Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

Παρέμβαση για την προστασία της Αττικής από τις πυρκαγιές

Phasma
Αίτημα να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το ζήτημα της πυροπροστασίας κατέθεσαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Αττικής, δεδομένου ότι ήδη από την 1η Μάη έχει αρχίσει η αντιπυρική περίοδος 2013 και δεν έχει παρουσιαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας. Η σχετική συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στο αίτημα που κατέθεσαν οι σύμβουλοι του ΚΚΕ υπογραμμίζεται ανάμεσα σε άλλα:

«Και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η κυβέρνηση θα κινηθεί στα πλαίσια της υλοποίησης των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια η γη να εξακολουθεί να αποτελεί εμπόρευμα και οι αντιδασικοί νόμοι να στρώνουν το έδαφος για αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων. Ο όποιος σχεδιασμός και τα μέτρα αντιμετώπισης είναι αναποτελεσματικά. Πάσχουν κυρίως στην πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση και πολύ συχνά οι καταστάσεις γίνονται ανεξέλεγκτες.

Η μεταφορά ευθυνών από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια και τους Δήμους έχει σαν αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και οδηγούμαστε να παρακολουθούμε τις καταστροφικές συνέπειες που δημιουργούνται και βάσιμα να σκεπτόμαστε ότι η αντιπαράθεση είναι σκόπιμη για να κρύβονται οι ευθύνες τους. Από την πλευρά τους, Περιφέρεια και Δήμοι ηθελημένα έχουν διευκολύνει τις κυβερνήσεις σ' αυτή την καταστροφική για το λαό πολιτική, απ' τη στιγμή που ποτέ δε διεκδίκησαν ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας των δασών και συνέδραμαν να παραμένει ζητούμενο ο ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας. Αντ' αυτού το 2012 ένα μεγάλο κομμάτι της προστασίας, συντήρησης, καθαρισμού και φύλαξης δασικών εκτάσεων δόθηκε μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε μια σειρά ΜΚΟ, όπως οι "ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ", "ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΦΙΛΙΑΣ", "ΙΟΑΣ" ΚΑΙ "ΕΛΙΞ".

Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά:
-- Με την πολιτική της κυβέρνησης και την επιβολή του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκε η λαθροϋλοτομία, από οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας ξυλείας.
-- Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που παρατηρήθηκαν, αφ' ενός, υπάρχει πυκνή χαμηλή βλάστηση με αποτέλεσμα τη συσσώρευση καύσιμης ύλης, αφ' ετέρου, υπάρχουν σοβαρές ζημιές και κατολισθήσεις στο δασικό οδικό δίκτυο.

Στο Πυροσβεστικό Σώμα υπολειτουργούν οι υπηρεσίες, υπάρχει αποσάθρωση υποδομών και εγκαταστάσεων, με την πλήρη υποβάθμιση της συντήρησης και της επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού. Στους πυροσβέστες, με την οικονομική εξαθλίωσή τους από το πετσόκομμα των αποδοχών τους εξαιτίας των δυσβάσταχτων περικοπών, καθώς και με την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, με τα εξαντλητικά ωράρια, την έλλειψη της απαιτούμενης προστασίας κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων στα διάφορα πολύπλοκα συμβάντα, θέτονται σε διαρκή κίνδυνο η ασφάλεια και η ζωή τους.

Στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013 οι πιστώσεις για την πυροπροστασία είναι 5.162.000 ευρώ, μειωμένες σε σύγκριση με αντίστοιχες του 2009, που ήταν 23.000.000 ευρώ.

Θεωρούμε αναγκαίο το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταγγείλει και να διεκδικήσει:
 • Αμεσα-επείγοντα πρόσθετα μέτρα για την προστασία των δασών, άμεση χρηματοδότηση για ενίσχυση των υποδομών της δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
 • Να καλέσει την κυβέρνηση ώστε με άμεσα μέτρα και σχεδιασμό να προστατεύσει τα δάση, να ρίξει το βάρος της προετοιμασίας για την καταστολή των πυρκαγιών στις επίγειες δυνάμεις και να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των υποδομών της δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας και την πλήρωση των χιλιάδων κενών θέσεων του πυροσβεστικού σώματος με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό.
 • Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στο μέλλον στο έργο της πυροπροστασίας.
 • Να προστατευτούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από τους επίδοξους καταπατητές και τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να ξεκινήσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες από την κυβέρνηση, με τη συνδρομή Περιφέρειας και Δήμων, για την αναδάσωσή τους.
Καλούμε τους φορείς δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης μαζί με τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα σε κοινή δράση να οργανώσουν την πάλη τους, ενάντια σ' αυτή την καταστροφική για το λαό πολιτική και να απαιτήσουν άμεσα μέτρα προστασίας των δασών της Αττικής».

