Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009

«Η ώρα των αποχαρακτηρισμών είναι ΤΩΡΑ»

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Το Πικέρμι είχε ξανακαεί το 2001. Λίγους μήνες μετά, ξεφύτρωσε ξενοδοχείο

Ας δούμε μερικά, ακόμα, παραδείγματα που αφορούν περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
  • Στις 13/7/02, ο «Ρ» αποκαλύπτει το περιεχόμενο σκανδαλώδους τροπολογίας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης τότε ΠΑΣΟΚ («περί Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης»), που ήρε όλες τις αποφάσεις με τις οποίες χαρακτηρίζονταν ως αναδασωτέες εκτάσεις στην κοινότητα Ανθούσας. Ανοιγε το δρόμο, ώστε οι εκτάσεις αυτές να πολεοδομηθούν και να νομιμοποιηθούν τα εκεί αυθαίρετα. Ο,τι ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο «Ρ» γράφει στις 5/10/2005 πως μετά την τσιμεντοποίηση των καμένων δασικών εκτάσεων της Ροδόπολης, σειρά πήραν με τη «βούλα» του ΥΠΕΧΩΔΕ και οι αντίστοιχες εκτάσεις της Ανθούσας. Με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, τροποποιήθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής Ανθούσας και άνοιξε ο δρόμος για την ένταξη στο σχέδιο πόλης 2.000 και πλέον στρεμμάτων πρώην καμένων δασικών εκτάσεων, με εκατοντάδες αυθαίρετα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να αιτιολογήσει την απόφασή του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ της ΝΔ «πάτησε» πάνω στην προαναφερόμενη τροπολογία του 2002 που έφερε το ΠΑΣΟΚ!
  • Στις 30/7/2005, δυο μέρες μετά από πυρκαγιά που έπληξε πάλι την βορειοανατολική Αττική, ο «Ρ» δημοσιοποίησε περίπτωση, όπου εταιρεία, «πατώντας» στους νόμους των ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, πολύ πριν από την πυρκαγιά υποσχόταν τον αποχαρακτηρισμό του δάσους και των δασικών εκτάσεων της περιοχής και την ένταξή τους στο Σχέδιο Πόλης. Η «SILVA NATURA ΕΠΕ» (εταιρεία «δασικών μελετών») διένειμε φυλλάδιο στους Συλλόγους και Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς της Ραφήνας. Επικαλούμενη την καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και τις ρυθμίσεις του δασοκτόνου νόμου 3208/2003, υποσχόταν ουσιαστικά την οικοπεδοποίηση του δάσους λίγες μέρες πριν παραδοθεί στις φλόγες από τη δράση των εμπρηστών. «Η ώρα των αποχαρακτηρισμών είναι ΤΩΡΑ!!!» έγραφε. «Με βάση την παλιά Δασική Νομοθεσία αρκούσε μόλις το 15% εδαφοκάλυψης, για να χαρακτηριστεί μια περιοχή ως Δασική. Τώρα, με βάση το νέο Δασικό Νόμο το ποσοστό αυτό έχει ανέβει στο 25%. Αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των ιδιοκτησιών που χαρακτηρίστηκαν Δασικές μπορεί να επαναχαρακτηριστούν ως μη Δασικές. Αρκεί ο ιδιοκτήτης να προκαλέσει ένα νέο χαρακτηρισμό. Η ώρα για μια τέτοια ενέργεια έχει φτάσει. Είναι ΤΩΡΑ!!!».
«Βέβαια, ο επαναχαρακτηρισμός αυτός για να είναι σίγουρος, πρέπει να υποστηριχτεί με μια αναλυτική και πλήρη Φωτοερμηνεία» (σ.σ: ο προσδιορισμός με αεροφωτογραφίες του ποσοστού δασοκάλυψης μιας περιοχής), διαφημίζει τις υπηρεσίες της η εταιρεία. Συνεχίζει: «Το Γραφείο μας δραστηριοποιείται για πολλά χρόνια στο χώρο του Χαρακτηρισμού Δασικών εκτάσεων και της Φωτοερμηνείας. Ηδη, μετά την ψήφιση του Νέου Νόμου και την έκδοση της Ερμηνευτικής εγκυκλίου του Νόμου, έχουμε συνεργαστεί με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό μέρους ή του συνόλου των εκτάσεών τους με εκατοντάδες ιδιοκτήτες χωριστά, αλλά και με συνεταιρισμούς ή συλλόγους».
  • Στις 28/8/2005 άλλο δημοσίευμα του «Ρ» καταγράφει πάλι πως διάφοροι ιδιώτες, αξιοποιώντας νόμους του δικομματισμού, πουλάνε μέτρο το μέτρο το δάσος της Πεντέλης. Η «Κτήμα Πεντέλη ΑΕ» βγάζει στο σφυρί 641,6 στρέμματα δασικής έκτασης που είχε καεί δύο φορές, από τις πυρκαγιές του 1995 και του 1998. Η έκταση είχε κηρυχτεί αναδασωτέα, αλλά με νόμους και υπουργικές αποφάσεις που ψηφίστηκαν από το 1980, οι κερδοσκόποι προχωρούσαν ακάθεκτοι. Η ΑΕ διένειμε ενημερωτικό φυλλάδιο προς κάθε ενδιαφερόμενο, γνωστοποιώντας ότι κατέχει «ένα κτήμα στην Πεντέλη (θέση Ντράφι Πικερμίου)». Σύστησε και σύλλογο με την επωνυμία «Κτήμα Πεντέλη» και καλούσε τους υποψήφιους πελάτες - αγοραστές - επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας και να γίνουν μέλη του συλλόγου, ώστε να αγοράσουν αυτήν την έκταση για να χτιστούν πολυτελείς κατοικίες.
Επαναλαμβάνουμε: Η έκταση ήταν χαρακτηρισμένη δασική, καμένη Ιούλη 1995 και Αύγουστο 1998. Οπως αναφερόταν στο ενημερωτικό έντυπο της εταιρείας, σκοπός του συλλόγου είναι και «να προβεί σε όλες τις απαραίτητες και νόμιμες ενέργειες ενώπιον πάσης αρχής με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης και την ένταξή της στο Σχέδιο Πόλης, καθώς και την οικιστική ανάπτυξη και αξιοποίηση είτε αποδεχόμενοι τα της Υπουργικής Αποφάσεως 3679/348 είτε διά οιουδήποτε άλλου νόμιμου τρόπου». Η Υπουργική Απόφαση που επικαλείται η ΑΕ, είναι εκείνη του Στέφανου Μάνου (υπουργός της ΝΔ και μετά εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ), όταν ήταν υπουργός Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος το 1980. Παραθέτουμε το κείμενο εκείνης της αλησμόνητης, όπως φαίνεται, για τους κερδοσκόπους της γης Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Προώθηση μελέτης οικιστικής περιοχής στη θέση "Ντράφι" Πικερμίου Αττικής"». «Αποφασίζουμε να κινηθούν οι διαδικασίες εντάξεως στο σχέδιο πόλεως σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ/γματος της 17.7./16.8.1923 "Περί σχεδίων πόλεως" κατ' εφαρμογήν του άρθρου 62 του Ν. 947/79 "Περί οικιστικών περιοχών" για την περιοχή "Ντράφι" της Κοινότητας Πικερμίου Αττικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***