Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Πύρινα μέτωπα

Αιτία η πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών


Eurokinissi
Στη μάχη με τις φλόγες αλλά και τις
ελλείψεις βρίσκονταν για περισσότερες
από 24 ώρες οι πυροσβέστες
Τα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν και φέτος, ιδιαίτερα στην Αττική, με το πρώτο δυνατό φύσημα του αέρα, υποδηλώνουν πως οι καταστροφές των δασικών οικοσυστημάτων θα συνεχιστούν με ιδιαίτερη ένταση και το φετινό καλοκαίρι. Η αιτία για τον καταστροφικό αυτό όλεθρο των δασών μας που βιώνουμε κάθε χρόνο είναι προφανής: Συνεχίζεται και κορυφώνεται η πολιτική που επί δεκαετίες αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και τις μετατρέπει σε «φιλέτα». Ζουν και βασιλεύουν ακόμη όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι, που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών, των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων, ενώ με τη συγκυβέρνησή τους προστέθηκαν κι άλλοι. Τα κονδύλια για αναδασώσεις και άλλα έργα υποδομής για την προστασία των δασών και την πρόληψη των πυρκαγιών χορηγούνται με το σταγονόμετρο, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει συνταχθεί καν το Δασολόγιο.
Ολα αυτά επιβεβαιώνουν ότι αιτία είναι η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι ταξική επιλογή, τα δάση της χώρας μας να παραμένουν απροστάτευτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα μια νέα σειρά αντιπεριβαλλοντικών νόμων προστέθηκαν στο οπλοστάσιο της άρχουσας τάξης, προκειμένου να επεκταθεί παραπέρα το πεδίο δράσης του κεφαλαίου σε βάρος δασών και δασικών εκτάσεων, οικοσυστημάτων, φυσικών πόρων, της δημόσιας γης.

Για παράδειγμα:
  • Με το νόμο 3818/2010, που ψηφίστηκε δήθεν για την προστασία των δασών της Αττικής, «θολώνει» ακόμη περισσότερο τον ορισμό του δάσους, επιτρέποντας την αλλαγή χρήσης σε δάση και δασικές εκτάσεις.
  • Με το νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) παραχωρούνται στο κεφάλαιο δάση και δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, εθνικά πάρκα και δρυμοί, παράκτιες περιοχές, ακόμη και η χρήση αιγιαλών, προκειμένου να εγκαταστήσει, κατά παρέκκλιση ακόμη και της υπάρχουσας ψευδεπίγραφης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ανάμεσά τους και μονάδες καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων.
  • Με το νόμο για τη συγκρότηση του «Πράσινου Ταμείου», γίνεται ένα ακόμη βήμα για την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δασών και του φυσικού μας πλούτου. Η διαχείριση του δασικού πλούτου φεύγει από τη Δασική Υπηρεσία και θα γίνεται από ιδιώτες. Αφαιρείται, επίσης, ουσιαστικά η αρμοδιότητα κατάρτισης των δασικών χαρτών από τη Δασική Υπηρεσία και παραδίδεται σε εργολάβους με ενδιάμεσο την «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ».
  • Ακόμη και με την κατάρτιση των δασικών χαρτών, έτσι όπως προωθείται, δεν αίρονται οι κίνδυνοι αποχαρακτηρισμών, καταπατήσεων και έξαρσης της εμπορευματοποίησης της γης. H διαδικασία κύρωσης των πρώτων δασικών χαρτών σε Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη αποκαλύπτει περίτρανα την αντιδασική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ιδιοκτησιακά προβλήματα, να ενταθεί η εμπορευματοποίηση της γης, και να προσφερθούν και οι δημόσιες δασικές εκτάσεις ως διέξοδος στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις αντιρρήσεις που κατατέθηκαν, στις 3 αυτές περιοχές κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «φιλέτα» πάνω από το 27% των δασών που καταγράφηκαν στους δασικούς χάρτες, δηλαδή πάνω από 21.000 στρέμματα! Εμφανίστηκαν συμβόλαια, ακόμη και δικαστικές αποφάσεις, όπου χαρακτηρίζονται ως αγροτεμάχια εκτάσεις που με βάση τις αεροφωτογραφίες είναι δημόσιες δασικές εκτάσεις. Εμφανίζονται, επίσης, διαδοχικά συμβόλαια κατοχής δασών ή δασικών εκτάσεων που δεν ανάγονται στο 1915, χρονιά κατά την οποία σταμάτησε το καθεστώς της έκτακτης χρησικτησίας. Ολες αυτές οι περιπτώσεις αφορούν διεκδικήσεις κυριότητας δασικών εκτάσεων από ιδιώτες, έναντι του Δημοσίου, με αμφισβητούμενης νομιμότητας συμβόλαια.
  • Με τον εφαρμοστικό νόμο του «μεσοπρόθεσμου», παρέχεται η δυνατότητα στο κεφάλαιο να εγκαταστήσει τις κερδοφόρες τουριστικές, βιομηχανικές και άλλες εγκαταστάσεις του όπου θέλει - ακόμη και σε δημόσιες δασικές εκτάσεις - και μάλιστα με διαδικασίες - εξπρές, που ακυρώνουν ακόμη και αυτόν τον ανεπαρκή έλεγχο που προέβλεπε η μέχρι τότε νομοθεσία. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η τροποποίηση της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, που θεσπίζει αδειοδοτήσεις - εξπρές, τύπου fast track, ακόμη και σε δασικές εκτάσεις.
πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***