Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 30 Αυγούστου 2005

Οικοπεδοποίηση Πεντέλης: Εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις του «Ρ»

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις του «Ρ»
Στο κέντρο της φωτογραφίας φαίνεται η επίμαχη έκταση που οδεύει προς οικοπεδοποίηση
Εξελίξεις αναμένεται να πυροδοτήσει το ρεπορτάζ του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» σχετικά με την επιχείρηση οικοπεδοποίησης της Πεντέλης. Το θέμα πρόκειται να τεθεί σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής.Υπενθυμίζεται πως ο «Ρ» αποκάλυψε ότι εταιρία με την επωνυμία «Κτήμα Πεντέλη ΑΕ» ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί έκταση 641,6 στρεμμάτων η οποία είναι χαρακτηρισμένη δασική και αναδασωτέα, αφού έχει καεί στις πυρκαγιές του 1995 και του 1998! Η εταιρία επικαλείται νόμους και υπουργικές αποφάσεις για να προχωρήσει το σχέδιο αποχαρακτηρισμού της περιοχής της ώστε να ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης για να ξεκινήσει η τσιμεντοποίηση. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφ' ενός, «κάνουν πλάτες» σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αφ' ετέρου, οπλίζουν με την πολιτική τους το χέρι των εμπρηστών, αφού σχεδόν αμέσως μετά από κάθε πυρκαγιά στις εκτάσεις αντί για δέντρα φυτεύονται... πολυτελείς βίλες.
Την ίδια στιγμή, οι φτωχές λαϊκές οικογένειες που τα σπίτια τους καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη μεγάλη φωτιά της 28ης Ιούλη βρίσκονται στον «αέρα» μιας και οι κυβερνητικοί αρμόδιοι που τους υποσχέθηκαν αποζημιώσεις, τώρα τους ενημερώνουν ότι δε δικαιούνται τίποτα μιας και τα σπίτια τους θεωρούνται αυθαίρετα επειδή είναι εκτός σχεδίου...
Με δήλωσή του στο «Ρ» ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) Νίκος Στεφανίδης, επισημαίνει: «Το δημοσίευμα του "Κυριακάτικου Ριζοσπάστη" έρχεται να επιβεβαιώσει άλλη μια φορά τις καταγγελίες τόσο της ΝΑΣ όσο και του ΚΚΕ, όταν από το 1994-95 κατήγγειλαν τον τότε διορισμένο περιφερειάρχη Πέρκιζα, ο οποίος συνειδητά εκείνη την εποχή, μετά από εντολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν κήρυξε αναδασωτέες περιοχές όχι μόνο τις συγκεκριμένες που αναφέρονται στο άρθρο, αλλά και λατομικές περιοχές του Πεντελικού όρους».
«Το δημοσίευμα - συνεχίζει ο Ν. Στεφανίδης - δίνει πιο συγκεκριμένα στοιχεία στις καταγγελίες τόσο τις δικές μας όσο και άλλων φορέων, για το πώς συνδέεται ο κρατικός μηχανισμός με τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ ή και της ΝΔ, τώρα και παλιότερα, όταν ήταν στην κυβέρνηση. Εμείς για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε ότι η υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος είναι υπόθεση κύρια του λαϊκού κινήματος και των φορέων που ενδιαφέρονται και δραστηριοποιούνται για την προστασία του».

Μπαίνει στο σχέδιο;

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Μία μέρα μετά την προχτεσινή αποκάλυψη του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» ότι ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Κτήμα Πεντέλη ΑΕ» ετοιμάζεται να «βγάλει στο σφυρί» έκταση 641,6 στρεμμάτων στην Πεντέλη, η οποία είναι δασική και έχει κηρυχτεί αναδασωτέα, διαβάσαμε σε χτεσινή απογευματινή εφημερίδα ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται η άμεση ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης.
Και, ω του θαύματος, μία από τις υποψήφιες περιοχές για ένταξη είναι και η συγκεκριμένη που οδεύει προς τσιμεντοποίηση, αφού η προαναφερόμενη εταιρία φέρεται να την έχει στην ιδιοκτησία της! Μάλλον έτσι επιβεβαιώνονται όσα μας μετέφεραν υποψήφιοι πελάτες που απευθύνθηκαν στην εταιρία για να αγοράσουν μέρος της έκτασης. Τι τους έλεγαν οι υπεύθυνοι; Οτι «έχουμε έρθει σε επαφή με πολιτικούς παράγοντες και πιστεύουμε πως θα μπει στο σχέδιο πόλης». Κάτι που, αν τελικά γίνει, θα χαρίσει πολλά δισεκατομμύρια στην οικογένεια των εφοπλιστών που εμφανίζουν τίτλους ιδιοκτησίας του δάσους από το 1894. Πάντα, βέβαια, χάριν της ανάπτυξης, της ικανοποίησης των στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων, κλπ., κλπ...

