Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Το ΥΠΕΚΑ βάζει φωτιά στα δάση για να δώσει... ώθηση στην οικοδομή


Photo Copyright - ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Έξω από κάθε συνταγματικό πλαίσιο και περιφρονώντας την πάγια νομολογία του ΣτΕ, αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία για τον σχεδιασμό, ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης, τάζει στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι κατέχουν δάση και δασικές εκτάσεις, "επίλυση του προβλήματος" με μεταφορά συντελεστή δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές ή ανταλλαγές ακινήτων... Προς τούτο υπόσχεται κατεδάφιση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου εντός εξαμήνου και ολοκλήρωσή του σε έναν χρόνο για να δοθεί "ώθηση στον κλάδο της οικοδομής".

Πυξίδα, ως φαίνεται, θα αποτελέσει η ικανοποίηση των ορέξεων του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών και άλλων οικοδομικών συνεταιρισμών που από το 1988 επιχειρούν να κτίσουν στις υπώρειες του πολλαπλώς κακοποιημένου Πεντελικού (στο κενό που αφήνουν η Καλλιτεχνούπολη και οι οικισμοί των οικοδομικών συνεταιρισμών "Αγίου Σπυρίδωνα" και "Παν" στο Ντράφι).

Σε μια έκταση 6.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 2.000 είναι δάση και δασικές εκτάσεις, άλλα περίπου 1.000 ανήκουν στην Α' Ζώνη Προστασίας του Πεντελικού, 285 σε Ζώνη Απολύτου Προστασίας λόγω της σπουδαιότητας των αρχαίων, 933 στρ. έχουν χαρακτηρισθεί περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και αρχαιολογική ζώνη όπου επιτρέπεται η δόμηση υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Τρεις φορές, αρχής γινομένης από το 1998, τα ισάριθμα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για την "Έγκριση πολεοδομικής μελέτης αστικού αναδασμού της κοινότητας Πικερμίου και του Δήμου Ραφήνας" κρίθηκαν παράνομα και αντισυνταγματικά από το ΣτΕ. Βασικός λόγος η παραβίαση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, το οποίο επιτάσσει την ανάσχεση "της εξαπλώσεως της πόλης".

Η έκταση εντάσσεται παραμονές εκλογών του 2004 στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο κοινότητας Πικερμίου-Ραφήνας και επιτρέπει την πολεοδόμηση των 3.000 στρεμμάτων με χρήση αμιγούς κατοικίας. Και πάλι το ΣτΕ, το 2006, επέστρεψε την πολεοδομική μελέτη με τη συνήθη ένδειξη "δεν προτείνεται νομίμως".

Παρά ταύτα ο υπουργός αναπληρωτής χθες, όπως είχε προαναγγείλει προ εξαμήνου, ύστερα από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός ΓΕΣ και υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων ΠΕΚΑ και Άμυνας, περιέγραψε τις ρυθμίσεις-προσάναμμα για τα δασικά οικοσυστήματα.

Αυτές περιλαμβάνουν: τη μεταφορά συντελεστή δόμησης μέσω της υπό θεσμοθέτηση Τράπεζας Γης που βαφτίζεται σύγχρονος θεσμός "Αγοράς δικαιωμάτων γης και θάλασσας", ή και ανταλλαγής "από τις εκτάσεις που ανήκουν στον Ο.Σ. και απαγορεύεται η δόμηση στις εκτάσεις που επιτρέπεται η δόμηση υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβληθεί ο μέσος προτεινόμενος συντελεστής".

Δηλαδή θα μεταφέρουν ανύπαρκτο συντελεστή δόμησης από τις δασικές εκτάσεις στο κομμάτι που επιτρέπεται η δόμηση, όταν το θεσμοθετημένο ΓΠΣ ορίζει μέσο συντελεστή δόμησης 0,5 και μέση πυκνότητα κατοίκων 10 ανά εκτάριο; Επιπλέον ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης χύδην, χωρίς καθορισμένες ζώνες υποδοχής οι οποίες να προβλέπονται από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, ύστερα από τεκμηρίωση, έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ και δεν υφίσταται.

Προαναγγέλθηκαν ακόμη αλλαγές στον οικιστικό Νόμο 2508/1997 για χατήρι του ΑΟΟΑ "ώστε να είναι ρεαλιστική και εφικτή η πολεοδόμηση της περιοχής". Το θλιβερό είναι ότι σε ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΕΚΑ, αρμόδιο κατά τα λοιπά για την ορθολογική ανάπτυξη των πόλεων, την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων κ.λπ., απροκάλυπτα αναφέρεται ότι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που δεν έχτισαν μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν δύο προβλήματα, που τώρα θα επιλυθούν: αφενός οι εκτάσεις τους ήταν δάση, αφετέρου η δημιουργία νέων οικισμών δεν προβλεπόταν από κανέναν σχεδιασμό, άρα δεν μπορούσαν να χτιστούν.

