Αντί αναδάσωσης, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο τσιμεντοποίησης χιλιάδων στρεμμάτων καμένου δάσους. "Μνηστήρες" του δάσους είναι τέσσερις οικοδομικοί συνεταιρισμοί με έτοιμα από το 1986 σχέδια "αξιοποίησης". Το κράτος τους εξυπηρετεί...
Τον Ιούλη του 1995 τα δάση στην Πεντέλη αφανίστηκαν από τη φωτιά. Κατοικίες καταστράφηκαν, άνθρωποι κινδύνεψαν να καούν. Τότε το ελληνικό κράτος με το στόμα του γενικού γραμματέα Δασών, δήλωνε ότι είναι παρόν. Παρά την... παρουσία του όμως, 68.844 στρέμματα με πεύκα κάηκαν. Τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς ο περιφερειακός διευθυντής Ανατολικής Αττικής με απόφασή του εξαιρούσε από την αναδάσωση περιοχές του βουνού που δεν κατονόμαζε. Το Μάρτη του 1996 ο ΓΓ Δασών, Γιάννης Σμπώκος, κατήγγειλε ότι ασκούνται ισχυρότατες πιέσεις για την αποτροπή της αναδάσωσης σε ορισμένες περιοχές του Πεντελικού. Φυσικά απέφυγε να κατονομάσει πρόσωπα και συγκεκριμένες περιοχές. Κι αυτό γιατί οι... πιέζοντες βρίσκονταν μεταξύ των πολιτικών του προϊσταμένων στην κυβέρνηση. Αν ήταν καταπατητές θα όφειλε να τους παραπέμψει στον εισαγγελέα. Αποτέλεσμα των πιέσεων ήταν η σημαντική καθυστέρηση της περίφραξης του καμένου δάσους, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα κι ούτε προβλέπεται να ολοκληρωθεί.
Τα... πονηρά αρχίζουν
Στην απόφαση του περιφερειάρχη, Ν. Πέρκιζα,αναφερόταν επίσης ότι από τις περιοχές που εξαιρούνταν από την αναδάσωση είναι "οι εκτάσεις που αφορά το Βασιλικό Διάταγμα 10.6.1970 (ΦΕΚ 130/τ. Δ/30.6.1970 - Οικοδομικός Συνεταιρισμός "Αγ. Σπυρίδων") για τις οποίες το οριστικό μέτρο της κήρυξης των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων, ως αναδασωτέων ή μη, θα ληφθεί μετά την οριστική θέση του ΥΠΕΧΩΔΕ στο ζήτημα της ακύρωσης του οικείου ΒΔ που έχει θέσει το υπουργείο Γεωργίας". Το ΒΔ ενέκρινε το ρυμοτομικό σχέδιο οικισμού του συνεταιρισμού.
Μετά από αυτά, το περασμένο καλοκαίρι οι μπουλντόζες εισέβαλλαν στο καμένο δάσος κοντά στην Καλλιτεχνούπολη, στο Δασαμάρι Νταού Πεντέλης και άρχισε το έργο "ανάπλασης" της περιοχής. Δρόμοι και χώροι για πλατείες ανοίχτηκαν, πολυτελείς κατοικίες κατασκευάζονται, οι καμένοι κορμοί γίνονται καυσόξυλα. Ολα φυσικά πραγματοποιούνται νομότυπα. Αλλωστε, περίμεναν πολύ καιρό...
Αυτό συνέβη παρά το ότι... αγνοείται η εγκεκριμένη μελέτη οδοποιίας και παρά το αίτημα του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο ζητά την ανάκληση του ρυμοτομικού σχεδίου που, μόλις η φωτιά εξαφάνισε το δάσος, άνοιξε το δρόμο στα σκαφτικά μηχανήματα του συνεταιρισμού.
Σύμφωνα λοιπόν με το υπ' αριθμ. 28901, 16/9/96 έγγραφο του Ειδικού Σώματος Ελεγκτών Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΣΕΠΠ) διαπιστώνεται "ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έργο διάνοιξης οδών στην οικοπεδική έκταση του οικοδομικού συνεταιρισμού "Αγ. Σπυρίδων"" ύστερα από αυτοψίες που έγιναν στις 5, 11 και 12 Ιούλη 1996.
