Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Αίτηση ΣΠΑΠ για πιλοτικό πρόγραμμα αναδάσωσης με διασπορά σβώλων

πηγή: ΣΠΑΠ

ΠΡΟΣ
-Την Περιφέρεια Αττικής, Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας κ. Χαράλαμπο Μανιάτη
-Την Διεύθυνση Αναδασώσεων, Διευθυντή κο Βασίλη Γεωμελά
-Την Διεύθυνση Δασών, Διευθυντή κο Γεράσιμο Παπαγεωργίου
-Την Διεύθυνση Δασών Ανατ. Αττικής, Διευθυντή κο Αναστάσιο Καζάση
-Το Δασαρχείο Πεντέλης, Δασάρχη κο Αναστάσιο Καλπαξίδη
-Ε.Θ.ΙΑ.Γ.Ε., Διευθυντή κο Μίλτο Τσόγκα, κο Γιώργο Καρέτσο - Ερευνητή, κο Γαβριήλ Ξανθόπουλο - Ερευνητή
-Εκπρόσωπο της Φυσικής Καλλιέργειας, κο Παναγιώτη Μανίκη

ΚΟΙΝ. : -Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υπουργό κο Γιάννη Ραγκούση
-Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργό κα Τίνα Μπιρμπίλη
-Νομαρχία Αθηνών, Νομάρχη κο Ιωάννη Σγουρό
-Νομαρχία Ανατ. Αττικής, Νομάρχη κο Λεωνίδα Κουρή
-Δήμαρχοι & Πρόεδροι Κοινοτήτων Μελών Σ.Π.Α.Π.
-Μέλη Δ.Σ. & Ε.Ε. Σ.Π.ΑΠ.
-Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΙ

ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕΛΗ:
ΚΗΦΙΣΙΑ, Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ, ΜΑΡΟΥΣΙ, ΜΕΛΙΣΣΙΑ, ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ, ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ, ΠΕΝΤΕΛΗ, ΕΚΑΛΗ, ΔΡΟΣΙΑ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΑΝΟΙΞΗ, ΡΑΦΗΝΑ, ΣΤΑΜΑΤΑ, ΡΟΔΟΠΟΛΗ, ΑΝΘΟΥΣΑ, ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, ΠΙΚΕΡΜΙ, ΑΡΤΕΜΙΔΑ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΚΡΥΟΝΕΡΙ, ΠΕΥΚΗ.

ΘΕΜΑ: 3η Δενδροφύτευση Κοκκιναρά Πεντελικού
ΣΧΕΤ. : Η από Ιουνίου 2009 Μελέτη Συμπληρωματικής Αναδάσωσης Περιοχής Κοκκιναρά Πεντελικού Όρους της Δ/νσης Αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής

1. Σας γνωρίζουμε ότι για την υλοποίηση του θέματος πραγματοποιήθηκε την 7-10-2009 σύσκεψη του Προέδρου του Συνδέσμου στην οποία συμμετείχαν από το Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε. ο Διευθυντής κος Μίλτος Τσόγκας και οι επιστήμονες Γιώργος Καρέτσος και Γαβριήλ Ξανθόπουλος και ο κος Παναγιώτης Μανίκης, εκπρόσωπος στην Ελλάδα της ιαπωνικής μεθόδου δεντροφύτευσης διασποράς δια σβόλων (φυσική καλλιέργεια).
2. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να σας προταθούν τα παρακάτω:
α. Στην τρίτη δεντροφύτευση του Κοκκιναρά που έχει προγραμματισθεί να γίνει μέχρι τέλος του έτους 2009, να υποδειχθούν από σας δύο (2) ή τρεις (3) περιοχές έκτασης τρία (3) έως πέντε (5) στρέμματα έκαστη στις οποίες θα γίνει δεντροφύτευση διασποράς δια σβόλων (φυσική καλλιέργεια) σε εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος έρευνας της νέας μεθόδου δεντροφύτευσης που προτείνεται. (Λεπτομερέστερα για την νέα μέθοδο όπως το συνημμένο 1).
β. Από την ανάλυση του θέματος της δεντροφύτευσης διασποράς δια σβόλων (φυσική καλλιέργεια) κοινά ήταν τα συμπεράσματα για την αναγκαιότητα εφαρμογής της νέας μεθόδου εφόσον αυτή αποδειχθεί αποδοτική λόγω της κατά πολύ οικονομικότερης εφαρμογής της, της ευκολίας υλοποίησής της και των μικρών αναγκών συντήρησής της (πότισμα- λίπανση).
3. Εκτιμούμε ως απόλυτα απαραίτητη την υλοποίηση της έρευνας αυτής με δεδομένο ότι στη Νοτιοανατολική πλευρά του Πεντελικού έχουν καεί είκοσι πέντε χιλιάδες (25.0000) στρέμματα στην πυρκαγιά της 22ης, 23ης και 24ης Αυγούστου 2009 στα οποία υπήρχε εντεκάχρονο δάσος που δεν μπορεί να αναγεννηθεί με φυσική αναδάσωση αφού είχε ξανακαεί τον Αύγουστο του 1998.
4. Παρακαλούμε:
α. Για την έγκριση – υλοποίηση της μελέτης δενδροφύτευσης στις περιοχές 4 και 5 του σχετικού μέχρι το τέλος του έτους 2009 από το Σύνδεσμο με δαπάνες του.
β. Για την έγκριση εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος δεντροφύτευσης με διασπορά σβόλων στις περιοχές 4 και 5 και σε εκτάσεις όπως αναγράφονται στην παράγραφο 3 του παρόντος και που θα ορίσουμε σε συνεργασία και με το ΕΘΙΑΓΕ.
5. Αποφάσεις σας επείγουν για να μη χαθεί η φθινοπωρινή φυτευτική περίοδος.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου
Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης
Δήμαρχος Πεντέλης

Για να δείτε το πρωτότυπο κείμενο πατήστε εδώ.

1 σχόλιο :

  1. Παράδειγμα προς μίμηση και για την Κοινότητα Πικερμίου! Ας μην περιοριστεί στις δενδροφυτεύσεις των πεζοδρομίων και ας αναλάβει πρωτοβουλία για την ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ των δασικών εκτάσεων του Πικερμίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***