Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 28 Αυγούστου 2005

Τα... συνεταιράκια

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ο «Ρ» δύο μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Ραφήνα, στις 30 Ιούλη 2005, είχε αποκαλύψει ότι μία εταιρία ονόματι «SILVA NATURA ΕΠΕ», η οποία αυτοπροσδιοριζόταν ως «Εταιρία δασικών μελετών - περιβάλλοντος - αρχιτεκτονικής τοπίου - δασικών χαρτών Εθνικού Κτηματολογίου - Φωτοερμηνείας», μοίραζε ενημερωτικό έντυπο προς τους συλλόγους και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς της Ραφήνας, με το οποίο κραύγαζε πως ήρθε η ώρα των αποχαρακτηρισμών!
Οπως είχαμε αποκαλύψει τότε, η εταιρία περιέγραφε στο φυλλάδιό της τα εξής: «ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΩΝ. Η ώρα των αποχαρακτηρισμών είναι ΤΩΡΑ! Οπως γνωρίζετε με πρωτοβουλία του δημάρχου Ραφήνας έχει ξεκινήσει διαδικασία Φωτοερμηνείας του χαρακτήρα (δασικού ή όχι) όλης της περιοχής του Δήμου με απώτερο σκοπό την ένταξή τους στο σχέδιο πόλης». Με το φυλλάδιο αυτό, οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης εταιρίας, επικαλούμενοι ωμά την καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, αλλά και τις ρυθμίσεις του δασοκτόνου νόμου 3208/2003, υπόσχονταν αποχαρακτηρισμούς...
Ελεγαν επιπλέον: «Με βάση την παλιά Δασική Νομοθεσία αρκούσε μόλις το 15% εδαφοκάλυψης για να χαρακτηριστεί μια περιοχή ως Δασική. Τώρα, με βάση το νέο Δασικό Νόμο το ποσοστό αυτό έχει ανέβει στο 25%. Αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των ιδιοκτησιών που χαρακτηρίστηκαν Δασικές μπορεί να επαναχαρακτηριστούν ως μη Δασικές. Αρκεί ο ιδιοκτήτης να προκαλέσει ένα νέο χαρακτηρισμό. Η ώρα για μια τέτοια ενέργεια έχει φτάσει. Είναι ΤΩΡΑ!!!. Το Γραφείο μας - που όπως αναφέρει πιο κάτω το φυλλάδιο έχει συνεργαστεί με πλήθος συνεταιρισμών - δραστηριοποιείται για πολλά χρόνια στο χώρο του Χαρακτηρισμού Δασικών εκτάσεων και της Φωτοερμηνείας. Ηδη, μετά την ψήφιση του Νέου Νόμου και την έκδοση της Ερμηνευτικής εγκυκλίου του Νόμου, έχουμε συνεργαστεί με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό μέρους ή του συνόλου των εκτάσεών τους με εκατοντάδες ιδιοκτήτες χωριστά, αλλά και με συνεταιρισμούς ή συλλόγους».
Δεν είδε το δάσος!
Το έγγραφο της εταιρίας με το οποίο αποδεικνύει πως το δάσος δεν είναι δάσος
Ερχόμαστε λοιπόν πάλι στην εταιρία «Κτήμα Πεντέλη». Στο φάκελο που μοιράζει η εταιρία προς κάθε ενδιαφερόμενο διαπιστώσαμε έγγραφο φωτοερμηνείας της «SILVA NATURA» με ημερομηνία 11 Απρίλη 2005 στο οποίο αναφέρει: «Παρατηρώντας τα ζεύγη αεροφωτογραφιών των ετών 1945, 1960 και 1989 προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι μέσα στην ιδιοκτησία της ΚΤΗΜΑ ΠΕΝΤΕΛΗ ΑΕ δεν εμφανίζεται σε καμία χρονολογία δασική βλάστηση, ώστε να χαρακτηρίζεται η έκταση ως δασική, σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου 3208/24/12/2003». Παρακάτω αναφέρει: «Οι σχετικοί τίτλοι (σ.σ. εννοεί τους τίτλους της "ΚΤΗΜΑ ΠΕΝΤΕΛΗ") ανάγονται πολύ πριν από το 1945 και σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 1 του νόμου 3208/2003 οι τίτλοι είναι ισχυροί έναντι του Δημοσίου».Ανατρέξαμε στο νόμο και το συγκεκριμένο άρθρο. Τι διαβάσαμε; «Μεταβιβάσεις εν ζωή ή αιτία θανάτου ακινήτων που εμφανίζονται με αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες των ετών λήψης 1945 ή 1960 θεωρούνται έγκυρες και ισχυρές έναντι του Δημοσίου, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν τα ακίνητα αυτά αργότερα, εφόσον οι σχετικοί τίτλοι ανάγονται σε ημερομηνία πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946 και έχουν μεταγραφεί».
Η έρευνά μας διαπιστώνει ότι στις 28 Ιούλη 2004 υπήρξε συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης του αγροκτήματος. Και κάπου εδώ λύνεται το μυστήριο, αφού με το νόμο - που αποδεικνύεται τελικά στην πράξη γιατί είναι δασοκτόνος - βοηθά τους επιχειρηματίες, αφού τους λύνει τα χέρια σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό, να πραγματοποιήσουν το σκοπό τους. Δηλαδή την οικοπεδοποίηση της δασικής έκτασης...
Είναι φανερό ότι οι πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν για τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες, αφού με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, όπως η υπουργική απόφαση Μάνου και ο δασοκτόνος νόμος του 2003, στηρίζουν την επιχείρηση καταπάτησης της Πεντέλης. Και βέβαια είναι ακριβώς η ίδια πολιτική που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, αφού είναι σίγουροι ότι μετά από κάθε πυρκαγιά ανοίγει ο δρόμος για να οικοδομήσουν μεγαθήρια και να εισπράξουν υπέρογκα ποσά από την εκμετάλλευση της γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***