Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Διακήρυξη της Συντον. Επιτροπής Αγώνα κατά του ΚΕΛ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΛ ΒOΡΕΙΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ

Αγαπητοί συμπολίτες

Πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα και η ΕΥΔΑΠ Α.Ε., απτόητοι από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 3743/2008 και τη γενική κατακραυγή, επαναφέρουν σιωπηλά την ξεπερασμένη μελέτη για ένα θηριώδες Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), που θα ορθωθεί δίπλα στα σπίτια μας και θα μολύνει τη θάλασσά μας, τον Ευβοϊκό.

Χρόνια αγωνιζόμαστε για να υπάρξει σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο στη περιοχή μας. Όμως για να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αυτό το αποχετευτικό δίκτυο πρέπει να ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες-αιχμής, να είναι κλειστού τύπου – υπόγειο, χωρίς απόληξη στη θάλασσα, με επαναχρησιμοποίηση των υδάτων και των άλλων παραγόμενων προιόντων, μακριά από οικισμούς και αρχαιολογικούς χώρους.

Αντί η πολιτεία να υιοθετήσει μια τέτοια ριζική, ασφαλή λύση, επιτρέπει στην ΕΥΔΑΠ να καταφύγει στην παλιά μελέτη, με χωροθέτηση και πάλι στο Πλατύ Χωράφι, ανάμεσα σε οικισμούς, για ένα κολοσσιαίο ΚΕΛ, αφού θα καταλάβει πλέον 137 στρέμματα και θα συγκεντρώνει τα λύματα 11 δήμων. Θέλουν πάλι να εγκαταστήσουν χαβούζα με ανοιχτές δεξαμενές δευτεροβάθμιας, δηλαδή πρωτόγονης επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διαχείρισης του βιοαερίου, καύσης και ξήρανσης της λυματολάσπης .

Αν το ΚΕΛ λειτουργεί πάντα σωστά, τότε θα υποστούμε «μόνο» την απαξίωση των περιουσιών μας και την οπτική και ηχητική ρύπανση μιας τεράστιας βιομηχανικής εγκατάστασης. Εκεί που τώρα είναι αμπελώνες, θα ορθώνονται επικίνδυνες, ανοιχτές δεξαμενές, πυρσοί που θα καίνε το παραγόμενο βιοαέριο, φορτηγά και φορτηγίδες που θα πηγαινοέρχονται μεταφέροντας λύματα. (τι ειρωνεία: οι γειτονικοί, εντός σχεδίου οικισμοί ( Καλλιτεχνούπολη, Διώνη, Ντράφι, Άγιος Σπυρίδωνας, Βουντζάς κ.ά ) θα συνδεθούν με το ΚΕΛ μετά 20 έτη από την λειτουργία του! )

Αν, όμως, το ΚΕΛ δεν λειτουργήσει σωστά, αν οι σειρήνες μας ειδοποιήσουν ότι έγινε ατύχημα και η ρύπανση υπερβαίνει τα ανεκτά όρια, είμαστε τόσο κοντά, που θα υποστούμε μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση από εκπομπές ρύπων, κίνδυνο επιδημιών από μολυσμένα κουνούπια και καταστροφή της θάλασσας στην οποία κολυμπάμε από τόνους ακατέργαστων λυμάτων, που θα χυθούν εκεί. Τότε, η απόλυτη απαξίωση των σπιτιών και των οικοπέδων μας θα είναι το μικρότερο κακό…

Μήπως κινδυνολογούμε; Τι μας λέει ότι η μελέτη και η κατασκευάστρια εταιρία θα σεβαστούν το περιβάλλον; Ας δούμε πόσο το σέβονται ήδη:

* Η αναθεωρημένη μελέτη στηρίζεται σε κίνηση ρευμάτων σε ωκεάνια θάλασσα δίχως κοντινές ακτές. Όχι σε κλειστή, αβαθή θάλασσα όπως είναι ο Ευβοϊκός. Αποκρύπτει επίσης ότι κύρια πηγή της ρύπανσης των υδάτων είναι τα χημικά και τοξικά βιομηχανικά απόβλητα. Η περιβαλλοντική μελέτη δεν τηρεί τις προδιαγραφές της τεχνολογίας IPPC. Η παραγόμενη λυματολάσπη θα είναι πολλαπλάσια των 50 τόνων,
που επιτρέπουν η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

* Η μελέτη επίσης δεν υποστηρίζεται από γεωλογική μελέτη, άρα κάθε πρόβλεψη είναι αυθαίρετη. Δεν ακολουθεί την «Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Στρατηγική» που πέρασε και στην Ελληνική Νομοθεσία και επιβάλλει να έχουμε καλή Περιβαλλοντική Ποιότητα όχι μόνο στον Παράκτιο, αλλά και στο Θαλάσσιο χώρο. Δεν περιλαμβάνει μελέτη για τη Μορφολογία και Γεωλογία της Ακτής. Αποσιωπά τον κανονισμό της «αθροιστικής επιβάρυνσης». Κανονισμό που υποδεικνύει ότι το εξασθενές χρώμιο βρίσκεται στην περιοχή σε τέτοια ποσότητα, ώστε όλοι οι υπόλοιποι ρύποι (ψευδάργυρος, νικέλιο, αρσενικό) πρέπει να μείνουν σε επίπεδα μηδενικά. Αυτό όμως είναι αδύνατο.

