Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Οι καταπατητές ξαναχτυπούν!

«αποτίναξη του δασικού χαρακτήρα»;;;

Νέα ώθηση στους καταπατητές των δασικών εκτάσεων της Ανατολικής Πεντέλης. Ηθικός αυτουργός ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, που με αφορμή την καταγραφή της ονομασίας όλων των οικισμών «για την ομαλότερη λειτουργία του»[1] δίνει νέα πνοή στις εκτός σχεδίου περιοχές και στις καταπατήσεις δασικών εκτάσεων. Mε τις ονομασίες αυτές οι εκτός σχεδίου οικισμοί θα επισημοποιήσουν την καταχώρησή τους στην προσεχή απογραφή. Το οικολογικό/περιβαλλοντικό έγκλημα έχει τέλεια σκηνοθεσία από έμπειρους σκηνοθέτες.

Έχει επίσης πρωταγωνιστή με τεχνογνωσία, τον ιδιώτη δασολόγο-φωτοερμηνευτή δόκτορα Σταματόπουλο, του οποίου η εταιρεία Silva Natura ειδικεύεται στον αποχαρακτηρισμό δασών. Ο «δόκτωρ των αποχαρακτηρισμών» υπόσχεται τακτοποίηση όλων των υπαρκτών αυθαίρετων οικισμών, αλλά και άλλων ανύπαρκτων τους οποίους σχεδιάζουν να δημιουργήσουν διάφοροι συνεταιρισμοί που εξακολουθούν να διεκδικούν δάση για οικοπεδοποίηση. Και τι δεν είπε ο αποκληθείς και «έμπορος των δασών» στο δημοτικό συμβούλιο; ότι ο νόμος δίνει την ευκαιρία για «αποτίναξη του δασικού χαρακτήρα περιοχών» και μάλιστα καταργεί προηγούμενα διατάγματα που προστάτευαν το δάσος, καταλήγωντας στο ντελιριακό «...δεν θα υπάρχει ζώνη προστασίας του Πεντελικού»!


Διάλεξη περί «αποτίναξης δασικού χαρακτήρα», του δόκτορος Σταματόπουλου
[Ευχαριστούμε τον Θ.Σ. για το ηχητικό ντοκουμέντο]

Οι δημοτικές κινήσεις του Α. Κεχαγιόγλου (αντιπολίτευση) και του Γ. Χριστόπουλου (συμπολίτευση) συμπράττουν στο στήσιμο του σκηνικού παραχωρώντας εναλλάξ διευκολύνσεις στον πρωταγωνιστή. Χθες ο Κεχαγιόγλου[2], σήμερα ο Χριστόπουλος. Με ευλαβική συνέπεια φροντίζουν να υλοποιήσουν τα προεκλογικά τους ρουσφέτια σε οικισμούς εκτός σχεδίου και να ανοίξουν νέες μπίζνες σε αναδασωτέες δασικές εκτάσεις.

Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 28/2, οι μόνες φωνές που πραγματικά ξεχώρισαν -προς τιμή τους!- ήταν του Γιώργου Μερτίρη (Οικόπολις) και του Χρήστου Τσαλαπατάνη (Λαϊκή Συσπείρωση) που καταψήφισαν την απόφαση-κερκόπορτα για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων. Η θέση τους συνοψίζεται στην τακτοποίηση μεν κάποιων αυθαίρετων οικισμών της Ραφήνας που επί πολλά χρόνια διεκδικούν την ένταξη στο σχέδιο πόλης, αλλά και στη σαφή προστασία των δασικών εκτάσεων του Πικερμίου -στο Δασαμάρι- οι οποίες έχουν καεί το 1995, το 1998, το 2009 και έχουν χαρακτηριστεί δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις της Α' ζώνης προστασίας Πεντελικού[3]. Όπως είπε ο δημοτικός σύμβουλος της κίνησης Οικόπολις: «ό γέγονε γέγονε, από δώ και μπρός [όμως] ας βάλουμε όρια» στις διεκδικήσεις των δασοφαγικών συνεταιρισμών.

