επίμαχης έκτασης που βγαίνει στο σφυρί
Σύμφωνα με στοιχεία που ο «Ρ» έχει στη διάθεσή του, το κτήμα φέρεται να είναι ιδιοκτησία του εφοπλιστή Σπυρίδων Ροσόλιμου. Ολη αυτή η έκταση της Πεντέλης που από το 1980 και μετά έχει καεί πολλές φορές και που περικλείεται από το Ντράφι, τον Αγιο Σπυρίδωνα και την εν λόγω έκταση (σύνολο 3.500 στρέμματα), φαινόταν να είναι δική του ιδιοκτησία με τίτλους από το 1945.Μέρη της έκτασης έχουν πουληθεί ως δασικές εκτάσεις και αφού εντάχθηκαν στο Σχέδιο Πόλης οικοδομήθηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που επιχειρείται τώρα να γίνει και με το «Κτήμα Πεντέλη». Μάλιστα, ο τίτλος που αφορά τα 641 στέμματα είναι ο τελευταίος που έχει απομείνει από όλη την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι όλη η έκταση και των 3.500 στρεμμάτων ήταν δασική αλλά παρ' όλα αυτά εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλης.
Το ...προφίλ της εταιρίας
Μέλη του ΔΣ της εταιρίας «ΚΤΗΜΑ ΠΕΝΤΕΛΗ ΑΕ» είναι οι εξής, όπως προκύπτει από το καταστατικό της εταιρίας (ΦΕΚ2310/14.4.2005) το οποίο έχει υπογράψει με εντολή του νομάρχη Αθηνών Γ. Σγουρού, ο διευθυντής Χ. Θεοχαρόπουλος:
  • Αταλάντα Ροσόλιμου (σ.σ. κόρη του Σπύρου Ροσόλιμου) πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος
  • Σπύρος Ροσόλιμος, αντιπρόεδρος
  • Σταύρος Ευσταθίου, μέλος και
  • Μαρί Τερέζ Μπέργκερ - Σαντχόφερ, μέλος.
Το έντυπο της εταιρίας «Κτήμα Πεντέλη ΑΕ»
Δικηγόρος του Συλλόγου είναι η Κατερίνα Ζερβομπεάκου του Λεωνίδα.Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό έντυπο της εταιρίας, σκοποί του συλλόγου είναι:
  • Ο σύλλογος «Κτήμα Πεντέλη» συστάθηκε με σκοπό τα μέλη του συλλόγου να αγοράσουν την έκταση που ανήκει στην Κτήμα Πεντέλη ΑΕ.
  • Η αξιοποίηση του ανωτέρω κτήματος με τον καλύτερο τρόπο.
  • Να προβεί σε όλες τις απαραίτητες και νόμιμες ενέργειες ενώπιον πάσης αρχής με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης και την ένταξή της στο Σχέδιο Πόλης, καθώς και την οικιστική ανάπτυξη και αξιοποίηση είτε αποδεχόμενοι τα της Υπουργικής Αποφάσεως 3679/348 είτε διά οιουδήποτε άλλου νόμιμου τρόπου.
Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση την οποία επικαλείται η ανώνυμη εταιρία «Κτήμα Πεντέλη», είναι εκείνη του Στέφανου Μάνου, όταν ήταν υπουργός Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος το 1980...
Παραθέτουμε το κείμενο εκείνης της ...αλησμόνητης, όπως φαίνεται, για τους κερδοσκόπους της γης υπουργική απόφαση με θέμα: «Προώθηση μελέτης οικιστικής περιοχής στη θέση "Ντράφι" Πικερμίου Αττικής"». «Αποφασίζουμε να κινηθούν οι διαδικασίες εντάξεως στο σχέδιο πόλεως σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ.γματος της 17.7./16.8.1923 "Περί σχεδίων πόλεως" κατ' εφαρμογήν του άρθρου 62 του Ν. 947/79 "Περί οικιστικών περιοχών" για την περιοχή "Ντράφι" της Κοινότητας Πικερμίου Αττικής».
Εδώ περιγράφεται αναλυτικά τι ακριβώς είναι η προς πώληση έκταση
Οπως λοιπόν αναφέρει η εταιρία είτε θα χρησιμοποιήσει αυτή την απόφαση είτε θα προχωρήσει στην προσπάθεια αποχαρακτηρισμού «διά οιουδήποτε άλλου νόμιμου τρόπου»...
Αύγουστος 1998: Η εικόνα της καταστροφής 7 χρόνια πριν... Σήμερα, μπορείτε να θαυμάσετε την αναδάσωση στις διπλανές φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***