Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Τα δημοτικά παραλειπόμενα ενός ποτίσματος στα καμένα

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου αρνείται να συνδράμει τους κατοίκους στην αναγέννηση των καμένων δασικών εκτάσεων της περιοχής.

Οργανώνοντας το φετινό πότισμα των δέντρων που φυτέψαμε πριν 2 χρόνια στην καμένη δασική περιοχή Δασαμάρι, απευθυνθήκαμε για τη διάθεση μιας υδροφόρας στον θεωρητικά φυσικό σύμμαχο: το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου.

Δυστυχώς, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου δεν κατόρθωσε να φανεί αντάξιος των πολιτών του (φαίνεται πως ακολουθεί τα βήματα του πρώην κοινοτάρχη του Πικερμίου).

Η τύχη του πρωτοκολλημένου αιτήματός μας για τη δίωρη διάθεση μιας υδροφόρας είναι ένα σύντομο ανέκδοτο για το πώς αντιλαμβάνονται το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας διάφοροι που εκλέγονται για να υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο το δημόσιο και όχι το ιδιωτικό συμφέρον - θεωρητικά πάντα!

Τετάρτη 6 Ιουλίου, καταθέτουμε εγγράφως το αίτημά μας (αρ. πρωτ. 6452/6-7-2011). Περνάει λοιπόν μία εβδομάδα και το πρωτόκολλο σαν να κατάπιε το αίτημα! Κανείς δεν ξέρει τίποτε. Ούτε ο δήμαρχος, ούτε ο αντιδήμαρχος, ούτε η "επιτροπή ποιότητας ζωής".

Την Τρίτη 12 Ιουλίου αναζητούμε τον υπεύθυνο για τη σωστή διοίκηση των κοινών. Μια κυρία στο γραφείο του δημάρχου δεν ξέρει τίποτε, αλλά μας πληροφορεί ότι ούτως ή άλλως ο δήμος δεν μπορεί να μας χορηγήσει υδροφόρα, γιατί η υδροφόρα είναι για τις φωτιές. Της εξηγούμε ότι αν προκύψει φωτιά, όχι μόνο η υδροφόρα, αλλά και εμείς θα είμαστε στην πυρόσβεση. Όταν της λέμε ότι ο δήμος θα όφειλε να συνεισφέρει με αυτή την ελάχιστη βοήθεια στην προσπάθεια των κατοίκων να διατηρήσουν τις δασικές περιοχές, μας απαντά ότι ο δήμαρχος λείπει, θα το συζητήσει μαζί του και θα επανέλθει. Άραγε ο δήμαρχος είναι ακόμη σε διακοπές; ή είναι σαν να είναι σε διακοπές;

Στο μεταξύ, επειδή ανακοινώθηκε καύσωνας και τα δεντράκια κινδύνευαν, είπαμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας με την "επιτροπή ποιότητας ζωής". Μιλήσαμε με ένα μέλος της, ο οποίος μας ...παρέπεμψε στον αντιδήμαρχο Δημ. Σακκά. Τα επιχειρήματα του αντιδήμαρχου, ανάλογα της κυρίας του γραφείου του δημάρχου. Κι όταν τα επιχειρήματά του κατέπεσαν, η ύστατη σανίδα σωτηρίας ήρθε με την ερώτηση: "τι δουλειά κάνετε; εεε, αφού δεν δουλεύετε στο δημόσιο, δεν μπορείτε να καταλάβετε πώς δουλεύει ο δήμος... καλή η πρωτοβουλία σας, αλλά δεν έχουμε υπάλληλο για την υδροφόρα."

Συμπεράσματα:
Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου είναι ανίκανος να διευθετήσει ένα δίωρο μιας μικρής υδροφόρας και του οδηγού της; Είναι θέμα μηδενικής οργάνωσης;
Ή μήπως είναι αδιάφορος στην αγωνία των κατοίκων να διατηρηθούν οι δασικές εκτάσεις της περιοχής;
Ή μήπως είναι πιο ευαίσθητος στα ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν να τις εξαλείψουν;
Ή αγνοεί ότι οι δημόσιοι/δημοτικοί φορείς οφείλουν να είναι θεματοφύλακες των δημόσιων αλλά και των ιδιωτικών δασικών περιοχών;
Ή δεν έχει αντιληφθεί ότι ο δήμος πλέον, εκτός από θάλασσα, διαθέτει και βουνό;
Ή μήπως είναι κάτι άλλο που μας διαφεύγει;

Ευτυχώς, ένας όμορος δήμος, ο Δήμος Πεντέλης, μπόρεσε και πήρε κατά προτεραιότητα την απόφαση να μας στείλει ένα δημοτικό πυροσβεστικό/υδροφόρο όχημα. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Μερόπη Καπετανοπούλου από το Δήμο Πεντέλης για το γνήσιο ενδιαφέρον της, που ανταποκρίθηκε στην αγωνία μας και μέσα σε δύο μέρες είχαμε νερό για να ποτίσουμε έναν από τους τριπλοκαμένους λόφους του Πεντελικού. Ευχαριστούμε τους χειριστές του πυροσβεστικού, Πέτρο και Σταμάτη Γκίκα, εθελοντές πυροπροστασίας του Δήμου Πεντέλης, που μας βοήθησαν να γεμίζουμε νερό τους κουβάδες και τα μπιτόνια για το πότισμα.

Τελικά, το Σάββατο 16 Ιουλίου μπορέσαμε να ποτίσουμε τα νεαρά δασικά δεντράκια.

Όσοι/ες μείναμε μέχρι αργά, ξεκουραστήκαμε απολαμβάνοντας τη φαντασμαγορική πανσέληνο.

3 σχόλια :

  1. Παιδιά ο δήμος Ραφήνας έχει αυτη την αχαρακτήριστη στάση γιατί απλά αυτή είναι η ποιότητα αυτών των ανθρώπων. Η λύση είναι να συμμετέχουν πολλοί περισσότερο αξιόλογοι άνθρωποι στα κοινά. Και τους λίγους αξιόλογους που σίγουρα θα υπάρχουν να τους ψηφίζουμε. Έτσι δε θα βγαίνουν οι γνωστοί τύποι για τα μπάζα που δε μπορείς να συνενοηθείς για τίποτα ουσιαστικό μαζί τους. Καλή δύναμη στην προσπάθεια σας. Ελπίζω να μπορέσω να είμαι μαζί σας από Σεπτέβρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει, υδροφόρα δεν είχε. Δεν είχε όμως ούτε μερικά "Λέοντος" να μας στείλει;;; Ακόμη πονάει η μέση μου!!! lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μηπως τα εμπλαστρα να τα ζητησουμε απο το δημο Παλληνης; :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***