Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ο Ι. Τσιρώνης κωλυσιεργεί γιατί δε θέλει να καταργήσει τις μνημονιακές αντιδασικές διατάξεις

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με την στάση του αναπληρωτή υπουργού Ι. Τσιρώνη σε σχέση με την κατάργηση των μνημονιακών αντιδασικών διατάξεων και την υπεράσπιση του δασικού πλούτου της χώρας. Στις 9 Μάη, σε άρθρο μας με τίτλο «Ολες οι μνημονιακές αντιδασικές εκτάσεις εδώ και τώρα να καταργηθούν» καταλήγαμε: «Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Εδώ και τώρα πρέπει: Πρώτο, να συγκροτηθεί η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που πρότεινε η ΑΔΣΔΔΥ. Δεύτερο, να εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα ανασταλεί η εφαρμογή όλων των μνημονιακών αντιδασικών νόμων».

Γράψαμε εκείνο το άρθρο γιατί, εκτός του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε καταψηφίσει τους δασοκτόνους νόμους και τις δασοκτόνες διατάξεις-τροπολογίες σε άλλους νόμους και είχε δεσμευτεί πως όταν γίνει κυβέρνηση θα τους καταργήσει, η παράταξη ΑΔΣΔΔΥ (Αυτόνομη Δημοκρατική Συνεργασία Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων), που πρόσκειται πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, είχε συγκεντρώσει σε ένα κείμενο όλες αυτές τις αντιδασικές διατάξεις, παρέδωσε αυτό το κείμενο στον Ι. Τσιρώνη στα μέσα Μαρτίου και απαίτησε την κατάργησή τους. Το κείμενο αυτό η ΑΔΣΔΔΥ το είχε δημοσιοποιήσει και μέσω της ιστοσελίδας www.dasarxeio.com, που παρακολουθείται συστηματικά από τους δασολόγους.

Μέχρι τις 9 Μάη, που δημοσιεύτηκε το άρθρο μας στην «Κόντρα», το μόνο που είχε κάνει ο Ι. Τσιρώνης ήταν να δώσει προφορική και όχι γραπτή εγκύκλιο διαταγή στο Γενικό Διευθυντή Δασών, σύμφωνα με την οποία οι Διευθύνσεις που υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Δασών πρέπει να απαντούν προφορικά στα ερωτήματα που τους τίθενται από τις Διευθύνσεις Δασών της περιφέρειας, ότι πρέπει να παγώσει η εφαρμογή όλων των δασοκτόνων νόμων και διατάξεων. Αυτή η απάντηση «μπάζει», γιατί οι μεν έντιμοι και υπερασπιστές του δασικού πλούτου δασολόγοι δεν μπορούν να ενεργούν με προφορικές εντολές, επειδή κινδυνεύουν να διωχθούν, ενώ οι δασολόγοι που έχουν την προδιάθεση να πλήξουν τον δασικό πλούτο θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους δασοκτόνους νόμους.

Το βράδυ της Δευτέρας 11 Μάη το άρθρο μας ανέβηκε στην ιστοσελίδα Δασαρχείο. Την επομένη, ο αναπληρωτής υπουργός Ι. Τσιρώνης που έχει την αρμοδιότητα για το δασικό πλούτο της χώρας έδωσε προφορική εντολή στο Γενικό Διευθυντή Δασών να ενεργοποιήσει τα στελέχη της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΔΠΔΦΠ) προκειμένου να μαζέψουν σε ένα κείμενο όλες τις άμεσα καταργούμενες αντιδασικές διατάξεις, με σκοπό να τις περάσει ως τροπολογία σε νομοσχέδιο που θα εισαγάγει στην βουλή. Ομως ο Γενικός Διευθυντής Δασών, που είναι φιλικά προσκείμενος στη ΝΔ, όχι μόνο δεν ενεργοποιεί τα στελέχη της ΔΠΔΦΠ, αλλά δεν τα ενημερώνει καν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά την ίδια περίοδο ενεργοποιούνται άλλα στελέχη-δασολόγοι, πέρα από την ΔΠΔΦΠ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και ασχολούνται με τη σύνταξη νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες.

Αυτό το νομοσχέδιο συντάχθηκε, υπογράφτηκε από όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και εδώ και περίπου δεκαπέντε μέρες δόθηκε στον Ι. Τσιρώνη για να το υπογράψει. Αυτή η ιστορία εκτυλίχτηκε εν κρυπτώ, γιατί ακόμη και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε στον Ι. Τσιρώνη το κείμενο με τις καταργούμενες διατάξεις, δεν έβγαλε ανακοίνωση να καταγγείλει αυτή την ενέργεια. Μια ενέργεια που είναι εκ του πονηρού, γιατί δεν μπορεί να συνταχθούν Δασικοί Χάρτες αν πρώτα δεν καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι και διατάξεις, που αποχαρακτηρίζουν εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, καθώς και οι νόμοι που παρέδωσαν τη σύνταξη, κατάρτιση και έγκριση των Δασικών Χαρτών στην εταιρία ΕΚΧΑ ΑΕ (πρώην Κτηματολόγιο ΑΕ).

