Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Υπουργείο Περιβάλλοντος: ταπεινός υπηρέτης των κηνυγών;

Kαι η φετινή ρυθμιστική για το κυνήγι
με όρους ρουσφετιού και παρανομίας

Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των κυνηγετικών συμφερόντων, με πλήρη έλλειψη σεβασμού στη νομιμότητα και την οικολογική ισορροπία, χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τη φετινή Ρυθμιστική Υπουργική Απόφαση για το κυνήγι. Η απόφαση:
Προαναγγέλθηκε με επίσημη ανακοίνωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στις 6 Αυγούστου, 4 ολόκληρες ημέρες πριν τη δημοσιοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Διατηρεί, κατά δήλωση των ίδιων των κυνηγών, το πλαίσιο των προηγούμενων ετών, πλαίσιο που έχει επανειλημμένα κριθεί παράνομο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Δίνει «πράσινο φως» χωρίς τις απαιτούμενες εξειδικευμένες μελέτες ανά περιοχή για τις επιπτώσεις του κυνηγιού στην τοπική πανίδα και τα πιθανά μέτρα περιορισμού τους.
Απορρίπτει όλες τις προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ακόμη και το αίτημα για λήξη της κυνηγετικής περιόδου στο τέλος Ιανουαρίου, καθώς ο Φεβρουάριος αποτελεί για τα περισσότερα μεταναστευτικά πουλιά μήνα ανάπαυσης και περισυλλογής δυνάμεων για να ανταπεξέλθουν στο ετήσιο εξαντλητικό τους ταξίδι.
Αναιρεί πλήρως τη ρητή δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, κατά την έκδοση της προηγούμενης Ρυθμιστικής, για το 2009-2010, ότι η απόφαση εκείνη δεν αποτελούσε πρόκριμα για το μέλλον.

«Το ρουσφέτι και η παραβίαση της νομιμότητας παγιώνονται ως βασικά στοιχεία των ρυθμίσεων για το κυνήγι, και με τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι διακηρύξεις για διαφάνεια, δημόσιο διάλογο, προστασία του περιβάλλοντος και ισότητα των πολιτών, ισχύουν προφανώς επιλεκτικά. Μόνη ουσιαστική διαφορά από πέρσι, είναι ότι το κράτος θα εισπράττει και ένα μέρος του ποσού που προοριζόταν για τις συνδρομές των κυνηγών προς τις οργανώσεις τους. Το αξίζει, γιατί και το ίδιο φέρεται σαν να ήταν κυνηγετική οργάνωση που λογοδοτεί αποκλειστικά σε κυνηγούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος.
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

(ακολουθεί η αναλυτική τοποθέτηση της Θεματικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Ζώων, που λειτουργεί στα πλαίσια των Οικολόγων Πράσινων)
Η πρόσφατη πρόταση απαγόρευσης του κυνηγιού σε ολόκληρο τον Υμηττό έδωσε ελπίδες ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξετάζει με σοβαρότητα το θέμα του κυνηγιού. Διαπιστώνουμε όμως, με πλήρη απογοήτευση, ότι η βασική θέση του νέου Υπουργείου απέναντι στο κυνήγι, παραμένει αμετάβλητη. Η έκδοση της ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης του κυνηγιού για την περίοδο 2010-2011 επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη σύμπραξη της Πολιτείας και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας σε βάρος της πανίδας της χώρας μας αλλά και της πλειοψηφίας των πολιτών.
Παρά τη σειρά διαβουλεύσεων με μη κυβερνητικές οργανώσεις που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και της πανίδας της χώρας μας, το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη τα χρόνια αιτήματά τους για μείωση της κυνηγετικής δραστηριότητας και την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της πανίδας και των βιοτόπων. Αντιθέτως, για άλλη μια φορά, υπέκυψε στις ψηφοθηρικές πιέσεις μιας μειοψηφίας, αγνοώντας πλήρως το 98% των πολιτών που δεν είναι κυνηγοί και υπονομεύοντας το δημοκρατικό τους δικαίωμα να απολαμβάνουν τη φύση χωρίς να την καταστρέφουν.
Σε πρόσφατη επιστολή μας στο υπουργείο, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ είχαμε δηλώσει την αντίθεσή μας στη δραστηριότητα του κυνηγιού και είχαμε προσφέρει την ενεργή συμμετοχή μας και αμέριστη βοήθειά μας προς την Πολιτεία σε κάθε προσπάθειά της που θα αποσκοπούσε στην ουσιαστική προστασία της φύσης από τα καταστρεπτικά αποτελέσματα του κυνηγιού. Συγκεκριμένα είχαμε προτείνει ενέργειες, όπως:

· την κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την κατάργηση του κυνηγιού με σαφή χρονικό ορίζοντα όπου θα πρέπει να καθορίζονται και οι κανόνες και τα μέσα για συστηματική εποπτεία των περιοχών από τη λαθροθηρία,
· τη δημιουργία αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού για τον έλεγχο της λαθροθηρίας και την επιτήρηση που πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από δημόσια αρχή,
· τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και την τροποποίηση του νόμου και των διαδικασιών ώστε η εκδίκαση των παραβάσεων να είναι σύντομη και αποτελεσματική,
· την κατάργηση του νόμου 2168/1993 που ορίζει σχετικά με την οπλοφορία για κυνήγι, και απαγόρευση της χρήσης κυνηγετικών όπλων με πολύ αυστηρές ποινές,
· την προώθηση εναλλακτικών λύσεων για τη μετατροπή της οικονομίας που συνδέεται με το κυνήγι (επιχειρήσεις ειδών κυνηγίου, κλπ) σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον, όπως ο οικοτουρισμός, κάμπινγκ, ξεναγήσεις στη φύση, κλπ,
· την ενίσχυση και προβολή του έργου των περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων.
· την ενημέρωση των πολιτών και πρωτίστως της νεολαίας για τις αρνητικές επιδράσεις του κυνηγιού στο περιβάλλον, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίησή τους στα δικαιώματα των ζώων και στην προστασία κάθε ζωής.
Η απαράδεκτη έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης 2010-2011 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πανομοιότυπης με τις ρυθμιστικές αποφάσεις προηγούμενων ετών, απαξιώνει πλήρως και με τον πιο προκλητικό τρόπο την πλειοψηφία των πολιτών της χώρας μας και επιβεβαιώνει την πλήρη εξάρτηση και ταύτιση του υπουργείου με τα συμφέροντα των κυνηγετικών οργανώσεων.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καταγγέλλουν το συνεχιζόμενο “συνταίριασμα” των συμφερόντων κυνηγών και νέου υπουργείου, την παροχή σε αυτούς ρόλου “διαχειριστών της φύσης” και την έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων για τη μετατροπή της οικονομίας που σχετίζεται με το κυνήγι, σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας με τις ζωοφιλικές οργανώσεις και με άλλους κοινωνικούς φορείς, ώστε να επικρατήσει τουλάχιστον η στοιχειώδης νομιμότητα.
Οι αξίες του πολιτισμού, της δημοκρατίας και του σεβασμού προς τη φύση δεν συνάδουν με «λευκές επιταγές» για θανάτωση αμέτρητων ζώων και για πλήρη διατάραξη της ισορροπίας της φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***