Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης: Έβαλε… όρια στην Επιτροπή Ορίων

Αναδημοσιεύουμε ρεπορτάζ της εφημερίδας Αμαρυσία από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης για το θέμα των ορίων διοικητικής ευθύνης μεταξύ Πεντέλης και Πικερμίου. Το όλο θέμα προέκυψε από την τουλάχιστον ανεύθυνη στάση του δήμαρχου Ραφήνας που, λίγο πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, αποποιήθηκε των ευθυνών του για την προστασία της δασικής περιοχής Δασαμάρι και των καταρρακτών του Βαλανάρη. Την ανευθυνότητά του έχουμε καταγγείλει με μια σειρά δημοσιεύματα [1/5/2021, 23/5/2021, 27/5/2021, 27/6/2021] και επιστολές σε αρμόδιους φορείς. Για το σοβαρό αυτό θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας ουδέποτε συνεδρίασε και τα φερέφωνα το υποβάθμισαν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ

Στην (εξ’ αναβολής από 25 Οκτωβρίου) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1η Νοεμβρίου συζητήθηκε μετά από κοινό αίτημα 16 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης το θέμα της συγκρότησης Επιτροπής Ορίων μεταξύ των Δήμων Πεντέλης και Ραφήνας-Πικερμίου.

Η ομόφωνη απόφαση του Σώματος (η τελική διατύπωση εκκρεμούσε μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) επισημαίνει ότι δεν δέχεται την συγκρότηση της εν λόγω Επιτροπής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για συνολική διευθέτηση των ορίων με τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, παρά μόνο την αποσαφήνιση των ορίων στην περιοχή Δασαμάρι.

«Η θέση μας είναι ότι η περιοχή αυτή δεν ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Πεντέλης» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της «Δημοτικής Συμμαχίας» Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου με τη δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά να επαναλαμβάνει την πάγια θέση του Δήμου Πεντέλης ότι τόσο το Δασαμάρι όσο και η περιοχή στους καταρράκτες του Ντραφίου (Βαλανάρη) δεν ανήκουν στην Πεντέλη.

«Δεν τίθεται κανένα θέμα όσον αφορά τα όρια των δυο Δήμων είτε αφορά την περιοχή του Ντραφίου είτε αφορά την περιοχή της Νταού. Ο ιστορικός οικισμός της Νταού δεν αμφισβητείται ότι ανήκει στον Δήμο Πεντέλης, η περιοχή του Ντραφίου δεν αμφισβητείται ότι ανήκει στην Ραφήνα και οι καταρράκτες του Βαλανάρη από τους οποίους ξεκίνησε η συζήτηση δεν ανήκει στα διοικητικά όρια της Πεντέλης» είπε η κ. Κεχαγιά.

«Παρ΄ όλα αυτά, εφόσον κληθήκαμε από την Αποκεντρωμένη, πρέπει να παραστούμε σε μια τυπική διαδικασία για τον καθορισμό των Ορίων και στην οποία όχι μόνο θα τεκμηριώσουμε αλλά και θα ισχυροποιήσουμε τα διοικητικά μας όρια» τόνισε η δήμαρχος που εξέπληξε το Σώμα λέγοντας ότι δεν ήταν στις προθέσεις της να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο (υπενθυμίζεται ότι αυτό έγινε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης), καθώς θεωρεί ότι είναι διαδικαστικό.

Ιωάννης Ξανθάκος: «Έτσι συστάθηκε η Επιτροπή Ορίων»

«Τα διοικητικά όρια των Δήμων καθορίζονται με αποφάσεις Διοικητικού δικαστηρίου. Η εν λόγω περιοχή, όμως (σ.σ. καταρράκτες Ντραφίου, Βαλανάρη) όπως αποδεικνύεται και από σχετική αλληλογραφία δεν έχει καθοριστεί. Επομένως, το όριο το οποίο υπάρχει σήμερα είναι εθιμικό και όχι θεσμοθετημένο». Αυτό εξήγησε στην παρέμβαση του στο δημοτικό συμβούλιο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας-Περιβάλλοντος του Δήμου Πεντέλης Ιωάννης Ξανθάκος, ο οποίος στη συνέχεια έκανε λόγο για την πρόβλεψη σύστασης αρμόδιας Επιτροπής Ορίων (άρθρο 11 του Ν. 3463/2006) σε παρόμοια περίπτωση.

