Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Αιτημα συνδρομής στο πότισμα δενδρυλλίων

Πικέρμι, 14 Ιουνίου 2010

ΠροςΑθ. Αδαμόπουλο, Πρόεδρο Κοινότητας Πικερμίου
ΚοινοποίησηΔ. Στεργίου, Πρόεδρο Σ.Π.Α.Π.

Μετά την καταστροφική φωτιά του καλοκαιριού του 2009, μια ομάδα πολιτών του Πικερμίου ανέλαβε την πρωτοβουλία να δράσει για τον εμπλουτισμό της καμένης δασικής έκτασης στο Δασαμάρι που περιβάλλεται από το Ντράφι, τη Διώνη και εκτείνεται προς βορράν του Πεντελικού.

Αποφασίσαμε να προστατέψουμε κατά προτεραιότητα το δασικό χαρακτήρα αυτής της περιοχής, αφού όλοι ξέρουμε ότι απειλείται από διάφορους συνεταιρισμούς και διεκδικήσεις ιδιωτών. Μια προτεραιότητα που εξάλλου φαίνεται ότι συμμερίζεται και ο πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. με δηλώσεις του στην "Ελευθεροτυπία" (24/4/2010): «Εάν η πολιτεία ήθελε να δείξει αποφασιστικότητα, θα έπρεπε να ξεκινούσε από εδώ τη μαζική αναδάσωση. Πριν από τη φωτιά του 1998, είχαμε φυτέψει σε αυτές τις πλαγιές 1,5 εκατ. δέντρα. Δεν έμεινε τίποτε, αλλά δεν θα δυσκολευτούμε να ξαναβρούμε τους λάκκους».

Κάποιοι εθελοντές λοιπόν φροντίσαμε "να ξαναβρούμε τους λάκκους", αφού ούτε η Πολιτεία ούτε κανένας άλλος αρμόδιος φορέας ενδιαφέρθηκε. Ξεκινήσαμε με τις περιορισμένες, αλλά συστηματικές και επίμονες δυνάμεις μας να αγοράζουμε πλατύφυλλα δενδρύλλια, να σκάβουμε, να συλλέγουμε σπόρους βελανιδιών και να φυτεύουμε! Εχουμε φυτέψει στο Δασαμάρι περίπου 300 βελανιδιές (αριές) και χαρουπιές και άλλους τόσους σπόρους χνοώδους και ήμερης βελανιδιάς.

Αφού περάσαμε την απειλή των κοπαδιών την άνοιξη, που παράνομα τους επιτρέπεται η βόσκηση στα καμένα (μια άλλη ιστορία αυτή), φτάσαμε στην ξηρασία του καλοκαιριού. Τα δεντράκια χρειάζονται πότισμα και είμαστε  αποφασισμένοι να αναλάβουμε αυτή τη φροντίδα.  Ηδη τα πρώτα ποτίσματα έγιναν το Μάϊο με ίδιες δυνάμεις και συνεχίζουμε μετά τις λίγες, αλλά ευεργετικές, βροχές.

Αυτό που μας λείπει είναι τα τεχνικά μέσα. Απευθυνόμαστε στην Κοινότητα Πικερμίου αλλά και στον Σ.Π.Α.Π. προκειμένου να ενισχύσουν με την αναγκαία υποδομή τη δράση των πολιτών.

Ζητάμε τη διάθεση μιας υδροφόρας για κάποιες ώρες, 6 φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ή ακόμη καλύτερα την εγκατάσταση μιας δεξαμενής σε κατάλληλο σημείο που θα σας υποδείξουμε, από την οποία θα μπορούμε να αντλούμε νερό για το πότισμα. Στο μέλλον η δεξαμενή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάγκες πυρόσβεσης.

Αναμένουμε θετική ανταπόκριση των θεσμών στην πρωτοβουλία των κατοίκων!

Δασαμάρι S.O.S.
ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***