Σελίδες

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Κάτω τα χέρια από το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας

Ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ)

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

Τη Δευτέρα 24 Απριλίου μπήκαν οι μπουλντόζες της INTRAKAT στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής, που μπαζώνεται και επί πολλά χρόνια κακοποιείται, αυτή τη φορά δέχεται καίριο χτύπημα. Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και η κυβέρνηση προχωρούν στην τσιμεντοποίησή του, καταστρέφοντας έτσι το ποτάμι και τον βιότοπο-υγρότοπό του, και δίνουν προς εκμετάλλευση τους χώρους γύρω του. Το έργο είναι ένα μικρό κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου, που συνεχώς τροποποιείται, για τη μετατροπή του λιμανιού σε μεγαλύτερο με περισσότερες γραμμές, γεγονός που θα αλλάξει ριζικά την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Η τσιμεντοποίηση του ρέματος είναι ένα έργο του υπουργείου Υποδομών, μέρος του «αντιπλημμυρικού σχεδιασμού» για την Αττική με προϋπολογισμό 101 εκατομμύρια ευρώ. Γεγονός που συνεπάγεται την εκμετάλλευση, μεταξύ άλλων, και της περιοχής του ρέματος, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες υποδομές για να στηρίξουν το παραπάνω εγχείρημα με μοναδικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Πρακτικά σημαίνει ότι η πρόσβαση στο μέρος δεν θα είναι δωρεάν και ελεύθερη αλλά θα πρέπει να πληρώσει κάποιος τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων που θα λειτουργούν στην περιοχή.

Το «αντιπλημμυρικό» έργο, όπως το χαρακτηρίζουν, θα είναι μια μόνιμη απειλή. Το βλέπουμε σε όλη την Αττική, που έχουν σκεπάσει τα ποτάμια της. Μπορεί να μην ξεχειλίζει το νερό απ’ την κοίτη τους αλλά με την πρώτη βροχή πλημμυρίζουν οι δρόμοι, καταστρέφονται σπίτια και μαγαζιά και πνίγονται οι άνθρωποι. Η τραγωδία στη Μάντρα ή η καταστροφή στην Αγ. Πελαγία δείχνουν τι σημαίνουν τα μπαζώματα και η τσιμεντοποίηση ρεμάτων και ποταμών.

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Να σταματήσει η καταστροφή του οικοσυστήματος του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Κοινή ανακοίνωση Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων

Οι μπουλντόζες της αναδόχου εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ εισέβαλαν στην κοίτη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και αποψίλωσαν την περιοχή της εκβολής στο πλαίσιο του έργου διευθέτησής του με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τα πουλιά εγκαταλείπουν πανικόβλητα τις φωλιές τους, τα αυγά, οι νεοσσοί και οι φωλιές καταστρέφονται. Κι αυτό, παρότι η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία (2009/147/ΕΕ) για τη διατήρηση των άγριων πουλιών, ορίζει ρητά ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών των πουλιών. Ως εκ τούτου, η ζημιογόνος επέμβαση στην κοίτη κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, δεν είναι απλώς μία απαράδεκτη πράξη αλλά επιπλέον είναι και παράνομη. Καταστρέφεται το ενδιαίτημα διαβίωσης των ευρωπαϊκών χελιών (Anguilla anguilla) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταλήξουν στη θάλασσα όπου αναπαράγονται. Το ευρωπαικό χέλι είναι χαρακτηρισμένο από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) ως κρισίμως κινδυνεύον είδος.

Το έργο εκτελείται σε περιοχή που έχει καταγραφεί το Αττικόψαρο, ενδημικό προστατευόμενο είδος. Επιπλέον, στην περιοχή απαντάται και η γραμμωτή νεροχελώνα (Mauremys rivulata) που ανήκει στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και αποτελεί είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος. Σημειωτέων ότι η εκβολή του ρέματος Ραφήνας είναι χαρακτηρισμένος και οριοθετημένος (ν. 4559/2018, αρ. 54) υγρότοπος Α’ προτεραιότητας.

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Συγκέντρωση και Πορεία το Σάββατο 29/4, ώρα 11:00, στην κεντρική πλατεία Ραφήνας

Εξω οι μπουλντόζες από το ποτάμι της Ραφήνας

Συγκέντρωση-πορεία

Σάββατο 29/4, ώρα 11:00,
κεντρική πλατεία Ραφήνας

Μέχρι την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από Συλλόγους και Πολίτες, κάθε πρωί στις 8:00, συγκέντρωση στην είσοδο του εργοταξίου, επί της οδού Αύρας.

Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, 25/4/2023, ώρα 8:00 π.μ.: Εξω οι μπουλντόζες από το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ
ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

Η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας καταγγέλλει τη σημερινή βάρβαρη έναρξη του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Οι μπουλντόζες της αναδόχου εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ εισέβαλαν στην κοίτη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και αποψίλωσαν την περιοχή της εκβολής στο πλαίσιο του έργου διευθέτησής του με φορέα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Οι εργασίες επιλέχθηκε ν’ αρχίσουν εν μέσω αναπαραγωγικής περιόδου. Τα πουλιά φεύγουν πανικόβλητα από τις φωλιές τους, τα αυγά, τα νεογνά και οι φωλιές καταστρέφονται. Κι αυτό, παρότι η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία (2009/147) για τη διατήρηση των άγριων πουλιών, ορίζει ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών των πουλιών. Ως εκ τούτου, η ζημιογόνος επέμβαση στην κοίτη κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, δεν είναι απλώς μία απαράδεκτη πράξη αλλά επιπλέον είναι και παράνομη. Τα χέλια, ένα κρισίμως κινδυνεύον είδος παγκοσμίως, απομακρύνονται προς τη θάλασσα. Το έργο εκτελείται σε περιοχή που έχει καταγραφεί το αττικόψαρο, ενδημικό προστατευόμενο είδος.

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Δελτίο Τύπου της Κ.Π.Α.Μ.Ρ.

Δελτίο Τύπου

Τσιμεντοποίηση του Μεγάλου Ρέματος,
μία μεγάλη απειλή για τη Ραφήνα

Εκδήλωση-συζήτηση, Κυριακή 23/4/23, 11:00-13:30,
στο θεατράκι του πάρκου της εκβολής (Ραφήνα, πάρκο Καραμανλή)

Άμεσα ξεκινούν τα έργα διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής απειλείται να μετατραπεί στον «Κηφισό» της Αν. Αττικής.

Σήμερα είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα, μοναδικό για την ταλαιπωρημένη περιβαλλοντικά περιφέρεια Αττικής. Με πλούσιους υγροτόπους και πλημμυρικά πεδία, με πάνω από 150 είδη πουλιών (πολλά από αυτά απειλούμενα) να ζουν ή να το επισκέπτονται, με ψάρια που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, με βλάστηση που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πάνω από 2500 δέντρα, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχει δίκαια χαρακτηριστεί από το κράτος ρέμα «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος» με Προεδρικό Διάταγμα και δίκαια έχει ενταχθεί στο Μητρώο προστατευόμενων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα νερά, ως «περιοχή που προορίζεται για την προστασία οικοτόπων και ειδών».

Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Γιάννης Μανέτας: συνέντευξη στον Γιάννη Μουρατίδη

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να γνωρίσετε τον Γιάννη Μανέτα μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Μουρατίδη* με αφορμή τα βιβλία «Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών» και «Περί φυτών αφηγήματα».

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Οι συνεδριάσεις δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων να γίνονται δια ζώσης και να επιτρέπεται η συμμετοχή του λαού

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Τοπικής Διοίκησης της ΚΕ του ΚΚΕ για τον τρόπο συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων σημειώνει:

«Στο άρθρο 11 του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών δίνεται η δυνατότητα μία φορά το μήνα τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια να συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη ή με μεικτό τρόπο (δια ζώσης και τηλεδιάσκεψη), χωρίς μάλιστα να συντρέχει και να αναφέρεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος.

Επιπλέον, διατηρείται η δυνατότητα με απόφαση των 3/5 του δημοτικού συμβουλίου, της πλειοψηφίας δηλαδή που δίνει στη δημοτική αρχή ο νέος καλπονοθευτικός νόμος, να γίνονται οι συνεδριάσεις ακόμη και “κεκλεισμένων των θυρών”.

Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Γαλλία, ενάντια στην εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων

Στις 21 Μαρτίου 2023, το ελληνικό κράτος φαίνεται πως δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού. Πιο συγκεκριμένα, έθεσε τις νομοθετικές βάσεις μέσω της κατάθεσης και ψήφισης —έπειτα από διαβούλευση λίγων ημερών— ενός πολυνομοσχεδίου διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που πλέον μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Παρά τις κινητοποιήσεις που προέκυψαν, θέτοντας το νερό και τη διαχείρισή του στο προσκήνιο των συζητήσεων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίθηκε.

