Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Πάνε να εξαφανίσουν και τα αρωματικά φυτά και βότανα

Oταν ακούς κραυγές ενάντια στους «παράλογους δασολόγους», τότε κάποια καταστροφικά συμφέροντα κρύβονται από πίσω. Από τον κανόνα αυτό, που αφορά καταπατητές, οικοδομικούς συνεταιρισμούς και άλλα ευαγή ιδρύματα, δεν εξαιρούνται και εκείνοι που εκστρατεύουν τελευταία ενάντια σε δασολόγους που «παραλογίζονται» και δεν αφήνουν τον «κοσμάκη» να μαζέψει αρωματικά φυτά και βότανα από τα βουνά μας.

Αναφερόμαστε σε δημοσιεύματα που διακινούνται κυρίως μέσω του Ιντερνετ. Αυτοί που τα γράφουν είτε άσχετοι και παρασυρμένοι είναι είτε στο κόλπο. Δουλεύουν, δηλαδή, για τα συμφέροντα διάφορων αετονύχηδων, που ξαμολάνε μετανάστες στα βουνά για να σαρώσουν αρωματικά φυτά και βότανα. Εναντι πινακίου φακής για τους μετανάστες, με ικανότατο κέρδος για τους εμπόρους, καθώς πουλάνε τα συλλεγόμενα σε ψηλές τιμές, ιδιαίτερα στις τουριστικές αγορές. Οταν σε ελληνικό νησί κατάσχεται φορτίο ενός μόνον εμπόρου με ενάμιση τόνο τσάι του βουνού, το οποίο μαζεύτηκε παράνομα (χωρίς την απαραίτητη άδεια από τη δασική υπηρεσία και χωρίς να πληρωθεί κανένα αντίτιμο στο κράτος), δεν έχουμε να κάνουμε με τον «κοσμάκη» που πήγε να μαζέψει ρίγανη και θυμάρι για την κουζίνα του, αλλά με αδίστακτους λαθρέμπορους και καταστροφείς του περιβάλλοντος. Αλλωστε, στους ιδιώτες επιτρέπεται να μαζέψουν βότανα και αρωματικά φυτά από τα δάση και τις φρυγανώδεις εκτάσεις, δωρεάν για προσωπική τους χρήση, αλλά υπό όρους. Και η εμπορική συγκομιδή επιτρέπεται, με άδεια από την αρμόδια δασική υπηρεσία, φυσικά. Οχι «μπάτε σκύλοι, αλέστε…», που οδηγεί σε συστηματική καταστροφή. Αυτή απαγορεύεται και αυτή προσπαθούν να αποτρέψουν οι δασολόγοι.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ευθύνη για τις καταστροφικές διαστάσεις που έχει πάρει αυτή η μπίζνα έχει και το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο, χωρίς να έχει καμιά αρμοδιότητα για τις δασικές, φρυγανώδεις, χορτολιβαδικές εκτάσεις, βραχώδεις εξάρσεις κ.λπ. (αυτές ανήκουν στη διαχείριση των δασικών υπηρεσιών, οι οποίες πλέον υπάγονται στο ΥΠΕΚΑ), εκδίδει σωρηδόν, μέσω των περιφερειακών υπηρεσιών του, άδειες συλλογής αρωματικών φυτών και βοτάνων, χωρίς καμιά μελέτη, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς γνώση του αντικειμένου τελικά.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι υπάρχει σχετική αλληλογραφία ανάμεσα στις δασικές υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο κλήθηκε να σταματήσει να δίνει άδειες στους διάφορους αετονύχηδες που τις ζητούν.

Για όσους γνωρίζουν, το θέμα κάθε άλλο παρά ασήμαντο είναι. Οπως αναφέρει έγγραφο της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, με τίτλο «Προστασία αρωματικών-μελισσοτροφικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων της χώρας», τελευταία υπάρχουν αναφορές δασικών υπηρεσιών σχετικά μ’ αυτό το θέμα και γι’ αυτό εκδίδεται οδηγία για την προστασία αυτών των φυτών. «Τα αυτοφυή αρωματικά-μελισσοτροφικά φυτά και τα φαρμακευτικά βότανα της χώρας καταλαμβάνουν σημαντικές εκτάσεις του ελλαδικού χώρου, συμμετέχοντας στη σύνθεση δασικών και χορτολιβαδικών συστημάτων, συγκροτώντας μαζί με τη δασική και χορτολιβαδική βλάστηση περιοχών, οικοτόπους με οικολογική αξία, για τη βιοποικιλότητά τους και τον οικοσυστηματικό τους ρόλο. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζουν τοπιακά περιοχές της χώρας και συνδέονται ιστορικά με την πορεία τόπων. Επιπλέον, συμμετέχουν στην οικονομία περιοχών με τις προσφορές τους, όπως π.χ. με τη συμβολή τους στη μελισσοκομία».

Ψιλά γράμματα όλα τούτα για εκείνους που βλέπουν μόνο το κέρδος και την αρπαχτή, όμως ο συγγραφέας του κειμένου περνάει αμέσως στο «ψητό», που δεν μπορεί ν’ αφήσει αδιάφορο κανέναν άνθρωπο που θέλει να προστατεύεται το περιβάλλον (ό,τι απέμεινε απ’ αυτό, τελοσπάντων). Γράφει: «Πολλά από τα φυτά αυτά τείνουν προς εξαφάνιση από περιοχές που κάποτε αφθονούσαν, κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων του ανθρώπου, που ενεργούνται σε βάρος τους (καταστροφική εκρίζωσή τους, συλλογή κατά την ανθοφορία τους, συνεχείς πυρκαγιές, εκχερσώσεις κλπ.)».