Ο κ. Ξανθάκος ανέφερε μια σειρά από επιχειρήματα που καταδεικνύουν την θέση του Δήμου Πεντέλης. «Το Κτηματολόγιο έχει καταγράψει την Νταού στον Δήμο Πεντέλης και το Ντράφι στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου. Επίσης, στα διατάγματα της Προστασίας του Πεντελικού τα όρια δείχνουν ακριβώς το ίδιο» είπε χαρακτηριστικά.

«Η ιστορία ανέκυψε από ένα έγγραφο ενός συλλόγου (σ.σ. Δασαμάρι SOS) στις 27/4/21 που ρωτούσε εάν η περιοχή Δασαμάρι ανήκει στον Δήμο Πεντέλης. Και ενώ η απάντηση ήταν αρνητική, ο σύλλογος επικαλούμενος λόγους πυρασφάλειας συνέχισε το θέμα και απευθύνθηκε τόσο στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όσο και στην Αποκεντρωμένη. Μετά από λίγους μήνες (4/10/21) ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποφάσισε την σύσταση της Επιτροπής Ορίων για να αποσαφηνίσει τα διοικητικά όρια για την περιοχή στους καταρράκτες του Ντραφιού (Βαλανάρη) κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου» είπε ο κ. Ξανθάκος αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης.

Η Επιτροπή Ορίων που έχει συσταθεί αναφορικά με το θέμα νέου καθορισμού ορίων μεταξύ των δυο Δήμων (και όχι μόνο για την περιοχή του Ντραφιού –το οξύμωρο της υπόθεσης επεσήμανε και ο κ. Ξανθάκος) αποτελείται από την Ειρηνοδίκη Παρασκευή Κουρέλλου-Καρυστινού (πρόεδρος), το δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς (μέλος), τη δήμαρχο Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά (μέλος), τον πολιτικό μηχανικό Παναγιώτη Νταργάκη (τακτικό μέλος) και την τοπογράφο-μηχανικό Αγγελική Παπαχρήστου (τακτικό μέλος).

Οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων

«Υπάρχει η επιθυμία από την πλευρά του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου να πάρει την Νταού και να μας αποδώσει κάποια σημεία στην περιοχή του Ντραφίου για να τα ξεφορτωθεί, καθώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο κομμάτι της Καθαριότητας». Την αποκάλυψη αυτή, η οποία προέρχεται από πληροφορίες τις οποίες ο ίδιος συνέλεξε έκανε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μπροστά Μαζί» Λευτέρης Κοντουλάκος. «Γιατί να συζητήσουμε για τον καταρράκτη του Βαλανάρη από την στιγμή που ξέρουμε ότι δεν ανήκει στα διοικητικά μας όρια;» αναρωτήθηκε ο κ. Κοντουλάκος.

«Τα όρια μας είναι ξεκάθαρα. Η Νταού ανήκει ιστορικά στον Δήμο Πεντέλης» τόνισε η αντιδήμαρχος Νατάσα Κοσμοπούλου, η οποία έδωσε το «παρών» σε πρόσφατη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Πεντέλης και στην οποία το θέμα των ορίων έπεσε στο τραπέζι μετά από σχετική ερώτηση τοπικής συμβούλου.

«Δεν μιλήσαμε για θέματα οριοθέτησης, αλλά για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στη Νταού. Δεν έχει δικαίωμα το τοπικό συμβούλιο να μιλήσει για τα όρια ενός Δήμου» είπε από την πλευρά της η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πεντέλης Χρύσα Καπράλου που έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση.

«Δεν περνάει από το μυαλό μου ούτε ως μαύρη σκέψη να παραχωρηθεί έστω ένα τ.μ. του Δήμου Πεντέλης. Δεν παραχωρούμε ούτε μέτρο, αλλά ούτε και διεκδικούμε τίποτα από κανέναν» τόνισε ο Βλάσσης Σιώμος που ανέδειξε την σοβαρότητα του θέματος.

«Δεν διαφωνούμε σε τίποτα με την διοίκηση. Να δείξουμε ενωτικό πνεύμα και να μην πέσουμε σε παγίδες» ζήτησε ο Ιωάννης Ζώης, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σπύρος Κωνσταντάς εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν το θέμα ανακινήθηκε από έναν Σύλλογο καθώς όπως είπε «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά».

«Μην ανοίξουμε πολύ το θέμα, γιατί ενδεχομένως να αρχίσουν διεκδικήσεις από κάποιους» ζήτησε ο Γιώργος Κατσικογιάννης («Πεντελήθεν») ενώ ο Αντώνης Φειδοπιάστης («Νέοι Άνθρωποι-Νέα Αρχή») έψεξε την δήμαρχο επειδή δεν ενημέρωσε εγκαίρως τους επικεφαλής των παρατάξεων για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***