Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Να αποσυρθεί το δασοκτόνο νομοσχέδιο απαιτούν 10.000 πολίτες


Ολόκληρη την κοινωνία να ενώσει τη φωνή της με τους περίπου 10.000 πολίτες που έχουν ήδη υπογράψει την ηλεκτρονική έκκληση προς το ΥΠΕΚΑ, ζητώντας από τον υπουργό αναπληρωτή Στ. Καλαφάτη να αποσύρει το νομοσχέδιο που οι διατάξεις του καταστρέφουν τα δασικά οικοσυστήματα, καλεί το WWF Ελλάς.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η οργάνωση σε ανακοίνωσή της: "Εμβληματικές περιοχές της χώρας, π.χ. η Γαύδος, η Αμμουλιανή, η Ελαφόνησος, η Θηρασιά, το Κουφονήσι και η Θασοπούλα, βρίσκονται στη δίνη νομοθετικού κυκλώνα που σαρώνει την παράκτια και δασική γη της χώρας. Σε συνέχεια διάσπαρτων νομοθετικών ρυθμίσεων σε άσχετους με το περιβάλλον νόμους, του πρόσφατου νόμου για τις τουριστικές επενδύσεις και του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό που βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης, το ΥΠΕΚΑ έχει δώσει στη δημοσιότητα, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, Σχέδιο Νόμου που εξαιρεί από καθεστώς ουσιαστικής προστασίας οικολογικά πολύτιμες φυσικές εκτάσεις που τώρα θωρακίζονται με βάση τη δασική νομοθεσία".

Σε εννεασέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε το WWF Ελλάς στον υπουργό αναπληρωτή και στον ειδικό γραμματέα Δασών Γ. Αμοργιανιώτη, επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο πρωτίστως:
  • Παγιώνει μια κακής και αμφίβολης νομιμότητας κατάσταση εφαρμογής του άρθρου 24 του Συντάγματος και του Δασικού Κώδικα.
  • Εξαιρεί σαφώς, πλέον, από ουσιαστικό καθεστώς προστασίας υπό τη δασική νομοθεσία κατηγορία εκτάσεων οι οποίες καλύπτουν μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας, έχουν ανυπολόγιστη και επιστημονικά αναμφισβήτητη οικολογική αξία και δημιουργούν μοναδικής ομορφιάς τοπία.
  • Εισάγει σειρά από νέες επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις.
  • Αφαιρεί από τις περιοχές του κοινοτικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 την προστατευτική ασπίδα που τους παρέχει έως σήμερα η δασική νομοθεσία.
  • Νομιμοποιεί σειρά από παράνομες χρήσεις γης.

Στις πιο επικίνδυνες διατάξεις το WWF Ελλάς κατατάσσει, μεταξύ άλλων, τον αποχαρακτηρισμό των πολύτιμων φρυγανικών οικοσυστημάτων και τη διάθεσή τους σε διάφορες οχλούσες χρήσεις και άρα την εξαίρεσή τους "από την προστατευτική πρόνοια του άρθρου 24 του Συντάγματος και του Νόμου 998/1979", αλλά και τις επεμβάσεις σε αναδασωτέες εκτάσεις, "πρώτη φορά μετά το 1974"...

πηγή: Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***