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1 σχόλιο :

 1. Ανώνυμος23/5/13, 5:34 μ.μ.

  Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ
  Υπόθεση της οργανωμένης λαϊκής πάλης η πυροπροστασία στα δάση της Αττικής
  23/5/2013

  Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, δια του πρωθυπουργού έσπευσε προκαταβολικά να καταστήσει το λαό υπεύθυνο για την προστασία των δασών και προκλητικά τη συσχετίζει με την τουριστική περίοδο, δηλαδή τα κέρδη των καπιταλιστών στον τουριστικό κλάδο. Είναι θράσος η κυβέρνηση να πετάει το μπαλάκι της ευθύνης για την προστασία των δασών στο λαό αποποιούμενη τις δικές της τεράστιες ευθύνες στον τομέα της πυροπροστασίας.

  Το έδαφος πάνω στο οποίο έχουν αναπτυχθεί τα πιο εγκληματικά σχέδια σε βάρος των δασών είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης των δασικών συστημάτων, την οποία εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κλιμακώνοντας αυτή την πολιτική με αφορμή και την καπιταλιστική κρίση. Πρόκειται για πολιτική που υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ, παραδίδοντας τα δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική δράση του κεφαλαίου.

  Σε αυτό το πλαίσιο, υποβαθμίζεται η ικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών (Δασική υπηρεσία, Πυροσβεστική), παραδίδονται σε ιδιώτες ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες «fast- track», αλλάζουν οι χρήσεις γης σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δασικού πλούτου, με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

  Αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί και το σχέδιο του νέου ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, τα ειδικά χωροταξικά για τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο νόμος για την επιτάχυνση των «στρατηγικών επενδύσεων». Δάση και ορεινοί όγκοι της Αττικής βρίσκονται στο στόχαστρο μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και στον τομέα της ενέργειας, με τις ανεμογεννήτριες να σκαρφαλώνουν σε βουνοκορφές και τα φωτοβολταϊκά να απειλούν χιλιάδες στρέμματα του πολύπαθου Πεντελικού.

  Αποτελεί πρόκληση ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι θα είναι αμείλικτος, αν διαπιστώσει αδυναμίες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κατά την αντιπυρική περίοδο που ήδη ξεκίνησε, τη στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 διαθέτει για την πυροπροστασία το ποσό των 5.162.000 ευρώ μειωμένο πάνω από τέσσερις φορές σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009 που ήταν 23.000.000 ευρώ. Εάν σε αυτό προστεθούν οι σοβαρότατες ελλείψεις της Πυροσβεστικής σε έμψυχο δυναμικό, η μη κάλυψη των 4.000 κενών σε οργανικές θέσεις, οι εργασιακές σχέσεις τριών ταχυτήτων, τα εξαντλητικά ωράρια, καθώς και η απαράδεκτη κατάσταση των υλικοτεχνικών μέσων είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζει και αυτό το καλοκαίρι ο δασικός πλούτος της χώρας που έχει απομείνει, μαζί και αυτός της Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 1700 περίπου οχήματα που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, τα 1245 είναι από 10 - 30 ετών, ενώ από τα 21 σκάφη Canadair, μόνο τα 8 είναι σύγχρονης τεχνολογίας.

  Παράλληλα ο καθαρισμός των δασικών οικοσυστημάτων, η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, η διάνοιξη και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών, κρουνών υδροληψίας, πυροφυλακίων, εργασίες που αποτελούν αναγκαιότητα για μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης, παραμένουν κενό γράμμα και για αυτή τη χρονιά. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης, όπως και των προκατόχων της, που φροντίζει, αντίθετα, τα διάφορα πακέτα χρηματοδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων να καταβάλλονται ανελλιπώς.

  Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής το έχουν ζήσει κατ΄ επανάληψη οι κάτοικοι και τα λαϊκά στρώματα στην Αττική.
  Διαβάστε τη συνέχεια »

  ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***