Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Το μονοπώλιο της αστικής προπαγάνδας θωρακίζουν Δήμοι και Περιφέρειες

Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης και έκφρασης τα τελευταία χρόνια οξύνεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το “κυνήγι” της πολιτικής αφίσας μέσω ειδικών συνεργείων των Δήμων που κατεβάζουν αφίσες και πανό πολιτικών οργανώσεων, εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων αλλά και μέσω κλιμακίων της Δημοτικής Αστυνομίας που επιβάλουν πρόστιμα σε αφισοκολλητές.

Η προϋπάρχουσα καταστολή έκανε ένα ακόμα βήμα μέσω του νόμου 4954/2022 στο άρθρο 60 του οποίου προβλέπεται “η άμεση απομάκρυνση των παράνομων υπαίθριων διαφημίσεων, επιγραφών, αφισών και παρόμοιων κατασκευών, οι οποίες αναρτούνται στους χώρους ευθύνης τους, ενώ με απόφαση του φορέα θα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα, καθώς επίσης και καταλογισμός των εξόδων αποξήλωσης σε αυτούς που παρανομούν”. Το ίδιο άρθρο προβλέπει ότι το ύψος του προστίμου ανέρχεται από 1.500 μέχρι 30.000 ευρώ και επιβάλλεται ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της ασφάλειας των χρηστών, σύμφωνα με τον ΚΟΚ.

Ο συγκεκριμένος νόμος είχε αποτελέσει διακαή πόθο της αστικής τάξης εδώ και δεκαετίες και εκφράστηκε συγκροτημένα και με αυτόν τον τρόπο μετά από πρόταση της Περιφέρειας Αττικής, την οποία προώθησε προς ψήφιση στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του Γ. Πατούλη από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής προχωρούν τακτικά σε συστηματικό “καθαρισμό” των κεντρικών οδικών αξόνων της Αττικής, απομακρύνοντας παράνομες αφίσες και πανό.

Αυτές τις ημέρες γινόμαστε μάρτυρες της εφαρμογής του συγκεκριμένου νομικού πλαισίου και ταυτόχρονα μίας άνευ προηγουμένου επίθεσης στο δικαίωμα της πολιτικής έκφρασης οργανώσεων και κομμάτων, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιούνη. Τόσο από τον Δήμο Αθηναίων όσο και από την Περιφέρεια Αττικής έχουν επιβληθεί πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ για “παράνομη αφισοκόλληση” στο ΚΚΕ, στο ΚΚΕ (μ-λ) και στο ΜέΡΑ 25.

Μέσα σε μία περίοδο κρίσης και πτωχεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, με το χρέος της χώρας να έχει φτάσει σε δυσθεώρητα και πρωτόγνωρα νούμερα και την αστική επίθεση στην εργατική τάξη και τον λαό να είναι πολυμέτωπη, η καταστολή και τα νομοθετήματά της που ποινικοποιούν και απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις, τις διαδηλώσεις, τις απεργίες και πλέον και την πολιτική παρέμβαση με πανό και αφίσες επιχειρούν να αφοπλίσουν ακόμα περισσότερο το κίνημα και τις οργανώσεις του, τον ίδιο τον λαό.

Μας γίνεται ξεκάθαρο πως το μονοπώλιο της ενημέρωσης, της πολιτικής έκφρασης, της προπαγάνδας συμφερόντων και θέσεων ανήκει στην αστική τάξη που έχει στην κατοχή της τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, επί πληρωμή δημοσιογράφους και ολόκληρους μηχανισμούς για να ελέγχει και να χειραγωγεί τους εργαζομένους, τις άνεργες, τους αυτοαπασχολούμενους, την νεολαία. Οι ταξικές και πολιτικές οργανώσεις θα συναντούν πλέον απέναντί τους εκτός από την υλική καταστολή και τα εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα, κάθε φορά που θα θέλουν να εκφράσουν, με έναν από τους τελευταίους τρόπους που τους έχει μείνει διαθέσιμος, τα συμφέροντα και τις θέσεις μίας άλλης τάξης, της εργατικής.

Με τις μάχες στους δρόμους απέναντι στον φασιστικό νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων να αποτελούν στην πόλη της Αθήνας καθημερινό διακύβευμα αλλά και με τις μαζικές απεργίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια και οι οποίες σε μερικές περιπτώσεις νίκησαν κόντρα στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων που ποινικοποιούσαν την συνδικαλιστική δράση και τις απεργιακές περιφρουρήσεις, έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τη δυνατότητα των οργανωμένων δυνάμεων του κινήματος και του ίδιου του λαού να εκφράζονται στον δημόσιο χώρο, ο οποίος για την αστική εξουσία, κεντρική και τοπική, δεν αποτελεί παρά αντικείμενο κερδοφορίας, εμπορευματοποίησης και τουριστικοποίησης.

Η ακύρωση των προστίμων, του νόμου που δίνει αυτή τη δυνατότητα σε Δήμους και Περιφέρειες, η πάλη για κατάργηση των αντισυνδικαλιστικών/αντεργατικών νόμων, του νόμου που περιστέλλει το δικαίωμα στην διαδήλωση αλλά και κάθε κατασταλτικού μέτρου που εφαρμόζεται σε διαδηλωτές/τριες και αγωνιστές/στριες αποτελούν στόχους ζωτικής σημασίας για το σύνολο των δυνάμεων του κινήματος.

Ο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΕΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Περιφέρεια Αττικής: «Τσουχτερά» πρόστιμα στα κόμματα για παράνομες αφισοκολλήσεις
Απαράδεκτα πρόστιμα από τον δήμο Αθηναίων για «αφισορύπανση»
Το ΚΚΕ(μ-λ) καταγγέλλει το κατάπτυστο πρόστιμο Πατούλη

ΠΗΓΗ: Δια Πυρός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***