Και καταλήγει ο συντάκτης του εγγράφου: «Χρέος των δασικών υπηρεσιών της χώρας είναι να προστατέψουν τις εκτάσεις όπου φύονται τα ανωτέρω φυτά, εφαρμόζοντας τις σχετικές για το σκοπό αυτό διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και τα ίδια τούτα τα φυτά, με την έκδοση δασικών απαγορευτικών διατάξεων προστασίας τους».

Στο θέμα θα επανέλθουμε, γιατί το ρεπορτάζ μας συνεχίζεται. Επειδή, όμως, δεν μας αρέσει να μιλάμε με υπονοούμενα, πρέπει να πούμε σε εκείνους που επιτέθηκαν ιντερνετικά, με χυδαιότητες και σεξιστικά σχόλια, ενάντια στη διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου που εξέδωσε δασική αστυνομική διάταξη (παρόμοιες διατάξεις έχουν εκδώσει άλλες τουλάχιστον δεκαοχτώ Διευθύνσεις Δασών της χώρας), ότι μάλλον συμφέροντα εξυπηρετούν και όχι τον «κοσμάκη», όπως λένε, λαϊκίζοντας με φαιό τρόπο. Η διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, για να προστατεύσει τον τόπο από την καταστροφή. Οταν επιτρέπει στους ιδιώτες να μαζεύουν μισό κιλό από κάθε βότανο την ημέρα, δωρεάν, δεν απαγορεύει στον «κοσμάκη» να μαζέψει τσάι, θρούμπι και θυμάρι, αλλά στους εμπόρους να καταστρέφουν ολόκληρες εκτάσεις με αρωματικά φυτά και να κερδοσκοπούν σε βάρος του περιβάλλοντος, αλλά και των κρατικών ταμείων.

Με την ίδια λογική («να κόψει ο κοσμάκης ξύλα να ζεσταθεί») έγινε τεράστια καταστροφή δασών από λαθροϋλοτόμηση, την οποία ενθάρρυνε το ίδιο το κράτος με τις αλλαγές που επέφερε στη νομοθεσία. Ποντάροντας στην άγνοια του κόσμου, με φασίζοντα λαϊκισμό, αβαντάρουν τώρα και την εξαφάνιση των τόσο πολύτιμων αρωματικών φυτών και βοτάνων, παρουσιάζοντας τους δασολόγους σαν «τρελούς» ή προσπαθώντας ν’ αφήσουν άλλου είδους υπαινιγμούς σε βάρος τους.

πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

1 σχόλιο :

  1. Ρυθμιστική Διάταξη συλλογής–προστασίας αρωματικών & φαρμακευτικών βοτάνων απο το Δασαρχείο Μεσολογγίου

    Και το Δασαρχείο Μεσολογγίου ανταποκρινόμενο στην ανάγκη ελέγχου και προστασίας των αρωματικών-φαρμακευτικών βοτάνων της περιοχής αρμοδιότητας του, λόγω της αυξημένης εμπορευματοποίησης και κινδύνου ανεξέλεγκτης συλλογής, εξέδωσε την αριθμ. 4/2013 Δασική Ρυθμιστική Διάταξη (Δ.Α.Δ.) συλλογής–προστασίας αρωματικών & φαρμακευτικών βοτάνων.

    Σύμφωνα με την ανωτέρω Δ.Α.Δ.:

    1. Απαγορεύεται η εκρίζωση, κοπή, συλλογή και μεταφορά παντός είδους αρωματικών φυτών - φαρμακευτικών βοτάνων από δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις καθώς και από δημόσιες χορτολιβαδικές-βραχώδεις εκτάσεις χωρίς την άδεια του Δασαρχείου Μεσολογγίου. Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα είδη που αναφέρονται στην παρακάτω παράγραφο (2) της παρούσας, με τους όρους αυτής.
    2. Επιτρέπεται η συλλογή του είδους Origanum Vulgare (ρίγανη) του γένους Origanum αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη ατομικών αναγκών και μέχρι του ποσού του μισού (½) κιλού την ημέρα κατά άτομο και μέχρι δύο (2) κιλά συνολικά για όλη την περίοδο συλλογής, με τους εξής όρους:
    2.1. Απαγορεύεται η συλλογή στις εκτάσεις που κηρύχθηκαν αναδασωτέες καθώς και στις περιοχές απόλυτης προστασίας.
    2.2. Ο χρόνος συλλογής καθορίζεται αυστηρά από 1 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
    2.3. Θα πρέπει να τηρείται πιστά ο σωστός τρόπος συλλογής-κοπής (8-10 εκατοστά πάνω από το έδαφος, δηλαδή περίπου του 6ου και 8ου μεσογονατίου διαστήματος από την κορυφή) και όχι εκρίζωση, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η αειφορική διαχείριση του είδους αυτού.

    Οι παραβάτες και εκείνοι κατ’ εντολή των οποίων ενεργούν, διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας (άρθρο 268) ΝΔ 86/69. Τα παρανόμως συλλεγχθέντα προϊόντα κατάσχονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 271 του Ν.Δ. 86/1969 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το νόμο 4138/2013.

    Σχετικά αρχεία:
    Δ.Α.Δ. 4/2013 (αρ. πρωτ. 74309/2943/3.7.2013)

    πηγή: Δασαρχείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***