Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

Τα παράνομα κοπάδια.... βασιλεύουν στην Πεντέλη

του Γιώργου Κεραμιτζόγλου

Απίστευτο και όμως αληθινό!!!! Ένα ολόκληρο ελληνικό κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει περιοχές της Πεντέλης που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές από την παράνομη βόσκηση. Ακροατής του Σκάι μας έστειλε φωτογραφίες που δείχνουν κοπάδι με πρόβατα να βόσκει στην οδό Καλλισίων και Γράμμου στο δρόμο που οδηγεί προς το Ντράφι.

Η περιοχή, σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες που έχουν κατατεθεί για την Πεντέλη δεν είναι βοσκότοπος και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα αφού κάηκε κατά τις πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2009.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Α.Τ. Πεντέλης ο αξιωματικός υπηρεσίας μας είπε ότι έχουν γίνει καταγγελίες κατά το παρελθόν, αστυνομικός ελέγχει την περιοχή, ο βοσκός πηγαίνει αυτόφωρο αλλά τον αφήνουν ελεύθερο μόλις ορίζεται δίκη.

Με το δασαρχείο Πεντέλης που επικοινωνήσαμε, ο δασάρχης απάντησε ότι έχουν κατατεθεί μηνύσεις προς τους βοσκούς. Μάλιστα σε δύο βοσκούς της Πεντέλης εκκρεμούν 7 δίκες. Επίσης σε πρώτο βαθμό οι βοσκοί έχουν καταδικαστεί όμως γίνεται έφεση και τα Εφετεία δεν έχουν ακόμα αρχίσει.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν δίκες από το 2005 που εκκρεμούν για βοσκούς της Πεντέλης.

Έτσι μέχρι να γίνει η δίκη στο Εφετείο, οι βοσκοί κυκλοφορούν ανενόχλητοι στις περισσότερες αναδασωτέες εκτάσεις.

Αρκετοὶ βοσκοὶ αφήνουν τα αιγοπρόβατά τους σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες ενώ από τα Δασαρχεία που είναι υπεύθυνα για την προστασία των δασών, μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει η ανάλογη κινητοποίηση ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα.

Δυστυχώς με την παράνομη βόσκηση στην Πεντέλη αλλὰ και σε άλλες περιοχὲς της Αττικής, που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, καταστρέφεται η αναγέννηση του δάσους δημιουργώντας έτσι τεράστιο οικολογικό πρόβλημα.

Η βόσκηση απαγορεύεται σε ἀναδασωτέες περιοχὲς έως και δέκα (10) έτη αφού ο Νόμος 2045/1999 απὸ το πρώην Ὑπουργείο Γεωργίας για την προστασία της βιοποικιλότητας καθὼς και ο κώδικας ορθής γεωργικής πρακτικής του έτους 2004 απὸ το Ὑπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλὰ και ο Νόμος που ψηφίστηκε το έτος 2010 απὸ το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τὴν προστασία των δασικών εκτάσεων και το πράσινο ταμείο ορίζουν ρητὰ τις Διατάξεις που θα πρέπει να ακολουθούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες.

πηγή: ΣΚΑΪ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***