Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Ξυπόλυτοι στα κάρβουνα

Icon
Στην αυτοθυσία των πυροσβεστών και μόνο
αφήνεται η αντιμετώπιση των πυρκαγιών
Με τα γνωστά και χρόνια προβλήματά του ρίχνεται και φέτος στη μάχη της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών το Πυροσβεστικό Σώμα. Κενές οργανικές θέσεις, απαρχαιωμένος εναέριος στόλος, παλιά οχήματα με προβληματική συντήρηση, προσωπικό τριών ταχυτήτων που θα επιδοθεί στο έργο της κατάσβεσης με άδειες τσέπες. Παράλληλα μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου αναμένεται η αναδιάρθρωση που θα επιφέρει την περαιτέρω υποβάθμισή της.

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος για τη δασοπυρόσβεση, υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, περιγράφει σε δηλώσεις του με τα πιο μαύρα χρώματα την κατάσταση στον τομέα της καταστολής των δασικών πυρκαγιών, προδιαγράφοντας ως φυσικό φαινόμενο ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Οι δηλώσεις του θυμίζουν τον Β. Πολύδωρα, που, όταν καταστρεφόταν η χώρα από τις φωτιές πριν λίγα χρόνια, ανακάλυψε το δράστη, που ήταν ο ...στρατηγός άνεμος και όχι οι πολιτικές επιλογές που αποψιλώνουν τη δημόσια δασική περιουσία και αφήνουν με λειψή στελέχωση και εξοπλισμό την Πυροσβεστική.

Φέτος οι πιστώσεις για το Πυροσβεστικό Σώμα είναι μειωμένες κατά 3.832.000 ευρώ. Για το 2013 ήταν μειωμένες κατά 44.622.130 ευρώ, ενώ συγκριτικά το ύψος της μείωσης στους προϋπολογισμούς των οικονομικών ετών 2009-2014 ανέρχεται σε 153.374.293 ευρώ και σε ποσοστό άνω του 30%, υποβαθμίζοντας ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα την ώρα που η πυρασφάλεια της χώρας απαιτεί τουλάχιστον 13.000 μόνιμους επαγγελματίες πυροσβέστες, από το 2011 καταργήθηκαν περίπου 4.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού. Ετσι, «εξαφανίστηκαν» οι ελλείψεις σε προσωπικό, που αντικαταστάθηκαν από τους πενταετείς πυροσβέστες, οι οποίοι εργάζονται χωρίς πλήρη εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα. Για το εποχικό προσωπικό δε, δεν γίνεται κουβέντα, αφού με μια ολιγόμηνη πρόσληψη «δραπετεύουν» για λίγο από την ανεργία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί 1.500 προσλήψεις την ώρα που η αντιπυρική περίοδος μπαίνει στο δεύτερο μήνα της. Οσον αφορά τη στελέχωση υπηρεσιών, από το 2010 η δύναμη των πυροσβεστικών κλιμακίων έχει μειωθεί από 18 σε 13 άτομα.

Για την κατάσταση του στόλου των οχημάτων, από τα 1.700 περίπου υδροφόρα, τα μισά έχουν ηλικία πάνω από 15 χρόνια, το 30% είναι 20-30 χρόνων και το 10% πάνω από 30 χρόνων. Τα ελαστικά των οχημάτων είναι προβληματικά. Πρόσφατα υπογράφτηκε απόφαση ανάδειξης μειοδότη για την προμήθεια 2.600 ελαστικών ώστε να αναπληρωθεί ορισμένος αριθμός. Ομως, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου. Το τελευταίο έτος συμβασιοποιήθηκε προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων που με την παράδοσή τους αναμένεται να ανανεωθεί μόλις κατά 14% περίπου ο στόλος του Σώματος. Εξάλλου υπάρχουν καθυστερήσεις των διαγωνισμών προμήθειας ατομικού εξοπλισμού των υπαλλήλων του ΠΣ.

Ο εναέριος στόλος είναι «αρχαίος», αφού από τα 21 «Καναντέρ» μόνο τα οκτώ είναι σύγχρονα, όπως και τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής. Τα υπόλοιπα, όπως και τα «Πεζετέλ», είναι παλιάς τεχνολογίας. Τα αεροσκάφη για να ανανεωθούν χρειάζονται 350 εκατομμύρια ευρώ. Δεν υπάρχουν κονδύλια για την αλλαγή αυτών των αεροσκαφών. Στα «CL 415», που είναι σχετικά καινούργια, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει οκτώ αεροπλάνα, αυτή τη στιγμή πετούν πέντε. Για τα «CL 215», τα οποία είναι άνω των 40 ετών, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει 13, διατίθενται έξι και μετά τις 25 Ιούνη θα είναι οκτώ. Επιπλέον ο δείκτης βλαβών των «CL 215» είναι υψηλός (σ.σ. 50%) που σημαίνει ότι μπορεί στις μισές και πάνω περιπτώσεις που θα δοθεί εντολή να πετάξει, αυτό να μη γίνει κατορθωτό. Για τα «CL 415» ο δείκτης βλαβών είναι κάτω από 50%.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον τομέα της πρόληψης δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Δεν έχουν ανακοινωθεί οι σχετικές πιστώσεις, ενώ οι πυροσβέστες στα δάση δεν έχουν δει καμιά βελτίωση στις αντιπυρικές ζώνες ή στο δασικό οδικό δίκτυο. Εχει αποδειχτεί με στοιχεία ότι περισσότερες από το 50% των δασικών πυρκαγιών οφείλονται σε εμπρησμούς από πρόθεση εξαιτίας της αντιδασικής νομοθεσίας που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών.

Οσον αφορά την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει από το φθινόπωρο το Πυροσβεστικό Σώμα, υπενθυμίζεται πως ο νέος νόμος για την αναδιάρθρωση των Σωμάτων Ασφαλείας χαρακτηρίζεται από διάταξη του άρθρου 1 που το θεωρεί ως «ιδιαίτερο Σώμα Ασφαλείας», που θα «συμμετέχει στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης που ανακύπτει σε περίοδο ειρήνης ή πολέμου». Ο επανακαθορισμός της αποστολής του καθώς και η λειτουργική και επιχειρησιακή ένταξή του ως βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας θα έχουν ως συνέπεια την παραπέρα στρατιωτικοποίησή του, το αυταρχικό και αντιδραστικό πειθαρχικό δίκαιο για τους υπαλλήλους του.

Κυβερνητική πολιτική αποτελεί και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων πυρόσβεσης σε εθελοντές και ήδη υλοποιείται με την ίδρυση εθελοντικών πυροσβεστικών κλιμακίων σε διάφορους δήμους της χώρας. Αυτές οι επιλογές βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού, του λαού γενικότερα, αφού μειώνουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (1/6/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***