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Επικίνδυνα προεκλογικά παιγνίδια στην παιδική χαρά της Διώνης

Με την παιδική χαρά της Διώνης, στην οδό Πίνδου, έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν, αφού πρόκειται για μια παιδική χαρά που κατασκευάστηκε αυθαίρετα πάνω σε ένα ρέμα, το οποίο είχε μπαζωθεί από τις μπουλντόζες της Μ.Ο.Μ.Α. πριν από 4 δεκαετίες. Σχετική ενημέρωση μπορεί να αναζητηθεί στα παρακάτω άρθρα του ιστολογίου:

  1. Παιγνίδια πάνω στο μπαζωμένο ρέμα
  2. Πόσες φορές ακόμα θα «πιστοποιηθεί» σαν παιδική χαρά το ...μπαζωμένο ρέμα;
  3. Η καταστροφή του αστικού και περιαστικού πρασίνου στην Ελλάδα
  4. Καφενείο, το τοπικό συμβούλιο

Να συνοψίσουμε ότι οι διάφορες δήθεν πιστοποιήσεις ασφάλειας, που έχει λάβει μέχρι τώρα η παιδική χαρά και τις προβάλλει καμαρωτά μέσω facebook ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευ. Μπουρνούς, αφορούν αποκλειστικά τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις των οργάνων. Προφανές είναι ότι η ύπαρξη μπαζωμένου ρέματος κάτω από την παιδική χαρά ουδόλως αποτελεί ασφάλεια για τα παιδιά που θα παίζουν εκεί, όταν το ρέμα διεκδικήσει κάποτε τον χώρο του. Τότε το πλημμυρισμένο ρέμα θα παρασύρει και μπάζα και όργανα και ...ανθρώπινες ζωές.

Η σχετική νομοθεσία, πάντως, που καθορίζει τις προϋποθέσεις και τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και λειτουργία των παιδικών χαρών [Υ.Α. 28492, ΦΕΚ 931/Β'/18-5-2009] είναι σαφής:

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Τα καβουράκια του σερίφη

Σκηνές από το Ραφ Ουέστ... Ο πρωτόγονος σερίφης με τον οικοδομικό κόφτη ανακαλύπτει την πυρίτιδα και ζώνεται ένα κουμπούρ(ν)ι... καταλαμβάνεται από αμόκ, επιτίθεται σε μαθητές και καθηγητές της εξελικτικής βιολογίας και επιβάλλει τον (μπουρ)νόμο του στη Ραφ Τάουν... Ο τύπος κρεμάει τον σερίφη στα μανταλάκια... Τα τοπικά trash φερέφωνα λιβανίζουν πένθιμα... Η συνέχεια επί της αναδημοσίευσης...

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Το Πεντελικό υπό απειλή

Το Πεντελικό υπό απειλή

Μετά από διθυραμβικές εξαγγελίες και με δύο χρόνια καθυστέρηση, σε πρόσφατες συνεδριάσεις τους το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πεντέλης συζήτησαν την υλοποίηση του δήθεν master plan για το Πεντελικό που εκπόνησε ο Δήμος και ενέκρινε —κατά το μέρος που το αφορά— το Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Εκτός από την ανάδειξη αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, το σχέδιο περιλαμβάνει μελέτες και στη συνέχεια κατασκευή πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς την έγκριση του απαιτούμενου ειδικού χωρικού σχεδίου και χωρίς εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας του χώρου.

Επιτρεπόμενες χρήσεις και περιβαλλοντική συμμόρφωση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο

Οι υποστηρικτές του εγχειρήματος προβάλλουν το επιχείρημα ότι οι προς υλοποίηση χρήσεις προβλέπονται από το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Πεντελικού (ΦΕΚ 755 Δ/ 21-10-1988), παραβλέποντας το γεγονός ότι το ΠΔ περιλαμβάνει —εκτός των άλλων— και οικιστικές ζώνες και λατομικές περιοχές και ότι κανένας δεν διανοήθηκε, και ορθώς, να εκδώσει π.χ. οικοδομικές άδειες στις ζώνες αυτές πριν ενταχθούν σε σχέδιο πόλης, σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, πριν δηλαδή εγκριθεί Τοπικό Χωρικό Σχέδιο (πρώην Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο), Πολεοδομική Μελέτη και τέλος Πράξη Εφαρμογής.