Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Αίτημα προς τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου για συνδρομή στο πότισμα δενδρυλλίων στα καμένα

Πικέρμι, 6 Ιουλίου 2011
Προς:  - Γ. Χριστόπουλο, Δήμαρχο
           - Παν. Στέφο, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
           - Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Αίτημα της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών "Δασαμάρι S.O.S." προς τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου για τη διάθεση υδροφόρας του Δήμου προκειμένου να ποτιστούν νεαρά δέντρα σε καμένη δασική έκταση στο Δασαμάρι.

Μετά την καταστροφική φωτιά του καλοκαιριού του 2009, κάτοικοι της τότε κοινότητας Πικερμίου αναλάβαμε εθελοντικά την πρωτοβουλία να εμπλουτίσουμε με πλατύφυλλα δασικά δέντρα την αναδασωτέα δασική έκταση στο Δασαμάρι που περιβάλλεται από το ρέμα Βαλανάρη (Ντράφι), το ρέμα Δασαμάρι (Διώνη) και εκτείνεται βόρεια προς το Πεντελικό.

Επιλέξαμε να προστατέψουμε κατά προτεραιότητα το δασικό χαρακτήρα αυτής της περιοχής, αφού όλοι ξέρουμε ότι απειλείται από διάφορους συνεταιρισμούς και διεκδικήσεις ιδιωτών: «Εάν η πολιτεία ήθελε να δείξει αποφασιστικότητα, θα έπρεπε να ξεκινούσε από εδώ τη μαζική αναδάσωση. Πριν από τη φωτιά του 1998, είχαμε φυτέψει σε αυτές τις πλαγιές 1,5 εκατ. δέντρα.»[1]

Με τις περιορισμένες, αλλά συστηματικές και επίμονες δυνάμεις μας ξεκινήσαμε να αγοράζουμε πλατύφυλλα δενδρύλλια, να συλλέγουμε σπόρους βελανιδιών, να σκάβουμε και να φυτεύουμε. Δύο χρόνια μετά έχουν επιζήσει των κοπαδιών και των καιρικών συνθηκών περίπου 150 βελανιδιές (αριές), χαρουπιές και κυπαρίσσια, που χρειάζονται άμεσα πότισμα[2], ενώ παράλληλα αναπτύσσονται τα δενρύλλια από τις σποροφυτεύσεις χνοώδους και ήμερης βελανιδιάς.

Για τα ποτίσματα του περσινού καλοκαιριού είχαμε την ενεργό συνδρομή του ΣΠΑΠ, με τη διάθεση μιας υδροφόρας. Για το φετινό καλοκαίρι απευθυνόμαστε πλέον στο νέο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου προκειμένου να ενισχύσει με την αναγκαία υποδομή τη δράση των πολιτών.

Ζητάμε τη διάθεση μιάς υδροφόρας για 2-3 ποτίσματα: ένα τον Ιούλιο και ένα (ή δύο) τον Αύγουστο. Κάθε πότισμα διαρκεί 2-3 ώρες και γίνεται από τους εθελοντές της πρωτοβουλίας μας.


Εναλλακτικά θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε μια δεξαμενή σε κατάλληλο σημείο που θα σας υποδείξουμε, από την οποία θα μπορούμε να αντλούμε νερό για το πότισμα. Στο μέλλον η δεξαμενή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάγκες πυρόσβεσης.

Αναμένουμε θετική ανταπόκριση των θεσμών στην πρωτοβουλία των κατοίκων!

Δασαμάρι S.O.S.
ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών

[1] δηλώσεις Δ. Στεργίου στην "Ελευθεροτυπία" 24/4/2010 (Veritas odit moras)
[2] Βόλτα στα δεντράκια "μας"

Το αίτημα κατατέθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Ραφήνας-Πικερμίου με αριθμό πρωτοκόλλου 6452/6-7-2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***