Κυριακή 28 Αυγούστου 2005

Βήμα βήμα η οικοπεδοποίηση

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σύμφωνα με όσα λέει το ενημερωτικό φυλλάδιο της εταιρίας «Κτήμα ΠΕΝΤΕΛΗ ΑΕ», η έκταση των 641,6 στρεμμάτων είναι κομμάτι άλλης έκτασης 3.500 στρεμμάτων.
Συγκεκριμένα: Το κτήμα περικλείεται από τα σχέδια πόλης: Ντράφι, ΑΟΟΑ και Αγιος Σπυρίδων. Οι τίτλοι της έκτασης ξεκινούν από το 1894 και προέρχονται εξ αγοράς με συμβόλαια από το Ελληνικό Δημόσιο. Η έκταση έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως αγροδασική (πράξη 2532/1980). Αρχικά, η συνολική έκταση αποτελούνταν από 3.500 στρέμματα. Από αυτά 1.045 στρέμματα δασικού χαρακτήρα αγοράστηκαν από το συνεταιρισμό των υπαλλήλων του υπουργείου Γεωργίας «Ο ΠΑΝ» και αφού αποχαρακτηρίστηκαν εντάχθηκαν στο υφιστάμενο σχέδιο πόλης.
Από την υπόλοιπη έκταση αγοράστηκαν 500 στρέμματα δασικού χαρακτήρα από τον οικοδομικό συνεταιρισμό «Η Νέα Κωνσταντινούπολις». Αυτός ο συνεταιρισμός βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της έκτασης και έχει πάρει προέγκριση και συντελεστή δόμησης για να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης.
Με υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η ένταξη της έκτασης των 2.045 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης από τον τότε υπουργό Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος Στέφανο Μάνο με αριθμό πρωτοκόλλου 3679-348 του 1980.
474 στρέμματα δασικής έκτασης αγοράστηκαν από σύλλογο «ΕΞΟΧΗ» Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος (τμήμα των 2.045 στρεμμάτων).
312 στρέμματα δασικής έκτασης αγοράστηκαν από το Σύλλογο ΦΛΥΑ, δημοσιογράφους, εργαζόμενους κλπ. στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» (τμήμα των 2.045 στρεμμάτων).
Περίπου 250 στρέμματα περίπου αγροτικής έκτασης έχουν μεταβιβαστεί σε διάφορους ιδιοκτήτες του οικιστικού συλλόγου ΦΥΓΕΑ (τμήμα 2.045 στρεμμάτων).
Η έκταση των 641,6 στρεμμάτων που κατέχει η «Κτήμα Πεντέλη ΑΕ» είναι η εναπομένουσα έκταση από τα 2.045 στρέμματα.

