Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009

Μετά τις φωτιές, τι;;;

Την Τετάρτη 9/12/2009 συμμετείχαμε μαζί με άλλες εθελοντικές ομάδες στην εκδήλωση που οργάνωσε στο Πικέρμι η τοπική πολιτική κίνηση των Οικολόγων Πράσινων Αν. Αττικής - Νότιας Πεντέλης (Παλλήνης - Πικερμίου - Ραφήνας), με θέμα "Μετά τις φωτιές, τι; Οι δράσεις των ενεργών πολιτών", όπου συζητήσαμε για την τύχη των δασικών εκτάσεων μετά τις φωτιές του Αυγούστου και τις σχετικές πρωτοβουλίες των πολιτών.
Η συζήτηση που ακολούθησε είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού εστιάστηκε σε πρακτικές αντιμετώπισης της δασοκτόνας αδιαφορίας των θεσμικών φορέων και υπηρεσιών και των επίσης δασοκτόνων συμφερόντων ιδιωτών και συνεταιρισμών απέναντι σε συγκεκριμένες δασικές εκτάσεις της περιοχής.
Καταγράφουμε τα συμπεράσματα και τις κοινές ενέργειες που συμφωνήθηκαν:

1. Σύνταξη, από κοινού, ενός κειμένου σχετικά με την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε και να θωρακίσουμε τις δασικές εκτάσεις της περιοχής μας. Το κείμενο θα κοινοποιηθεί σε δημοτικά/κοινοτικά συμβούλια από Γέρακα έως Νέα Μάκρη, σε sites, στον τοπικό τύπο... (Ανάληψη από ομάδα εργασίας: πρόταση κειμένου θα συνδιαμορφωθεί μέσω email και θα οριστικοποιηθεί με συνάντηση - αν χρειαστεί).

2. Δημιουργία ομάδας εργασίας νομικής υποστήριξης, με συμμετοχή συμπολιτών μας με νομικό υπόβαθρο και του νομικού συμβούλου των Οικολόγων Πράσινων.

3. Απόφαση για δύο κοινές δράσεις σποροφύτευσης βελανιδιάς (τα βελανίδια είναι προσφορά του δήμου Κέας) για την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.

4. Εκφράστηκε η πολιτική βούληση των Οικολόγων Πράσινων να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στις ανωτέρω ενέργειες/δράσεις με γνώμονα την προάσπιση της διατήρησης του δασικού χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων της περιοχής με προτεραιότητα στις απειλούμενες από καταπατήσεις...

5. Επιπλέον, σε αυτό το πλαίσιο, το νομικό τμήμα τους ανέλαβε να απευθύνει επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος που θα ρωτά
- τι προβλέπει γενικά για τις καμένες δασικές περιοχές στη Νότια Πεντέλη,
- αν συγκεκριμένες χαρακτηρισμένες ήδη δασικές εκτάσεις (στο Δασαμάρι και αλλού) έχουν συμπεριληφθεί στην πράξη αναδάσωσης (εκδίδεται εντός του επόμενου 2μηνου - αν τελικά δεν συμπεριληφθεί πρέπει να την προσβάλουμε στο ΣτΕ),
- για τα μέτρα προστασίας κατά της διάβρωσης και των πλημμυρών.

6. Συντονισμός για συμμετοχή ομάδων σε "στρογγυλό τραπέζι για την Ανατολική Αττική" που θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο (και θα καταλήγει σε χρονοδιαγράμματα δράσεων).


1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος9/1/10, 7:39 μ.μ.

    Αξίζει να γνωστοποιηθεί ότι στη 1 από τις 6 αποφάσεις/δράσεις που άρχισαν να υλοποιούνται(φύτευση σπόρων βελανιδιάς) οι οικολόγοι πρασινοι ΔΕΝ συμμετείχαν...
    Η κλασική συνέπεια λόγων και έργων των πολιτικών;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***