Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Έβο Μοράλες: Η "πράσινη Οικονομία" είναι μια νέα μορφή αποικιοκρατίας

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες μίλησε πρόσφατα στους εκπροσώπους 190 χωρών που συμμετείχαν στη Συνάντηση για τη Γη, Ριο +20 που έγινε στη Βραζιλία, ανακοινώνοντας το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει για την προστασία της μάνας Γης. Παρακάτω δημοσιεύουμε ολόκληρη την ομιλία Μοράλες

«Θέλω να θυμίσω ότι εμείς οι λαοί του Νότου γιορτάζουμε τη δική μας Πρωτοχρονιά των Άνδεων και του Αμαζονίου. Γιορτάζουμε τον Ίντι Ράιμι, που στη διάλεκτο κεκούα σημαίνει Γιορτή του Ήλιου, στη διάλεκτο αϊμάρα λέγεται Ουίλκα Κούτι, δηλαδή Επιστροφή του πατέρα Ήλιου. Είναι οι επέτειοι που μας διδάσκουν, που σφραγίζουν τους αιώνες της μάνας Γης. Σήμερα στη Βολιβία είναι μέρα γιορτής. Γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά των Άνδεων και του Αμαζονίου. Με την ευκαιρία στέλνουμε τις ευχές μας στους λαούς του Νότου και ειδικά στα αυθεντικά ιθαγενικά κινήματα.

Εδώ και 20 χρόνια η Σύνοδος Κορυφής που έγινε, εδώ, στη Βραζιλία μας, έδωσε τη μεγάλη ευκαιρία να αναστοχαστούμε για τη ζωή και την ανθρωπότητα, σε σχέση με τον πλανήτη μας, τη Γη.

Θυμάμαι ως συνδικαλιστικό στέλεχος το σπουδαίο μήνυμα ενός μεγάλου σοφού, του Φιντέλ Κάστρο, προέδρου και ηγέτη της επαναστατικής Κούβας. Τι μας έλεγε; Έλεγε να τελειώνουμε με την πείνα, να πούμε “όχι” στην πείνα. Κι ότι υπάρχει το οικολογικό χρέος, όχι το εξωτερικό χρέος.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως μας λένε ότι στις καπιταλιστικές χώρες τα χρέη είναι αδύνατον να πληρωθούν, ενώ στις λεγόμενες φτωχές ή αναπτυσσόμενες χώρες η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν. Για τούτο θεωρώ πως στη Σύνοδο αυτή είναι σημαντικό να καταθέσω κάποιες σκέψεις λαβαίνοντας υπ’ όψιν τις μελλοντικές γενιές. Από χτες ξεκίνησε η συζήτηση για τη λεγόμενη “πράσινη οικονομία”. Σε συντονισμό με τα κοινωνικά κινήματα στον κόσμο, ειδικά το ιθαγενικό κίνημα: τι εννοούμε με τον όρο “πράσινη οικονομία”; Ο περιβαλλοντισμός της “πράσινης οικονομίας” είναι η νέα μορφή αποικιοκρατίας που έχει σκοπό να υποδουλώσει τους λαούς και τις χώρες που μάχονται τον καπιταλισμό.

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η εμπορευματοποίηση των ποταμών και της βροχής μας συρρικνώνει όλους

Οι πληρωμές για “υπηρεσίες οικοσυστήματος” μοιάζουν με το προοίμιο της μεγαλύτερης όλων των ιδιωτικοποίησεων: της πλήρους ιδιωτικοποίησης της φύσης.

Gunnerside village Swaledale Yorkshire Dales

Του από guardian.co.uk. Διαβάστε το, είναι τρομακτικό!

“Ο πρώτος άνθρωπος που περιέφραξε ενα κομμάτι γης και σκέφτηκε να πει `αυτό είναι δικό μου΄ και βρήκε ανθρώπους τόσο αφελείς ώστε να τον πιστέψουν ήταν ο πραγματικός θεμελιωτής της κοινωνίας των πολιτών. Απο πόσα εγκλήματα δεν θα είχε γλιτώσει το ανθρώπινο γένος αν κάποιος είχε βγάλει τους πασσάλους και σκεπάσει με χώμα τα χαντάκια και φώναζε στους συνανθρώπους του: `Προσοχή στα λόγια αυτού του απατεώνα, είστε χαμένοι αν ξεχάσετε ότι οι καρποί της γης ανήκουν σε όλους και η ίδια η γη σε κανέναν΄.”

Ο Jean Jacques Rousseau θα αναγνώριζε αυτή τη στιγμή. Τώρα δεν είναι γη που περιφράσσουν οι απατεώνες, αλλά όλος ο υπόλοιπος φυσικός κόσμος. Σε πολλές χώρες, και ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η φύση αποτιμάται και εμπορευματοποιείται, έτσι ώστε να μπορεί να ανταλλαχθεί με μετρητά.

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Απόσπαση Ειδικής Γραμματείας Δασών από το ΥΠΕΚΑ

Δελτίο τύπου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

H Ορνιθολογική εκφράζει την απορία και αγωνία της για τη μεταφορά της Ειδικής Γραμματείας Δασών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αυτή διαφαίνεται από την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης με τίτλο «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΝΙΑΙΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ (10.08.2012)».