Τα... συνεταιράκια

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ο «Ρ» δύο μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Ραφήνα, στις 30 Ιούλη 2005, είχε αποκαλύψει ότι μία εταιρία ονόματι «SILVA NATURA ΕΠΕ», η οποία αυτοπροσδιοριζόταν ως «Εταιρία δασικών μελετών - περιβάλλοντος - αρχιτεκτονικής τοπίου - δασικών χαρτών Εθνικού Κτηματολογίου - Φωτοερμηνείας», μοίραζε ενημερωτικό έντυπο προς τους συλλόγους και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς της Ραφήνας, με το οποίο κραύγαζε πως ήρθε η ώρα των αποχαρακτηρισμών!
Οπως είχαμε αποκαλύψει τότε, η εταιρία περιέγραφε στο φυλλάδιό της τα εξής: «ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΩΝ. Η ώρα των αποχαρακτηρισμών είναι ΤΩΡΑ! Οπως γνωρίζετε με πρωτοβουλία του δημάρχου Ραφήνας έχει ξεκινήσει διαδικασία Φωτοερμηνείας του χαρακτήρα (δασικού ή όχι) όλης της περιοχής του Δήμου με απώτερο σκοπό την ένταξή τους στο σχέδιο πόλης». Με το φυλλάδιο αυτό, οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης εταιρίας, επικαλούμενοι ωμά την καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, αλλά και τις ρυθμίσεις του δασοκτόνου νόμου 3208/2003, υπόσχονταν αποχαρακτηρισμούς...
Ελεγαν επιπλέον: «Με βάση την παλιά Δασική Νομοθεσία αρκούσε μόλις το 15% εδαφοκάλυψης για να χαρακτηριστεί μια περιοχή ως Δασική. Τώρα, με βάση το νέο Δασικό Νόμο το ποσοστό αυτό έχει ανέβει στο 25%. Αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των ιδιοκτησιών που χαρακτηρίστηκαν Δασικές μπορεί να επαναχαρακτηριστούν ως μη Δασικές. Αρκεί ο ιδιοκτήτης να προκαλέσει ένα νέο χαρακτηρισμό. Η ώρα για μια τέτοια ενέργεια έχει φτάσει. Είναι ΤΩΡΑ!!!. Το Γραφείο μας - που όπως αναφέρει πιο κάτω το φυλλάδιο έχει συνεργαστεί με πλήθος συνεταιρισμών - δραστηριοποιείται για πολλά χρόνια στο χώρο του Χαρακτηρισμού Δασικών εκτάσεων και της Φωτοερμηνείας. Ηδη, μετά την ψήφιση του Νέου Νόμου και την έκδοση της Ερμηνευτικής εγκυκλίου του Νόμου, έχουμε συνεργαστεί με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό μέρους ή του συνόλου των εκτάσεών τους με εκατοντάδες ιδιοκτήτες χωριστά, αλλά και με συνεταιρισμούς ή συλλόγους».
Δεν είδε το δάσος!
Το έγγραφο της εταιρίας με το οποίο αποδεικνύει πως το δάσος δεν είναι δάσος
Ερχόμαστε λοιπόν πάλι στην εταιρία «Κτήμα Πεντέλη». Στο φάκελο που μοιράζει η εταιρία προς κάθε ενδιαφερόμενο διαπιστώσαμε έγγραφο φωτοερμηνείας της «SILVA NATURA» με ημερομηνία 11 Απρίλη 2005 στο οποίο αναφέρει: «Παρατηρώντας τα ζεύγη αεροφωτογραφιών των ετών 1945, 1960 και 1989 προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι μέσα στην ιδιοκτησία της ΚΤΗΜΑ ΠΕΝΤΕΛΗ ΑΕ δεν εμφανίζεται σε καμία χρονολογία δασική βλάστηση, ώστε να χαρακτηρίζεται η έκταση ως δασική, σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου 3208/24/12/2003». Παρακάτω αναφέρει: «Οι σχετικοί τίτλοι (σ.σ. εννοεί τους τίτλους της "ΚΤΗΜΑ ΠΕΝΤΕΛΗ") ανάγονται πολύ πριν από το 1945 και σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 1 του νόμου 3208/2003 οι τίτλοι είναι ισχυροί έναντι του Δημοσίου».Ανατρέξαμε στο νόμο και το συγκεκριμένο άρθρο. Τι διαβάσαμε; «Μεταβιβάσεις εν ζωή ή αιτία θανάτου ακινήτων που εμφανίζονται με αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες των ετών λήψης 1945 ή 1960 θεωρούνται έγκυρες και ισχυρές έναντι του Δημοσίου, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν τα ακίνητα αυτά αργότερα, εφόσον οι σχετικοί τίτλοι ανάγονται σε ημερομηνία πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946 και έχουν μεταγραφεί».
Η έρευνά μας διαπιστώνει ότι στις 28 Ιούλη 2004 υπήρξε συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης του αγροκτήματος. Και κάπου εδώ λύνεται το μυστήριο, αφού με το νόμο - που αποδεικνύεται τελικά στην πράξη γιατί είναι δασοκτόνος - βοηθά τους επιχειρηματίες, αφού τους λύνει τα χέρια σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό, να πραγματοποιήσουν το σκοπό τους. Δηλαδή την οικοπεδοποίηση της δασικής έκτασης...
Είναι φανερό ότι οι πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν για τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες, αφού με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, όπως η υπουργική απόφαση Μάνου και ο δασοκτόνος νόμος του 2003, στηρίζουν την επιχείρηση καταπάτησης της Πεντέλης. Και βέβαια είναι ακριβώς η ίδια πολιτική που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, αφού είναι σίγουροι ότι μετά από κάθε πυρκαγιά ανοίγει ο δρόμος για να οικοδομήσουν μεγαθήρια και να εισπράξουν υπέρογκα ποσά από την εκμετάλλευση της γης.