* Δεν υπολογίζει ακόμα η μελέτη την αθροιστική περιβαλλοντική επιβάρυνση των περιοχών μας όταν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το αεροδρόμιο συγκεντρώνονται δύο μεγάλοι οδικοί άξονες, το αεροδρόμιο που είναι μια μικρή πόλη, η μεγάλη ΧΥΤΑ στη περιοχή των Μεσογείων, τρεις μεγάλες βιομηχανικές περιοχές, τέσσερα ΚΕΛ που όλα μαζί ξεπερνούν κάθε ανοχή και μετατρέπουν την Ανατολική Αττική από τόπο εξαιρετικής ομορφιάς σε βούρκο υποδοχής λυμάτων.

* Η χωροθέτηση έγινε ελαφρά τη καρδία όχι μόνο δίπλα σε οικισμούς, όχι μόνο κοντά σε δασική έκταση, αλλά και 800 μέτρα από σημαντική θέση παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος, γνωστή ως η Ακρόπολις της Παλαιοντολογίας στη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα ήδη από τον 19ο αιώνα, οπότε και διενεργήθηκαν οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες στη θέση Μεγάλο Ρέμα. Γι' αυτό η πολιτεία ανακήρυξε την ευρύτερη περιοχή αρχαιολογικό χώρο και τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 44, 21/11/84).
Η Γεωλογική κοινότητα σε όλο τον κόσμο έχει αντιδράσει επίσημα, ζητώντας την μη κατασκευή τέτοιου είδους έργων στη περιοχή αυτή, την άμεση προστασία των χώρων και την συνέχιση των ερευνών και τη διεθνή αξιοποίηση των ευρημάτων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κράτος προσπαθεί να ξεφορτωθεί τα λύματα, εκεί όπου διασώζεται η ιστορία και ο πολιτισμός μας. Αυτό έγινε και στην Κερατέα. Κι εκεί θα μολυνόταν η φύση, θα κινδύνευε η υγεία των ανθρώπων, θα απαξιωνόταν ο αρχαιολογικός χώρος τού Οβριόκαστρου. Ομως οι κάτοικοι, ενωμένοι, απέδειξαν ότι ο αγώνας απέναντι στην αυθαιρεσία, στην «απορριμματοποιηση» τής ζωής μας, δεν είναι μάταιος.

Γι' αυτούς τους λόγους λέμε

ΟΧΙ στο ΚΕΛ-ΤΕΡΑΣ
ΟΧΙ στη ΝΕΑ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ
ΟΧΙ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΥΒΟΙΚΟ

Αγαπητοί συμπολίτες

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΚΕΛ μαζί με 80 συλλόγους και φορείς των Σπάτων, της Αρτέμιδας, της Ραφήνας και του Πικερμίου, σας καλεί να απαιτήσουμε όλοι μαζί να ματαιωθεί επιτέλους η κατασκευή μιας χαβούζας έξω από τις πόρτες μας.

Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας – Πικερμίου, ομόφωνα αποφάσισε να απαιτήσει να μη γίνει ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Το ίδιο και τα Τοπικά Συμβούλια Σπάτων, Αρτέμιδας, Ραφήνας και Πικερμίου.

Όλοι μαζί θα κάνουμε κάθε νόμιμη ενέργεια για να αποκαλυφθεί στην τοπική κοινωνία το έγκλημα που ετοιμάζεται. Παράλληλα απευθυνόμαστε στον τύπο, την επιστημονική κοινότητα, τις ελληνικές και ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές. Για να κινητοποιήσουμε όποιους πολιτικούς και δημοτικούς άρχοντες ακόμα αδρανούν.

Σας καλούμε μαζί μας για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην ποιότητα ζωής, για να υπερασπίσουμε την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τα σπίτια μας. Η στράτευση όλων στο δίκαιο αυτό αγώνα, η κλιμάκωση των προσπαθειών μας μαζί και με τη νομική διεκδίκηση, θα επηρεάσει ουσιαστικά τις αποφάσεις της πολιτείας, για το κοινό καλό.

Ελάτε σε επαφή με τους συλλόγους της περιοχής σας, ενημερωθείτε για τη σοβαρότητα του προβλήματος, ενώστε τη φωνή σας μαζί μας.


kel-b-mesogeion.blogspot.com
www.facebook.com/groups/kel.bm
forum.kallitechnoupoli.gr

πηγή: Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος "Καλλιτεχνούπολη"

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***