Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Όχι στη ρατσιστική βία κατά των μεταναστών

Βίαιος Αύγουστος
Οι αντι-ελληνικές διαδηλώσεις του 1918 στο Τορόντο


Mια ζεστή νύχτα του Αυγούστου, πριν από μερικές δεκαετίες -και για τις επόμενες τέσσερις συνεχόμενες νύχτες- οι καλοί πολίτες του Τορόντο τρελλάθηκαν και πυροδότησαν τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της πόλης -και μία από τις μεγαλύτερες αντι-ελληνικές διαδηλώσεις στον κόσμο.
Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί στους Έλληνες; Ποιες ήταν οι συνέπειες; Γιατί, μέχρι και σήμερα, αυτό το απίστευτο περιστατικό λησμονιέται; Περιλαμβάνοντας λεπτομερείς συνεντεύξεις με ιστορικούς και μέλη των οικογενειών των πληγέντων, το ντοκυμαντέρ Βίαιος Αύγουστος διερευνά τα αίτια των ταραχών και εξιστορεί λεπτομερώς τα γεγονότα. Χρησιμοποιώντας πραγματικές φωτογραφίες αρχείου, δημοσιεύματα εφημερίδων και χαρακτηριστικά αποσπάσματα από ταινίες επικαίρων της εποχής, το ντοκιμαντέρ ξαναζωντανεύει παραστατικά τους ανθρώπους, τον χώρο και τα γεγονότα.
Ο Βίαιος Αύγουστος ξεσκεπάζει τις κοινωνικές συνθήκες και τα κίνητρα των οργισμένων παλαίμαχων του Πρώτου Παγκόσμιου Πόλεμου που ξεκίνησαν τις ταραχές και τη θέση της μικρής κοινότητας των Ελλήνων μεταναστών και εστιατόρων, που άθελά τους έγιναν το αλεξικέραυνο της βίας. Η ταινία προσφέρει ένα ισχυρό και συγκλονιστικό παράδειγμα για το πώς ένα μολυσμένο κλίμα ρατσισμού και δυσαρέσκειας αποτέλεσε την ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί στην παραμικρή πρόκληση.
πηγή: Violent August: The 1918 Anti-Greek Riots in Toronto

2 σχόλια :

  1. Το ντοκιμαντέρ Βίαιος Αύγουστος: Τα πογκρόμ εναντίον ελλήνων μεταναστών στο Τορόντο (1918) που προβλήθηκε στην κατάληψη, ανέβηκε στον black-traker σε format vob. (DVD) και με ελληνικούς υπότιτλους. Για να κατεβάσετε το torrent πατήστε εδω.

    [πηγή: κατάληψη Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***