Ενώ η ΑΔΣΔΔΥ, που πρόσκειται πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από τον Ι. Τσιρώνη, δημόσια και όχι παρασκηνιακά, να συγκροτήσει Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, αυτός την αγνόησε και «κάνει παιχνίδι» με τους γενικούς διευθυντές Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Στις 2 Ιούνη τους κάλεσε σε σύσκεψη στο κτίριο της οδού Αμαλιάδος και περιμένει απ’ αυτούς να του παραδώσουν τις προτάσεις τους. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν και στελέχη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, που ενώ λόγω των αρμοδιοτήτων της έπρεπε να παίζει κεντρικό και διευθυντικό ρόλο, έχει υποβαθμιστεί. Και ενώ από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία έχει αποψιλωθεί από δύο στελέχη της, με τη μετακίνησή τους σε θέσεις υποδεέστερες, θέσεις «ψυγείου» στην ουσία, ο Ι. Τσιρώνης καθυστερεί τη λήψη απόφασης για την επιστροφή στις θέσεις τους, σε μια εποχή που αυτή η επιστροφή είναι άκρως απαραίτητη.

Ετσι περνάει ο καιρός και ο Ι. Τσιρώνης μ’ αυτή την τακτική καλύπτει την άρνησή του να προχωρήσει στην κατάργηση των μνημονιακών αντιδασικών διατάξεων. Τώρα δικαιολογεί την απραξία του, με την αναμονή των προτάσεων από τους γενικούς διευθυντές δασών. Δεδομένου ότι σχεδόν όλοι αυτοί οι γενικοί διευθυντές «έβαλαν πλάτη» στην εφαρμογή των αντιδασικών μνημονιακών διατάξεων, είναι επόμενο, ότι με τις προτάσεις τους θα ψαλιδίσουν τις διατάξεις που πρέπει να καταργηθούν. «Εβαλαν πλάτη», γιατί όλες οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε πολιτικά πρόσωπα για να περνούν την αντιδασική κυβερνητική γραμμή, ακόμη και κόντρα στις ενδεχόμενες προσωπικές θέσεις τους.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός, ότι ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός, στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 2 Ιούνη του 2015, μετά τη σύσκεψη με τους γενικούς διευθυντές, αναφέρθηκε μόνο στους νόμους 4280 και 4315 του 2014, ξεχνώντας όλους τους υπόλοιπους νόμους που πρότεινε η ΑΔΣΔΔΥ. Προφανώς, ο Ι. Τσιρώνης τους έδωσε «γραμμή» στο ποιες από τις αντιδασικές διατάξεις να συμπεριλάβουν στις προτάσεις τους.

Δεν είναι μόνο το νομοσχέδιο για τους Δασικούς Χάρτες που δείχνει ότι ο Ι. Τσιρώνης και οι υπόλοιποι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, με πρώτον τον Π. Λαφαζάνη, έχουν βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας την κατάργηση τουλάχιστον των μνημονιακών αντιδασικών διατάξεων που πρότεινε η ΑΔΣΔΔΥ. Υπάρχει ακόμη το νομοσχέδιο «Βοσκήσιμες Γαίες και Αλλες Διατάξεις», που φέρει τις υπογραφές και των τριών της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ (Β. Αποστόλου, Π. Λαφαζάνη, Ι. Τσιρώνη). Το νομοσχέδιο αυτό τέθηκε σε «διαβούλευση» την Παρασκευή 29 Μάη και παρέμεινε μέχρι την Τετάρτη 10 Ιούνη. Ενα νομοσχέδιο που, όπως αποδείξαμε αναλυτικά την προηγούμενη εβδομάδα, αν ψηφιστεί θα οδηγήσει στον αποχαρακτηρισμό 50 εκατ. στρεμμάτων δάσους και δασικών εκτάσεων, διότι αναγορεύει τη βόσκηση σε αποκλειστική δραστηριότητα στα δάση και τις δασικές εκτάσεις.

Είναι ακόμη η Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας, που με διαγωνισμό κατακυρώθηκε στην εταιρία του Ν. Χλύκα επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Αν λοιπόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΑΠΕΝ ήθελε πραγματικά να καταργηθούν όλες οι μνημονιακές αντιδασικές διατάξεις, θα έπρεπε άμεσα να σταματήσει αυτό το διαγωνισμό και να θέσει στην ημερήσια διάταξη την κατάργηση των μνημονιακών αντιδασικών διατάξεων. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι μια πραγματική κωδικοποίηση είναι απαραίτητη, όμως αυτή μπορούν να την κάνουν οι δημόσιες δασικές υπηρεσίες και είναι πρόκληση αυτή την εποχή να «πετιέται» ένα εκατομμύριο ευρώ σε μια ιδιωτική επιχείρηση, η οποία εκείνο που θα κάνει θα είναι να στέλνει στη Γενική Διεύθυνση Δασών νεαρούς υπαλλήλους για να μαζεύουν τις εγκυκλίους, αφού πρώτα θα συμβουλεύονται τους υπαλλήλους των τεσσάρων διευθύνσεων, και στη συνέχεια να τις σκανάρουν.

Κλείνουμε κάνοντας έκκληση στους δασολόγους της παράταξης ΑΔΣΔΔΥ να σταθούν στο ύψος των κρίσιμων αυτών περιστάσεων, βγαίνοντας από την αφάνεια και τη σιωπή και να πιέσουν αποφασιστικά και αυτοί για:

♦ Να καταργηθούν άμεσα όλες οι αντιδασικές μνημονιακές διατάξεις
♦ Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες
♦ Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες.


Γιατί για να συνταχθούν δασικοί χάρτες απαιτείται, εκτός από την κατάργηση όλων των μνημονιακών αντιδασικών διατάξεων, και η κατάργηση όλων των διατάξεων που παρέδωσαν τους δασικούς χάρτες στην ΕΚΧΑ ΑΕ.

Γεράσιμος Λιόντος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***