Η καμένη δασική έκταση στο Δασαμάρι που
απειλείται με τσιμεντοποίηση, με πρόσχημα
τα 15 σπίτια εκτός σχεδίου στο νότιο μέρος της.
Την αντίθεσή τους στην τσιμεντοποίηση των δασικών περιοχών εκδήλωσαν αρκετοί ενεργοί πολίτες και η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών Δασαμάρι S.O.S. διαμαρτυρόμενοι όταν ο μίσθαρνος δασολόγος-φωτοερμηνευτής υποσχόταν την «αποτίναξη του δασικού χαρακτήρα» ακόμη και για ανύπαρκτους οικισμούς συνεταιρισμών καταδικασμένων από την ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη επειδή διεκδικούν δασικές εκτάσεις χαρακτηρισμένες με πράξεις του Δασαρχείου Πεντέλης[4].

Η επόμενη μέρα

Το δημοτικό συμβούλιο λειτουργεί προσχηματικά! Αν και οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν συγκεκριμένες διατυπώσεις της επίμαχης απόφασης, την επόμενη μέρα (1/3/2011) οι ενδιαφερόμενοι μαζί με το μίσθαρνο δόκτορα βρέθηκαν στο δημαρχείο για να υπαγορέψουν τη διατύπωση της απόφασης που ψηφίστηκε την προηγούμενη! Αθλιότητα, Αθλιότητα, Αθλιότητα!


[1] Ημερήσια διάταξη συνεδρίασης δ.σ. 28/2/2011, θέμα 2ο: Λήψη απόφασης περί καθορισμού των αυτοτελών οικισμών της περιοχής του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για την ομαλότερη λειτουργία του.
[2] ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 30/7/2005: Είχαν σχεδιάσει αποχαρακτηρισμό πριν καεί!
[3] Ορθοφωτοχάρτης των αναδασωτέων περιοχών περιαστικού δάσους της Κοινότητας Πικερμίου.
[4] Πράξη Χαρακτηρισμού Δασάρχη Πεντέλης 2532/1980, Προεδρικό Διάταγμα 93/1987, Απόφαση 31/2002 Συμβούλιου Επικρατείας, Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 20/1/2005 (προσφυγή 37806/02)

7 σχόλια :

  1. Ανώνυμος3/3/11, 1:52 μ.μ.

    Η συγκεκριμένη περιοχή έχει τίτλους από το 1870 και έχει αναγνώριση της κυριότητας από το ΑΣΙΔ, ενώ έχει απόφαση ένταξης στο σχέδιο πόλης από το 1980.

    Επομένως υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 3889/10.
    Αργότερα ο «πωλητής» της υπόθεσης Βατοπεδίου που κατοικοέδρευε τότε στο Δασαρχείο Πεντέλης «χαρακτήρισε» την περιοχή ως «Δασική» και αργότερα απέκτησε 4 τίτλους στον παραπάνω οικισμό. Ολόκληρη άλλωστε η περιοχή του οικισμού ΝΤΡΑΦΙ προέρχεται από τον ίδιο τίτλο.

    Μάλιστα υπάρχουν πολλαπλά παλαιότερα έγγραφα της ίδιας της δασικής Υπηρεσίας που αναφέρουν ότι η περιοχή «δεν είναι δασικού ενδιαφέροντος» κλπ
    Μέρος του παραπάνω περιοχής έχει απόφαση ένταξης στο σχέδιο πόλης και όρων δόμησης αλλά περιλαμβάνεται στην Α ζώνη του Πεντελικού όρους.
    Με βάση το άρθρο 26 παρ. 3 του παραπάνω Νόμου και όπως διατυπώνεται οι διατάξεις του ΠΔ της ζώνης προστασίας καταργείται.

