Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Βόλτα στα δεντράκια "μας"

Aνάμεσα στις συνελεύσεις της πλατείας Άμεσης Δημοκρατίας (πρώην πλ. Συντάγματος) και στη χημική καταστολή που επέβαλε το Υπουργείο Προστασίας της εξουσίας από τους Πολίτες αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τα δεντράκια που είχαμε φυτέψει στο Δασαμάρι το φθινόπωρο του 2009[1], μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Σκοπός μας ήταν να διαπιστώσουμε τις ανάγκες ποτισμάτων για το φετεινό καλοκαίρι.

Οι βροχές του χειμώνα συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της βλάστησης στην περιοχή με αποτέλεσμα τα περισσότερα δεντράκια να έχουν "πνιγεί" από τα γιγαντωμένα αγριόχορτα. Ευτυχώς καταφέραμε να ανακαλύψουμε πολλά δεντράκια τα οποία έχουν επιβιώσει από την παράνομη βόσκηση αλλά και από την ξηρασία του περασμένου καλοκαιριού χάρη στα περσινά ποτίσματα[2]. Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό και βγάζοντας κάποια συμπεράσματα από τις δενδροφυτεύσεις του 2009 καταλήγουμε στα εξής:

1. Ανακαλύψαμε περίπου 150 δεντράκια (βελανιδιές αριές, χαρουπιές και κυπαρίσσια) και πάρα πολλά αυτοφυή πευκάκια.

2. Σχεδόν όλα τα δεντράκια που είχαν φυτευθεί ψηλά επιβίωσαν και είχαν καλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με όσα είχαν φυτευθεί χαμηλά -αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις αριές.

3. Τα κυπαρίσσια αποδείχτηκαν ανθεκτικότατα και είχαν γρήγορη ανάπτυξη!

4. Οι χαρουπιές αναπτύσσονται επίσης καλά ειδικά αυτές που φυτεύτηκαν ψηλά.

5. Οι βελανιδιές (αριές) που φυτεύτηκαν χαμηλά δεν τα πήγαν πολύ καλά. Βρήκαμε αρκετές ξεραμένες και μασημένες από κατσίκια. Ομως όσες είχαν φυτευτεί ψηλά, αν και αναπτύσσονται αργά, έχουν γίνει μικρά φουντωτά δεντράκια.



Το φετεινό καλοκαίρι, σύμφωνα και με τη συμβουλή δασολόγου, θα προβούμε σε 2 ποτίσματα: ένα τον Ιούλιο και ένα τον Αύγουστο. Θα χαρούμε να ποτίσουμε και φέτος μαζί με τους κατοίκους της περιοχής που νοιάζονται για τα δάση. Κι από τον επόμενο χρόνο τα δεντράκια θα έχουν πλέον αυτονομηθεί πλήρως.

[1] 17-18 Οκτώβρη, 31 Οκτώβρη & 1 Νοέμβρη, 8 Νοέμβρη, 29 Νοέμβρη
[2] 9 Μάη, 19 Ιουλίου, 8 Αυγούστου, 26 Αυγούστου

1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος4/7/11, 6:07 μ.μ.

    Πολύ ευχάριστα νέα! Παιδιά είμαι μέσα για πότισμα, καθώς διακοπές δεν προβλέπονται φέτος...
    Στείλτε πάλι bulk mail λίγες μέρες πριν!
    Μάνος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***