Στο ίδιο σημείωμα γίνεται τσουβάλιασμα των οικοδομικών συνεταιρισμών και της διαδικασίας των ιδιωτικών πολεοδομήσεων, των ΠΕΡΠΟ. Για τη χωροθέτηση των περιοχών αυτών ο νόμος του 1997 όριζε αυστηρές προϋποθέσεις, όπως να προβλέπονται από τον σχεδιασμό, να διαθέτουν τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού, να μην αναπτύσσονται σε εδάφη με κλίση πάνω από 30%, έγκριση οικιστικής καταλληλότητας κ.λπ. Το τσουβάλιασμα δείχνει 550 οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιωτικές πολεοδομήσεις.

Το ΥΠΕΚΑ επεξεργάστηκε δελτία που απέστειλαν 195 συνεταιρισμοί και φορείς ΠΕΡΠΟ. Τα στοιχεία που δίνει πιστοποιούν αυτά που γνωρίζουν άπαντες. Στην Αττική, επί 81 δελτίων, σε ποσοστό 60% οι εκτάσεις είναι δασικές, 5% δεν ανήκουν σε περιοχή ΠΕΡΠΟ, 7% έχουν πάρει αρνητική εισήγηση από το ΣτΕ, δηλαδή επέστρεψε ως παράνομες τις πολεοδομικές μελέτες, και ένα ποσοστό 4% έχουν αμφισβητούμενο καθεστώς ιδιοκτησίας, όπερ σημαίνει ότι είναι καταπατημένες εκτάσεις.

Σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική τα 17 δελτία έδειξαν ότι το 18% των εκτάσεων είναι δασικές, σε ποσοστό 47% η πολεοδόμηση δεν προβλεπόταν από κανέναν σχεδιασμό και 24% απερρίφθησαν από το ΣτΕ.

Όπως είναι γνωστό, π.χ. στον Χορτιάτη και στη Χαλκιδική κινήσεις πολιτών επί σειρά ετών υπερασπίζονται τον δασικό χαρακτήρα των περιοχών με προσφυγές στο ΣτΕ. Οι εκτάσεις που επιχειρείται να χτιστούν ανέρχονται σε 47.180 στρέμματα.

πηγή: Η ΑΥΓΗ

1 σχόλιο :

  1. ΣΥΡΙΖΑ κατά ΥΠΕΚΑ για τη ρύθμιση των οικοδομικών συνεταιρισμών

    Αμφισβητεί τη συνταγματικότητα της ρύθμισης που προωθεί το ΥΠΕΚΑ για να δώσει λύση στο πρόβλημα των 550 οικοδομικών συνεταιρισμών ο ΣΥΡΙΖΑ, αφ' ενός μεν καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αφ' ετέρου δε αναχαιτίζοντας τις ελπίδες που γεννιούνται στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες για την αντιμετώπιση ενός θέματος που εκκρεμεί εδώ και 40 χρόνια.

    Πάντως ήδη πέφτουν βροχή οι αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της Ελλάδας για παραβίαση δικαιωμάτων της ιδιωτικής περιουσίας. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι: «Εξω από κάθε συνταγματικό πλαίσιο και περιφρονώντας τη νομολογία του ΣτΕ και την ισχύουσα νομοθεσία, το ΥΠΕΚΑ τάζει στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς σε δασικές ή προστατευόμενες περιοχές, με περίπτωση-πιλότο τον ΑΟΟΑ, "επίλυση του προβλήματος" με μεταφορά του συντελεστή δόμησης, που ουδέποτε διέθεταν, σε εκτός σχεδίου περιοχές απρογραμμάτιστες από το σχεδιασμό κάθε επιπέδου (πολεοδομικό, χωροταξικό) των οικείων ΟΤΑ ή με ανταλλαγές ακινήτων, με στόχο -όπως ισχυρίζεται- την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας». Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «ξεπούλημα στο πολυεθνικό real estate και όχι στην τόνωση της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας» και «η πολιτική αυτή είναι πολλαπλά επιζήμια για το φυσικό περιβάλλον, τα δάση και την ποιότητα ζωής των πολιτών». Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι «χωρίς δασικούς χάρτες, Κτηματολόγιο και ολοκληρωμένο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό προμηνύεται συνέχιση και επέκταση του αποτυχημένου μοντέλου της κρίσης, της άναρχης ανάπτυξης, της υποβάθμισης και καταστροφής του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος».

    πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (4/7/13)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***