«Εχουμε κάνει τις επαφές μας... »

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Σύμφωνα, λοιπόν, με μαρτυρία ενδιαφερόμενου να αγοράσει μετοχές της εταιρίας για να επενδύσει στη συγκεκριμένη έκταση, μιλώντας με εκπρόσωπο της εταιρίας, έμαθε ότι: «Εχουμε κάνει τις επαφές μας με πολιτικούς παράγοντες σε πολύ υψηλά κλιμάκια και θεωρούμε πως επειδή βρίσκεται δίπλα σε Σχέδιο Πόλης (σ.σ. Ντράφι, Αγιος Σπυρίδωνας) μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο».
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέτοχοι της εταιρίας εμφανίζονται να είναι πάνω από 200 επιχειρηματίες, οι οποίοι προσπαθούν με τις δικές τους προσβάσεις ο καθένας να επηρεάσει καταστάσεις, ώστε να γίνει η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης... Ηδη, εδώ και έξι μήνες έχουν ξαναξεκινήσει τέτοιου είδους επαφές με πολιτικούς παράγοντες...
Οπως μάθαμε από άλλον ενδιαφερόμενο, το 1980 ο Στ. Μάνος είχε δώσει εντολή να ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης, αλλά τελικά δε συντάχθηκε η σχετική πράξη εφαρμογής. Ακούγεται μάλιστα ότι με την αλλαγή της κυβέρνησης το 1981, αν και όλα ήταν έτοιμα να προχωρήσουν, οι μίζες που ζητούσαν διάφοροι για να εντάξουν την περιοχή στο Σχέδιο Πόλης «την επόμενη μέρα», ανέρχονταν σε ποσά υπέρογκα.
Διευκρινίζουμε ότι αν η έκταση αυτή ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης, αυτομάτως με μία μόνο υπογραφή θα δεκαπλασιαστεί η αξία της!!! Κτηματομεσίτες αναφέρουν στο «Ρ» πως αν υποθέσουμε ότι τα 700 τετραγωνικά μέτρα σήμερα κοστίζουν 30.000 - 45.000 ευρώ, αν αυτό ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης αυτομάτως θα κοστίζουν 300 - 450.000 ευρώ! Οταν μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι ρώτησαν αν μετά τη φωτιά που κατέκαψε τη Ραφήνα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ενταχθεί η περιοχή στο Σχέδιο Πόλης, πήραν την απάντηση ότι «πάντα μετά από κάποια φωτιά μεταβάλλονται τα πράγματα. Κάποιοι έγιναν πλούσιοι με αυτόν τον τρόπο...».
Και επειδή αυτά που μας είπαν οι ενδιαφερόμενοι δεν ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικά σχετικά με το πώς θα καταφέρουν να εντάξουν την έκταση στο Σχέδιο Πόλης, αναζητήσαμε περισσότερες λεπτομέρειες. Και βρήκαμε μπροστά μας μια γνωστή ιστορία...

Δάσος Πεντέλης: Το πουλάνε μέτρο το μέτρο!

 ΔΑΣΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Το πουλάνε μέτρο το μέτρο!
  • Ενα μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Ραφήνα, ο «Ρ» αποκαλύπτει την επιχείρηση οικοπεδοποίησης της Πεντέλης
  • Μια ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Κτήμα Πεντέλη ΑΕ» βγάζει στο σφυρί 641,6 στρέμματα δασικής έκτασης που έχει καεί δύο φορές, από τις πυρκαγιές του 1995 και του 1998
  • Η έκταση αυτή έχει κηρυχτεί αναδασωτέα, αλλά με νόμους και υπουργικές αποφάσεις που έχουν ψηφιστεί και υπογραφεί από το 1980 μέχρι και σήμερα, οι κερδοσκόποι προχωρούν ακάθεκτοι