Τηλεφωνικές οδηγίες...
Το ΕΣΕΠΠ στη συνέχεια ζήτησε από την ανάδοχο εταιρία του έργου ΕΡΓΟΔΟΜΗ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΤΕ την εγκεκριμένη μελέτη οδοποιίας, αλλά, όπως αναφέρει το έγγραφο, "δήλωσαν αδυναμία να μας επιδείξουν τη σχετική μελέτη". Τότε αντί να "τραβηχτούν αυτιά" δόθηκαν απλώς οδηγίες για την τήρηση της νομιμότητας στον εκπρόσωπο της εταιρίας, καθώς και άλλες... οδηγίες τηλεφωνικά (!) στον πρόεδρο του οικοδομικού συνεταιρισμού "Αγ. Σπυρίδων".
Μετά τα παραπάνω το ΕΣΕΠΠ ενημέρωσε όλους τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή τη Νομαρχία Ανατ. Αττικής, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Γεωργίας και το Δασαρχείο Πεντέλης, ώστε να "προβούν σε ανάλογες ενέργειες, σύμφωνα με τις δικές τους αρμοδιότητες, για το σύννομο των ενεργειών του οικοδομικού συνεταιρισμού "Αγ. Σπυρίδων" και να ενημερώσουν το ΕΣΕΠΠ".Ωστόσο, αν και ενημερώθηκαν όλοι, δεν έγινε τίποτα μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι "αρμόδιες" υπηρεσίες μεταθέτουν η μια στην άλλη την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το 1983 η περιοχή που ανήκει στον οικοδομικό συνεταιρισμό, είχε κτηματογραφηθεί από συνεργείο της Περιφερειακής Επιθεώρησης Δασών. Ομως μετά από "άνωθεν" πιέσεις το 1985 έγινε ανάκληση του κτηματογραφικού χάρτη με την πράξη 56/10.10.85 του 17ου συνεργείου, της παραπάνω Επιθεώρησης.
Αντιρρήσεις και ενστάσεις
Το υπουργείο Γεωργίας με έγγραφό του (98293/180/95) που απευθύνεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ ζητά την ακύρωση του διατάγματος που εντάσσει τις εκτάσεις (3.000 στρέμματα) του οικοδομικού συνεταιρισμού στο ρυμοτομικό σχέδιο. Ως αιτιολογία αναφέρει ότι "δεν έχει κριθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της προκείμενης έκτασης διοικητικά ή δικαστικά έναντι του δημοσίου σύμφωνα με την ισχύουσα για τα δάση νομοθεσία". Κι αυτό γιατί "κατά το χρόνο έκδοσης του συγκεκριμένου διατάγματος, δεν ίσχυε συγκεκριμένη διάταξη της δασικής ή πολεοδομικής νομοθεσίας, επιτρέπουσα ν' αλλάξουν χρήση είτε δημόσια ή ιδιωτικά δάση, εντασσόμενα στο σχέδιο πόλης για κάλυψη αναγκών οικοδομικών συνεταιρισμών. Μόλις το 1971 με τη διάταξη του άρθρου 6 του νομ. δ/τος 886/1971 επιτράπηκε αυτή η δυνατότητα. Συνεπώς χρονικά η πράξη ένταξης ελέγχεται ως μη σύννομη και ανακλητέα".
Στο έγγραφο τονίζεται ότι αν πραγματοποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο θα κοπούν 35.000 πεύκα.Οσα ακριβώς στην περιοχή αυτή καταστράφηκαν στην περσινή πυρκαγιά. Το υπουργείο Γεωργίας ζητά από το ΥΠΕΧΩΔΕ "να μας γνωστοποιηθεί η θέση του". Πώς όμως να απαντήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, όταν σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 867 Δ/5.12.88 κηρύχτηκε στην περιοχή Κοινότητας Πικερμίου και σε μικρότερο τμήμα της Ραφήνας Ζώνη Αστικού Αναδασμού, με την οποία εγκρίνεται, στην ουσία, οικιστική καταλληλότητα σε μια έκταση 6.000 περίπου στρεμμάτων που ανήκει στον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών (σ.σ. δίπλα του βρίσκονται οι εκτάσεις του οικοδομικού συνεταιρισμού "Αγ. Σπυρίδων") και σε άλλους οικοδομικούς συνεταιρισμούς ("Ελληνικός Φοίνιξ", "Ολυμπιακή Στέγη", "Προσωπικού ΟΤΕ") και ιδιώτες με πρόβλεψη 25.0000 κατοίκων; Οι περιοχές αυτές είναι το Κατρίπι, τα Σπατανέικα, ο Παλιός Μύλος, ο Αγ. Βασίλειος, το Γεφύρι και τα Βγενά Λόρδου.
