Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Ανακοίνωσεις ΠΟΓΕΔΥ & ΠΕΔΔΥ – ΠΟΔ για το ν/σ του ΥΠΕΚΑ

Αθήνα, 12/12/2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημ.Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) εκφράζει την εντονότατη δυσαρέσκεια όλων των Γεωτεχνικών για τις δασοκτόνες ρυθμίσεις που έχουν συμπεριληφθεί στο νέο Νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής στη Βουλή με τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις».

Η Ομοσπονδία μας θέτει προ των ευθυνών της την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ κ.κ. Μανιάτη και Ταγαρά για τον μικροπολιτικό τρόπο που χειρίζονται τα θέματα της δημόσιας περιουσίας και του δασικού-φυσικού περιβάλλοντος και ζητά από τα πολιτικά κόμματα, τα επιστημονικά επιμελητήρια και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, να τοποθετηθούν για την καταστροφική για τα δάση πολιτική του αρμόδιου για τα Δάση Υπουργείου.

Η ΠΟΓΕΔΥ γνώριζε πολύ καλά γιατί ζητούσε (και γιατί ζητά ακόμη και σήμερα) την επαναφορά του Δασικού Τομέα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είχε φανεί από την πρώτη στιγμή ποιος ήταν ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ … Στόχος ήταν οι αρμοδιότητες (που κάποιοι εποφθαλμιούσαν) και όχι η ανάδειξη και η στήριξη του Δασικού Τομέα. Στόχος ήταν η συρρίκνωση της δασοπροστασίας στο 30% των δασών, δηλαδή στις προστατευόμενες περιοχές (προς δόξα του συντεχνιασμού που κυριαρχεί στο ΥΠΕΚΑ) και η σταδιακή υποβάθμιση του ρόλου της Ειδικής Γραμματείας Δασών (η οποία τελικά καταργήθηκε) και η απαξίωση των ειδικών επιστημόνων Γεωτεχνικών–Δασολόγων.

Καταγγείλαμε πολλές φορές την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για αδιαφορία. Δυστυχώς όχι μόνο επιβεβαιωθήκαμε αλλά αυτή τη φορά η σημερινή ηγεσία ξεπέρασε τα εσκαμμένα… Προφανώς στο βωμό της δικής της προεκλογικής ανασφάλειας, προχωρά χωρίς κανένα ίχνος πολιτικής ντροπής στο ξεπούλημα των δασών.

Ζητάμε να σταματήσει αυτή η πολιτική υποκρισία από πλευράς ΥΠΕΚΑ για τα δάση και να δοθεί τέλος στη διελκυστίνδα αποχαρακτηρισμών δασών και δασικών εκτάσεων που ξεκίνησε με το νόμο 4280/2014 και συνεχίζεται με το νέο νομοσχέδιο.

Καλούμε την Κυβέρνηση να μιλήσει επιτέλους για τη δασική πολιτική που αποτελεί μια σύγχρονη κοινωνική και επιστημονική αναγκαιότητα και να στηρίξει το αίτημα για αναδιοργάνωση των δασικών Υπηρεσιών και την αποτελεσματική τους λειτουργία.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις ρυθμίσεις «σκούπα» που νομιμοποιούν πρόσφατες (μέχρι το 2007) παράνομες εκχερσώσεις δασών και δασικών εκτάσεων, τη στιγμή που για τις παράνομες αυτές πράξεις οι συνάδελφοί μας, δασολόγοι έχουν ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος των κάθε λογής καταπατητών, έχουν κηρύξει τις παράνομα εκχερσωθείσες εκτάσεις ως αναδασωτέες, έχουν εκδώσει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής από τις καταπατημένες δημόσιες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και έχουν εκδώσει αποφάσεις απομάκρυνσης των μη δασικών φυτών, που φυτεύτηκαν στις εκτάσεις αυτές.

Λέμε όχι στη νομιμοποίηση αυθαίρετων εγκαταστάσεων κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ναών, και «εγκαταστάσεων πολιτιστικού χαρακτήρα» καθώς και στην επέκταση λατομείων σε δάση ακόμη και σε αναδασωτέες εκτάσεις.

Ζητάμε να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες χωρίς «εκπτώσεις» στην αποτύπωση εκτάσεων που νομικά έχουν δασικό χαρακτήρα. Οι δασικοί χάρτες αποτυπώνουν την κλίμακα των παράνομων παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα και είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που διαθέτει η πολιτεία για την προστασία και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

Ζητάμε την απόσυρση των ρυθμίσεων για τα δάση από το νομοσχέδιο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή. Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τους προεκλογικούς λόγους και τη σπουδή των εμπνευστών αυτών των ρυθμίσεων και είναι βέβαιο ότι θα αποδοκιμάσει με την ψήφο της όχι μόνο τις πρακτικές αυτές της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ αλλά και τους ίδιους.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

[pdf ανακοίνωσης]

Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων (ΠΟΔ):

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΔΔΥ & ΠΟΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***