Ενα απίστευτο όργιο καταπατήσεων έχει στηθεί στην Πεντέλη, με σκοπό την ανέγερση συγκροτημάτων πολυτελών κατοικιών σε ό,τι έχει απομείνει από το πληγωμένο βουνό, μετά τις πυρκαγιές τις τελευταίας 15ετίας.Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα τον τρόπο με τον οποίο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα βοηθούμενα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δρουν αμέσως μετά από καταστροφικές πυρκαγιές και βήμα - βήμα μετατρέπουν τις καμένες εκτάσεις σε ένα απέραντο θησαυροφυλάκιο.
  • Εταιρίες που συστήνονται με μοναδικό σκοπό την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης τεράστιων δασικών ή αναδασωτέων εκτάσεων που προηγουμένως έχουν καεί.
  • Πολιτικοί παράγοντες που στην ουσία κάνουν πλάτες σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς και επιχειρηματίες για να χτίζουν πολυτελείς κατοικίες σε δάση και δασικές περιοχές.
  • Αποφάσεις υπουργών που εντάσσουν στο Σχέδιο Πόλης ολόκληρες περιοχές που είναι δασικές και που, με αυτό τον τρόπο, δίνουν την ευκαιρία στους επιχειρηματίες να δεκαπλασιάζουν το κεφάλαιο και τα κέρδη τους με μία και μόνη υπογραφή!
Η έρευνα του «Ρ» που ξεκίνησε λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ραφήνα, έχει στόχο να αναδείξει τους ηθικούς αυτουργούς των καταστροφών. Την πολιτική δηλαδή που έχει μετατρέψει τη γη σε εμπόρευμα και κατά συνέπεια ως εμπόρευμα αξιοποιείται από το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς υφισταμένους των επιχειρηματιών.
Νεόκτιστα συγκροτήματα και στο πίσω τους έκταση του 1995 και του 1998 που είχε καεί...
Η ιστορία που δημοσιεύουμε σήμερα όσο κι αν φαίνεται εξωφρενικά παράνομη, είναι καθ' όλα νόμιμη! Αλλωστε, οι νόμοι, η Δικαιοσύνη και συνολικά οι θεσμοί του αστικού κράτους είναι γνωστό πως έχουν μία και μόνη αποστολή. Να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.
«... διά οιουδήποτε άλλου νόμιμου τρόπου»
O «Ρ» αποκαλύπτει ότι μία Ανώνυμη Εταιρία ονόματι «Κτήμα Πεντέλη ΑΕ» έχει συντάξει ενημερωτικό φυλλάδιο που μοιράζει το τελευταίο διάστημα προς κάθε ...ενδιαφερόμενο και με το οποίο γνωστοποιεί ότι: έχει στην κατοχή της «ένα κτήμα στην Πεντέλη (θέση Ντράφι Πικερμίου) έκτασης 641.600 τετραγωνικών μέτρων, 14 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Ο συνολικός αριθμός των μετοχών είναι 641.600 μετοχές».
Ταυτόχρονα, η εταιρία έχει συστήσει σύλλογο με την επωνυμία «Κτήμα Πεντέλη» και καλεί τους υποψήφιους πελάτες - αγοραστές - επενδυτές, αφενός, να αγοράσουν μετοχές της εταιρίας και, αφετέρου, να γίνουν μέλη του συλλόγου, ώστε να αγοράσουν αυτή την έκταση για να χτιστούν πολυτελείς κατοικίες.
Η λεπτομέρεια; Η έκταση είναι χαρακτηρισμένη δασική και έχει καεί στις πυρκαγιές του Ιούλη του 1995 και του Αυγούστου του 1998! Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 641,6 στρεμμάτων:
  • Τα 538.779 τετραγωνικά μέτρα είναι χαρακτηρισμένα από το 1980 ως δάσος και δασική έκταση, με την υπ' αριθμ. 2532/1980 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δασάρχη Πεντέλης. Ακόμα, έχει κηρυχτεί αναδασωτέα μετά τις πυρκαγιές του 1995 και του 1998, όταν και είχε καεί!
  • Τα 102.821 τετραγωνικά μέτρα είναι έκταση που σύμφωνα με τους τίτλους που έχουν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες είναι αγροτική έκταση, ωστόσο η ίδια έκταση είναι χαρακτηρισμένη δασική και αναδασωτέα, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 211/2003 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δασαρχείου Πεντέλης!