"Με τις οδηγίες του ΥΠΕΧΩΔΕ"
Οπως φαίνεται στη μελέτη που έχει κάνει για το αεροδρόμιο των Σπάτων το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου, "ήδη για την περιοχή έχει εκπονηθεί η πολεοδομική μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του ΑΟΟΑ με τις οδηγίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και βρίσκεται σε διαδικασία γνωμοδότησης από τους αρμόδιους φορείς. Εχουν ανακύψει ορισμένα προβλήματα από παρατηρήσεις του υπουργείου Γεωργίας σχετικά με ένταξη δασικών κτημάτων στο σχέδιο. Η πολεοδομική μελέτη πρόκειται, μετά τις σχετικές διορθώσεις, να επαναϋποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ για προώθηση της διαδικασίας έγκρισης και θεσμοθέτησής της". Σύμφωνα δε με πληροφορίες το θέμα θα διευθετηθεί οριστικά με απόφαση του υπουργού. Τώρα που κάηκε το δάσος, δεν τους σταματάει τίποτα!
Αυτή η περιοχή θα προστεθεί στα 50.000 στρέμματα με δάση και δασικές εκτάσεις που τσιμεντοποιήθηκαν στην Αττική τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με το δασικό κτηματολόγιο του Νομού Αττικής που έχει συνταχθεί από το υπουργείο Γεωργίας. Από αυτά, τα 30.000 ανήκουν στο δημόσιο και έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες, συνεταιρισμούς, μοναστήρια και κοινότητες.
Και έπεται συνέχεια...
Θα ακολουθήσουν, όπως είναι φυσικό, κι άλλοι (υπάρχουν 24 οικοδομικοί συνεταιρισμοί στην περιοχή), αφού με την απόφαση του περιφερειάρχη εξαιρούνται από το χαρακτηρισμό ως αναδασωτέων όλες οι περιοχές των οικοδομικών συνεταιρισμών που στο παρελθόν είχαν καταλάβει τα δάση του βουνού. Αυτές έχουν αποχαρακτηριστεί με παλιότερες αποφάσεις και πρόκειται για τον οικοδομικό συνεταιρισμό των γεωργικών υπαλλήλων στο Ντράφι, των δημοσίων υπαλλήλων στο Κ. Χαρβάτι, τους συνεταιρισμούς σε Ν. Βουτζά και Καλλιτεχνούπολη (Αγ. Παρασκευή Ραφήνας), τον οικοδομικό συνεταιρισμό "Συνδέσμου Θυμάτων Κατοχής" στην Καλλιθέα Πεντέλης και τον οικισμό Πικερμίου.
Αλλωστε, η απόφαση είναι... σαφέστατη. Αναφέρει ότι "εξαιρούνται τυχόν προϋφιστάμενα της πυρκαγιάς της 21.7.95 και δημοσιευμένα εγκεκριμένα σχέδια πόλεως (σ.σ. δε διευκρινίζει από ποιον έχουν εγκριθεί) μη κατονομαζόμενα"... Δεν αναφέρεται όμως πουθενά η προϋπόθεση της έγκρισης του υπουργείου Γεωργίας, όταν είναι γνωστό ότι για την έγκριση πολεοδομικού σχεδίου σε δασική περιοχή χρειάζεται η έγκριση του υπουργού Γεωργίας.
Επίσης δεν παραλείπει να εξαιρέσει "εκτάσεις οι οποίες ανέκαθεν καλλιεργούνται συστηματικά ως γεωργικές ή παραμένουν με χέρσα μορφή, χωρίς να χαρακτηρίζονται ως δάση και δασικές εκτάσεις"...
Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***