Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

5 Ιουνίου: τo ΘΕΤΙΚΟ περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δημαρχίας

Τι είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα; Είναι το σύνολο των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη γη, το νερό και την ατμόσφαιρα. Πιο απλά, είναι οι φυσικοί πόροι που απαιτούνται για την παραγωγή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών, και η διάθεση αποβλήτων που προκύπτουν από αυτές.
Κάθε χρόνο η ανθρωπότητα σπάει ένα αρνητικό ρεκόρ. Εξαντλεί όλο και νωρίτερα μέσα στο έτος τους πόρους που διαθέτει η γη, ζώντας για το υπόλοιπο του έτους με δανεικά από τις επόμενες γενιές. Ειδικά η Ελλάδα, καταναλώνει φυσικούς πόρους 2,5 φορές γρηγορότερα από τους ρυθμούς που χρειάζονται τα οικοσυστήματα για να τους αναπληρώσουν. Για να μειωθεί αυτό το οικολογικό χρέος προς τον πλανήτη είναι απαραίτητη η συμβολή όλων, ο καθένας στον τομέα που μπορεί να συνεισφέρει περισσότερο.
Η μείωση του αποτυπώματος δεν ωφελεί μόνο την φύση. Έχει έμμεσες ευεργετικές συνέπειες και στην ίδια τη λειτουργία των οργανισμών που θα επιλέξουν τη στροφή προς την βιωσιμότητα.
«Οδηγός μείωσης περιβαλλοντικού αποτυπώματος»
Ιδρυμα Α.Γ. Λεβέντη με υποστήριξη του WWF Ελλάς, 2019

Environmental footprint: the effect that a person, company, activity, etc. has on the environment, for example the amount of natural resources that they use and the amount of harmful gases that they produce.
Cambridge Dictionary

Από τους παραπάνω συνοπτικούς ορισμούς της έννοιας του περιβαλλοντικού αποτυπώματος συνάγεται ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυξάνεται, εντείνεται και αποκτά θετικό πρόσημο καθώς αναλώνονται φυσικοί πόροι και παράγονται απόβλητα στο περιβάλλον. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αποτελεί τελικά ένα μέτρο της ανθρωπογενούς καταστροφής του περιβάλλοντος. Γι' αυτό και οι ανθρώπινες κοινωνίες σε κάθε μορφή δραστηριότητάς τους (κοινότητες, διοικήσεις, οργανισμοί, επιχειρήσεις κ.α.) οφείλουν να επιδιώκουν τη μείωση μέχρι και τον μηδενισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους με στόχο να αφήνουν αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα πάνω στον πλανήτη.

Στον μικρόκοσμο όμως της Ραφήνας τα μέτρα αντιστρέφονται! Ο απερχόμενος δήμαρχος και «καθηγητής» (κι αυτόooς; 😂🤣😂) με μεταπτυχιακές περγαμηνές 🚮 στις «στρατηγικές διαχείρισης περιβάλλοντος», που παραγγέλνει αφειδώς «πράσινα» βραβεία 🍅🍅 πληρωμένα από τους φόρους των δημοτών, πιάνεται κυριολεκτικά αδιάβαστος και φαίνεται πως αγνοεί τις στοιχειώδεις έννοιες της επιστήμης της οικολογίας. Ή μέσω ενός γλωσσικού ολισθήματος ομολογεί την περιβαλλοντική καταστροφή που επήλθε στις δασικές εκτάσεις και στα ρέματα του δήμου (πυρκαγιές, σχέδια εγκιβωτισμού κ.λπ.) κατά τη θητεία του: δηλαδή, το θετικότατο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα αφήσει φεύγοντας.


Κομπάζει ο ... για το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμά του.

Δυστυχώς, παραμένει τόσο επίκαιρο εκείνο το πανό που είχε ανέβει πριν κάποια χρόνια στη γέφυρα της Διώνης.

1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος6/6/23, 9:51 μ.μ.

    Άλλη μια ευκαιρία οικολογικής βράβευσης για το δημαρχο Ραφηνας. Παρακαλώ κοινοποιείστε: Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, προκηρύσσει Παιδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα «Η σχέση μου με το περιβάλλον και τον τόπο μου».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***