Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

Αντίσταση στις πιέσεις

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΑΠΟΨΕΙΣ 12/01/10
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του δασικού πλούτου της χώρας οφείλει η κυβέρνηση να εξαντλήσει όλα τα όρια αυστηρότητας με το νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα στη διαρκή επιτροπή της Βουλής από την υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ δεν χωρούν και υποχωρήσεις σε πιέσεις συμφερόντων δεν πρέπει να γίνουν, για να σωθεί ό,τι απέμεινε από τη λεηλασία, τις καταπατήσεις και την αυθαιρεσία στις χρυσοφόρες περιοχές της Αττικής, όπου έπειτα από κάθε πυρκαγιά ακολουθούσε η οικοπεδοποίηση και σε χρόνο ρεκόρ φύτρωναν βίλες πάνω στις στάχτες.
ΕΚΛΕΙΝΕ το κράτος τα μάτια, ενώ έβλεπε την αυθαιρεσία και την παρανομία και ποτέ δεν τόλμησε να κατεδαφίσει τα παράνομα. Στο καθεστώς αυτό της ασυδοσίας πρέπει να τεθεί οριστικά τέρμα.
ΒΑΣΙΚΟΣ στόχος του νομοσχεδίου, που συζητείται σήμερα, είναι να προστατευθούν τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009. Προβλέπεται γι' αυτό η αναστολή ώς τις 25 Ιανουαρίου έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στις εντός σχεδίου καμένες περιοχές της Αττικής, για να ολοκληρωθούν οι αποφάσεις με τις οποίες θα κηρυχτούν αναδασωτέες περιοχές. Για τις εκτός σχεδίου περιοχές η αναστολή θα ισχύσει έως την κύρωση των δασικών χαρτών.
ΜΕ ΤΟ ΤΟΛΜΗΡΟ αυτό νομοσχέδιο γίνονται δύο ιδιαίτερα σημαντικά βήματα: α) δημιουργείται σύστημα δορυφορικού ελέγχου των καμένων εκτάσεων, ώστε να εντοπίζεται η απόπειρα ανέγερσης αυθαιρέτου κτίσματος και β) ιδρύεται, επιτέλους, υπηρεσία κατεδαφίσεων, η οποία θα επεμβαίνει στις καμένες περιοχές και θα κατεδαφίζει.
ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ότι με το νομοσχέδιο της κυρίας Μπιρμπίλη θίγονται συμφέροντα καταπατητών, οικοπεδοφάγων και εμπόρων της αττικής γης. Αναμένεται, λοιπόν, να εκδηλωθούν αντιδράσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για να τροποποιηθούν διατάξεις και να μείνουν ανοιχτά παράθυρα για να περνάει η παρανομία.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να δεχθεί η υπουργός αλλαγές που θα νοθεύουν το πνεύμα του νομοσχεδίου. Να δεχθεί βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν ακόμη πιο αποτελεσματικά την προστασία των δασών που απέμειναν, αλλά και θα κάνουν πράξη τις αποφάσεις για αναδάσωση, που συνήθως μένουν στα χαρτιά. Η εκτέλεση των αποφάσεων αναδάσωσης επιβάλλεται από το Σύνταγμα. Οχι απλώς η έκδοσή τους.
ΕΧΕΙ ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος της Αττικής και θα αντιδράσει σε κάθε απόπειρα να μείνουν ανοιχτά παράθυρα, για να περνάει η ανομία. Από τη συζήτηση στη Βουλή θα φανεί και το μέγεθος της πράσινης ευαισθησίας των βουλευτών όλων των παρατάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***