Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 19 Απριλίου 2006

Οχι από το ΣτΕ σε οικισμό 10.500 κατοίκων

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ανάχωμα στη δημιουργία νέων οικισμών στην Αττική αποτελεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απαγορεύει την οικοδόμηση περιοχής στο τρίγωνο Πικέρμι-Ραφήνα-Πεντέλη. Το ανώτατο δικαστήριο επέστρεψε στο ΥΠΕΧΩΔΕ ως παράνομο προεδρικό διάταγμα που άναβε το πράσινο φως για τη δόμηση 3.135 στρεμμάτων και τη δημιουργία οικισμού 10.500 κατοίκων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΣτΕ μπλοκάρει την εφαρμογή του επίμαχου διατάγματος που αφορά την έγκριση πολεοδομικής μελέτης Ζώνης Αστικού Αναδασμού (ΖΑΑ) του Δήμου Ραφήνας και της κοινότητας Πικερμίου. Οικοδομικοί συνεταιρισμοί και ιδιώτες, στους οποίους ανήκει η συγκεκριμένη περιοχή, προσπαθούν πάνω από 8 χρόνια να πετύχουν την οικοδόμηση των εκτάσεών τους, χωρίς επιτυχία, αφού προσκρούουν στο ΣτΕ, το οποίο επανειλημμένως έχει απορρίψει σχετικά διατάγματα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο επιμένει να μη συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του.

Οι δικαστές στο πρακτικό επεξεργασίας του διατάγματος (104/2006) επαναλαμβάνουν για άλλη μια φορά ότι «η ικανοποίηση οικιστικών αναγκών πρώτης ή δεύτερης κατοικίας πρέπει να προγραμματίζεται εντός των υπαρχόντων οικισμών και να εξετάζεται πρωτίστως αν οι οικισμοί αυτοί είναι ικανοί να απορροφήσουν τη ζήτηση κατοικίας, είτε ως έχουν είτε μετά λελογισμένη επέκτασή των, εντός βεβαίως των ορίων της φερούσης ικανότητας της ευρύτερης περιοχής». Συνεπώς, κατά τη νομολογία του δικαστηρίου, «η δημιουργία νέων, αυτοτελών οικισμών από συνεταιρισμούς ή ιδιώτες μπορεί να θεωρηθεί συνάδουσα προς την αρχή της βιώσιμης οικιστικής αναπτύξεως μόνο εάν οι υπάρχοντες οικισμοί είναι κορεσμένοι και υφίσταται η ανάγκη ιδρύσεως νέων».

Το ΣτΕ επισημαίνει ακόμη ότι το διάταγμα είναι παράνομο διότι στηρίζεται σε παλαιές νομοθετικές διατάξεις πριν από το 1997 και επιτρέπει την κατασκευή κατοικιών στον αρχαιολογικό χώρο του Πικερμίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***