    Μάλιστα μετά από φωτοερμηνευτικό έλεγχο της περιοχής αποδεικνύεται ότι ήταν διάσπαρτη από «πεζούλες καλλιέργειας» και ο κυρίαρχος χαρακτήρας είναι γεωργικός. Δείτε και μόνοι σας.

    Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτά.

    Όσο για τους χαρακτηρισμούς στο πρόσωπο μου αν και ζητήθηκε συγνώμη στο Δημοτικό Συμβούλιο έχω να πω :
    1. Άλλο καταπατητές άλλο Ιδιοκτήτες
    2. Άλλο «Οικολογική ευαισθησία» και άλλο η αντικοινωνική συμπεριφορά ορισμένων βολεμένων των όμορων περιοχών
    3. Άλλο συνάδελφος και άλλο ρουφιάνος
    4. Άλλο να δουλεύεις και άλλο ζηλεύεις
    5. Άλλο να δουλεύεις για το αντικείμενό σου και να σέβεσαι τους συναδέλφους και άλλο να τους δουλεύεις από στημένες προκηρύξεις κομματόσκυλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ρωτήστε τον κο Αποστολίδη να σας πει)

    Με τιμή
    Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος
    Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/4/14, 3:40 μ.μ.

      Θα σε περιλάβω καταλλήλως στο μπλογκ μου, εκεί να δείς χαρακτηρισμούς, ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΕ.

      Μετά ΑΗΔΙΑΣ

      Ορεσίβιος

      Διαγραφή
  2. Μερικά συμπληρωματικά δημοσιεύματα:

    30 Ιουλίου 2005, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Είχαν σχεδιάσει αποχαρακτηρισμό πριν καεί!

    28 Αυγούστου 2005, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τα... συνεταιράκια

    25 Ιουνίου 2006, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Οικοδομικοί συνεταιρισμοί με μεγάλη δασική «προίκα»

    26 Αυγούστου 2009, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, «Η ώρα των αποχαρακτηρισμών είναι ΤΩΡΑ»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Αννούλα του χιονιά4/3/11, 6:20 μ.μ.

    Αδυνατώ να πιστέψω ότι όλος αυτός ο σαματάς στο δημοτικό συμβούλιο καθώς και ό,τι ακολούθησε έγιναν για την επικείμενη ...ΑΠΟΓΡΑΦΗ του 2011.
    Κόφτε το δούλεμα κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι. 24 ψήφοι αποχαρακτηρισμού καμένων δασικών εκτάσεων! Κι είστε μόνο 2 μήνες στο δήμο. Τι έχουμε να δούμε ακόμα μεχρι το τέλος της τετραετίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/3/11, 9:13 μ.μ.

    Αδυνατω να καταλαβω γιατι ολο το blog ειναι ανωνυμο!!!!!!!
    Ουτε ενας δεν λεει επωνυμα τη γνωμη του??...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανωνυμε/η,
    αυτο καταλαβες απο ολο το blog;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27/3/14, 10:41 μ.μ.

    Δρ. Ελευθέριε, μου κάνει εντύπωση που ξέρεις τόσο καλά "τα τι και τα πως" της έκτασης το 1870 αλλά δε θυμάσαι ότι μόλις πριν 15 χρόνια ήταν γεμάτη πεύκα 5 μέτρα ύψος! Που γίνονταν οι καλλιέργειες κάτω από τα πεύκα; Οι "πεζούλες" αγαπητέ δεν είναι από καλλιέγειες. Τις κατασκεύασε τα Δασαρχείο για να κρατήσει τα χώματα μετά τις φωτιές που έβαλαν κάτι τύποι που φροντίζουν για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος προς όφελός τους, "ιδιοκτήτες" και λοιποί... ΟΚ, ο καθένας τα συμφερόντά του. Αλλά δεν το θεωρείς άνισο να είσαι από τη μια εσύ και από την άλλη αντίπαλος τα δέντρα; Τα οποία μάλιστα έχουν πάψει να ψηφίζουν και να αποχαρακτηρίζουν εκτάσεις από τον καιρό της μεταπολίτευσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***