Ολόκληρη αυτή η πλαγιά στην οποία ήδη οι βίλες έχουν αρχίσει να χτίζονται, είναι μέρος της επίμαχης έκτασης που βγαίνει στο σφυρί
Σύμφωνα με στοιχεία που ο «Ρ» έχει στη διάθεσή του, το κτήμα φέρεται να είναι ιδιοκτησία του εφοπλιστή Σπυρίδων Ροσόλιμου. Ολη αυτή η έκταση της Πεντέλης που από το 1980 και μετά έχει καεί πολλές φορές και που περικλείεται από το Ντράφι, τον Αγιο Σπυρίδωνα και την εν λόγω έκταση (σύνολο 3.500 στρέμματα), φαινόταν να είναι δική του ιδιοκτησία με τίτλους από το 1945.Μέρη της έκτασης έχουν πουληθεί ως δασικές εκτάσεις και αφού εντάχθηκαν στο Σχέδιο Πόλης οικοδομήθηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που επιχειρείται τώρα να γίνει και με το «Κτήμα Πεντέλη». Μάλιστα, ο τίτλος που αφορά τα 641 στέμματα είναι ο τελευταίος που έχει απομείνει από όλη την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι όλη η έκταση και των 3.500 στρεμμάτων ήταν δασική αλλά παρ' όλα αυτά εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλης.
Το ...προφίλ της εταιρίας
Μέλη του ΔΣ της εταιρίας «ΚΤΗΜΑ ΠΕΝΤΕΛΗ ΑΕ» είναι οι εξής, όπως προκύπτει από το καταστατικό της εταιρίας (ΦΕΚ2310/14.4.2005) το οποίο έχει υπογράψει με εντολή του νομάρχη Αθηνών Γ. Σγουρού, ο διευθυντής Χ. Θεοχαρόπουλος:
  • Αταλάντα Ροσόλιμου (σ.σ. κόρη του Σπύρου Ροσόλιμου) πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος
  • Σπύρος Ροσόλιμος, αντιπρόεδρος
  • Σταύρος Ευσταθίου, μέλος και
  • Μαρί Τερέζ Μπέργκερ - Σαντχόφερ, μέλος.
Το έντυπο της εταιρίας «Κτήμα Πεντέλη ΑΕ»
Δικηγόρος του Συλλόγου είναι η Κατερίνα Ζερβομπεάκου του Λεωνίδα.Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό έντυπο της εταιρίας, σκοποί του συλλόγου είναι:
  • Ο σύλλογος «Κτήμα Πεντέλη» συστάθηκε με σκοπό τα μέλη του συλλόγου να αγοράσουν την έκταση που ανήκει στην Κτήμα Πεντέλη ΑΕ.
  • Η αξιοποίηση του ανωτέρω κτήματος με τον καλύτερο τρόπο.
  • Να προβεί σε όλες τις απαραίτητες και νόμιμες ενέργειες ενώπιον πάσης αρχής με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης και την ένταξή της στο Σχέδιο Πόλης, καθώς και την οικιστική ανάπτυξη και αξιοποίηση είτε αποδεχόμενοι τα της Υπουργικής Αποφάσεως 3679/348 είτε διά οιουδήποτε άλλου νόμιμου τρόπου.
Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση την οποία επικαλείται η ανώνυμη εταιρία «Κτήμα Πεντέλη», είναι εκείνη του Στέφανου Μάνου, όταν ήταν υπουργός Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος το 1980...
Παραθέτουμε το κείμενο εκείνης της ...αλησμόνητης, όπως φαίνεται, για τους κερδοσκόπους της γης υπουργική απόφαση με θέμα: «Προώθηση μελέτης οικιστικής περιοχής στη θέση "Ντράφι" Πικερμίου Αττικής"». «Αποφασίζουμε να κινηθούν οι διαδικασίες εντάξεως στο σχέδιο πόλεως σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ.γματος της 17.7./16.8.1923 "Περί σχεδίων πόλεως" κατ' εφαρμογήν του άρθρου 62 του Ν. 947/79 "Περί οικιστικών περιοχών" για την περιοχή "Ντράφι" της Κοινότητας Πικερμίου Αττικής».
Εδώ περιγράφεται αναλυτικά τι ακριβώς είναι η προς πώληση έκταση
Οπως λοιπόν αναφέρει η εταιρία είτε θα χρησιμοποιήσει αυτή την απόφαση είτε θα προχωρήσει στην προσπάθεια αποχαρακτηρισμού «διά οιουδήποτε άλλου νόμιμου τρόπου»...
Αύγουστος 1998: Η εικόνα της καταστροφής 7 χρόνια πριν... Σήμερα, μπορείτε να θαυμάσετε την αναδάσωση στις διπλανές φωτογραφίες