Θεωρούμε τη διοικητική αποκοπή των δασών από το υπόλοιπο περιβάλλον πολιτικά λανθασμένη, ατεκμηρίωτη και ασύμβατη με την προσπάθεια της τελευταίας πενταετίας για την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό των μηχανισμών προστασίας της φύσης στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, η αποκοπή της Δασικής Υπηρεσίας από τον κύριο κορμό της κεντρικής περιβαλλοντικής διοίκησης:

• αποδυναμώνει τη δασική υπηρεσία συνολικά

• θέτει εμπόδιο στην πραγματικά βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαχείριση της πρωτογενούς παραγωγής των δασών

• δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που συχνά χαρακτηρίζει τους περιβαλλοντικούς διοικητικούς μηχανισμούς

• υποσκάπτει την απολύτως απαραίτητη κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη

• περιπλέκει αδικαιολόγητα τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων η οποία αποτελεί ενιαία πολιτική με βάση το κοινοτικό δίκαιο και τώρα διαμοιράζεται σε δυο υπουργεία,

• περιπλέκει τη διαχείριση και διοίκηση του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 το οποίο αποτελεί ενιαία πολιτική με βάση τις κοινοτικές οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΟΚ, αλλά τώρα διασπάται εκ νέου ανάμεσα σε δυο υπουργεία,

• δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων, πρακτική την οποία η παρούσα κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εξαγγείλει ότι δε θα ακολουθήσει.

Η Ορνιθολογική προτείνει τη βέλτιστη ενσωμάτωση της κεντρικής δασικής υπηρεσίας, ως διακριτής και ενισχυμένης δομής, στον οργανισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αυτή η προσέγγιση αναγνωρίζει τα δάση ως αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής φύσης, στηρίζει τη διοικητική και επιχειρησιακή δυνατότητα του ΥΠΕΚΑ για προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, ενισχύει τη δυνατότητα της δασικής υπηρεσίας και των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ να ολοκληρώσουν θεμελιώδους σημασίας εργαλεία, όπως η κύρωση των δασικών χαρτών, και αναδεικνύει την απαραίτητη σύνδεση μεταξύ προστασίας περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης.
Γραφείο Τύπου

Δείτε εδώ τη σχετική επιστολή των 10 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Εσύ που ήσουν «περήφανε» Ελληναρά;

«Περήφανε» Ελληναρά, αυτό το κείμενο απευθύνεται σ’ εσένα. Εσένα που ξαφνικά πιστεύεις πως… ξύπνησες!

Εσένα που θεωρείς πως ξύπνησες τοποθετώντας την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι του σπιτιού σου και σαν avatar στο facebook. Εσένα που ξαφνικά αντιλήφθηκες πως… σε πούλησαν οι «αλήτες – προδότες – πολιτικοί», αλλά φυσικά ξαναπήγες να τους ψηφίσεις ώστε να αποκρούσεις τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» και να προστατεύσεις τις καταθέσεις που δεν έχεις από τον «κίνδυνο της εξόδου της Πατρίδας από το ευρώ και την άτακτη χρεοκοπία». Εσένα που πιστεύεις πως πίσω απ’ το κάθε τί κρύβεται μια μυστική συνωμοσία Εβραίων και μασόνων, που κοιτάς τον ουρανό κάθε τρεις και λίγο για να δεις αν «μας ψεκάζουν ή όχι», που επικροτείς την βία κατά των μεταναστών που «σου παίρνουν τις δουλειές»…

Εσένα ρατσιστή που επιδιώκεις να συνδέσεις το όνομα του τόπου στον οποίο γεννήθηκε η Δημοκρατία και πρωτοδοκιμάστηκε η αυτοκυβέρνηση, με τον μιλιταρισμό, και την ξενοφοβία. Εσένα που αφού μάσησες απλωμένος στην ξαπλώστρα τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, θυμήθηκες πως πρέπει «να επιστρέψουν τα κλεμμένα». Εσένα που ξαφνικά θέλεις να «ξεβρωμίσει ο τόπος», να δίνεται φαγητό «μόνο σε Έλληνες», να γίνονται μεταγγίσεις αίματος «μόνο σε Έλληνες», αφού βέβαια ξεζούμισες πρώτα μετανάστες στα χωράφια, στα εργοστάσια, στα δημόσια έργα, αλλά και μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, να ξεσκατίζουν την ανήμπορη μάνα σου και να αισθάνεσαι οσιομάρτυρας που παραχωρούσες μια τρίωρη έξοδο την Κυριακή… Εσένα που αντιμετωπίζεις ως εχθρούς τους αριστερούς και τους αναρχικούς, αλλά ποτέ δεν κάθισες να διαβάσεις τι στο διάολο μπορεί να λέει αυτός ο Μαλατέστα, ή εκείνος ο Μαρξ, ή η άλλη, η Έμμα Γκόλντμαν, αλλά αρκέστηκες να αναμασάς από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου τις χιλιοειπωμένες παπαριές της ακροδεξιάς για «ανθέλληνες», «άπλυτους» κτλ. Αλήθεια…ποιός μισεί τη χώρα στην οποία γεννήθηκε; Αυτός που χρόνια τώρα αγωνιζόταν στους δρόμους για ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερίες, ισότητα, ισονομία, δικαιοσύνη ή αυτός που σχημάτιζε λακκούβες στους καναπέδες παρακολουθώντας reality και τσόντες;