Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Το ξεπούλημα αρχίζει από τις καταπατημένες εκτάσεις

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (16/5/2010)

Με νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών και θα προβλέπει την πώληση των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου στους ίδιους τους καταπατητές, αναμένεται να ξεκινήσει η κυβέρνηση την επιχείρηση «ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας».

Η ρύθμιση αυτή γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως μία από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε με την τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και ειδικότερα ότι περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο όπου αναφέρεται η παροχή κινήτρων «για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης». Ωστόσο διάφορες εκδόσεις του νομοσχεδίου αυτού είχαν δει το φως της δημοσιότητας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χωρίς να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Είναι λοιπόν φανερό ότι βασικός στόχος δεν είναι άλλος - πέρα από τον καθαρά εισπρακτικό του χαρακτήρα - από την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της γης και την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους, θα δίνει από το 2011 το δικαίωμα σε εκατοντάδες χιλιάδες καταπατητές να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος. Υπολογίζεται ότι «στο σφυρί» θα βγουν με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον 2.000.000 έως 3.500.000 στρέμματα δημοσίων εκτάσεων, που θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα 1.500 εκατομμύρια ευρώ από το 2011 ως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον τα 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011.

Σύμφωνα με το σχέδιο, εκτός συναλλαγής, θα παραμείνουν οι δασικές εκτάσεις ή εκτάσεις σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, ακίνητα σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος και σε προστατευόμενες από τη νομοθεσία ή διεθνείς συμβάσεις περιοχές, όπου απαγορεύεται η δόμηση. Ωστόσο η διάταξη αυτή είναι «νεκρό γράμμα», καθώς δεν περιλαμβάνονται οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν και με το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση ή άλλες αποφάσεις έχουν αποχαρακτηριστεί και έχουν οδηγηθεί στην εμπορευματοποίηση - τσιμεντοποίηση.
Προϋπόθεση για υπαγωγή μιας έκτασης στη ρύθμιση και νομιμοποίηση της καταπάτησης με εξαγορά θα είναι αυτή να έχει γίνει πριν από το 1989 και να συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αυτό να αποδεικνύεται είτε με μαρτυρίες είτε με επίσημα έγγραφα.
Μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την ισχύ του νόμου, οποιοσδήποτε κατέχει παράνομα ακίνητο του Δημοσίου, με κτίσμα ή χωρίς, θα μπορεί να ζητήσει την εξαγορά του από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι εκτάσεις που θα μπορούν να εξαγοράσουν οι καταπατητές είναι: Μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο εντός σχεδίου, εκτός αν αυτό που απομένει από την καταπατηθείσα έκταση δεν είναι άρτιο, οπότε θα πρέπει να το εξαγοράσει και αυτό. Μέχρι 40 στρέμματα εκτός σχεδίου αγροτικών και αγροκτηνοτροφικών εκτάσεων. Μέχρι 10 στρέμματα για κάθε άλλη περίπτωση. Για το τίμημα της εξαγοράς θα λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία, ενώ όπου δεν υπάρχει λαμβάνεται η εμπορική αξία, μειωμένη κατά 20%. Το τελικό όμως τίμημα θα το διαμορφώνει και ο χρόνος κατοχής του ακινήτου από τον καταπατητή, αφού θα υπάρχει κάποια έκπτωση για κάθε χρόνο κατοχής, που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ακριβώς. Παράλληλα, προβλέπεται ότι το τίμημα αυτό θα καταβάλλεται σε δόσεις. Δηλαδή θα έχουμε ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας με ...δόσεις και εκπτώσεις!
Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***