Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

"Η υλοτόμηση να γίνεται υπό την επίβλεψη των Δασαρχείων"

Που πήγαν τα 700 εκ. της δεκαετίας 2000-2010 για τη δημιουργία δασών;
Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για παράνομη υλοτόμηση από όλα τα μέρη της χώρας. Με την φτώχεια να χτυπά όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, την τιμή του πετρελαίου σε δυσθεώρητα ύψη, και τις συρρικνούμενες ή και καταργημένες Διευθύνσεις Ειδικών Γραμματειών Δασών, η λαθροϋλοτομία κάνει θράυση.
Έτσι δίπλα στις υποσχέσεις για πάταξη των λαθροϋλοτόμων υπάρχει η πραγματικότητα της Ελλάδας των Μνημονίων, με κάποιους νομούς να έχουν ελάχιστα άτομα για περιπολίες και ελέγχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νομός Ηρακλείου, από τους μεγαλύτερους και πλέον πολυπληθέστερους της χώρας, στον οποίο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαθέτει πλέον μόλις τέσσερα άτομα για ελέγχους σχετικά με την παράνομη υλοτόμηση.
 Οι καταγγελίες περί λαθροϋλοτόμησης είναι τέσσερις φορές περισσότερες από πέρυσι, σε περιοχές της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Κρήτης.
Στην βόρεια Ελλάδα μάλιστα υπάρχουν πολλές καταγγελίες για δράση κυκλωμάτων, που αφού εξάγουν την παράνομη ξυλεία στη Βουλγαρία, την επανεισάγουν με αυξημένες τιμές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2012 η λαθροϋλοτομία θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι η συνολική ποσότητα της παρανόμως υλοτομημένης ξυλείας συνολικά ίσως φτάσει να είναι τριπλάσια της αντίστοιχης του 2011, οπότε και κατασχέθηκαν 6.644 τόνοι από τα Δασαρχεία.
Η κατασχεθείσα ξυλεία κρατείται από τα Δασαρχεία και δημοπρατείται, αν με δικαστική απόφαση κατοχυρωθεί υπέρ του Δημοσίου, ή επιστρέφεται στον υλοτόμο, αν η απόφαση είναι ευνοϊκή υπέρ του.
Την ίδια στιγμή όμως και με δεδομένη την τρομακτική πτώση  στη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης πολλές δασικές εκτάσεις γίνονται βόρα σε επιτήδεια κυκλώματα, καθώς η ζήτηση για ξυλεία αυξάνεται με την είσοδο του χειμώνα. Όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βυθιζόμενο στη φτώχεια στρέφεται προς την ξυλεία για να ικανοποιήσει τις ανάγκες θέρμανσης.
Η θέση του ΠΑΚΟΕ πάνω στο ζήτημα είναι ξεκάθαρη: η δημιουργία κατάλληλης νομοθεσίας και των κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε η υλοτόμηση να γίνεται, υπό την επίβλεψη  των Δασαρχείων στα ήδη καμμένα δάση. Εκατομμύρια στρέμματα δάσους καίγονται εξάλλου κάθε χρόνο.
Το ΠΑΚΟΕ επανηλλειμμένα έχει προτείνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη δημιουργία μεγάλων καλλιεργήσιμων δασών, ώστε σήμερα θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο αυτό.
Για τη δημιουργία των δασών αυτών το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει επιδοτηθεί την δεκαετία 2000-2010 με το αστρονομικό πόσο των 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Τι έγιναν αυτά τα χρήματα;
Θα λογοδοτήσει επιτέλους κάποιος αρμόδιος, κάποια στιγμή σε αυτό τον τόπο;

πηγή: ΠΑΚΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***