Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Μελίσσια γύρω από δεξαμενή πυρόσβεσης


Πριν 5 χρόνια, η προηγούμενη διοίκηση του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου (δήμαρχος Γ. Χριστόπουλος) είχε εγκαταστήσει στη δασική περιοχή Δασαμάρι μια δεξαμενή νερού για να εξυπηρετήσει τις πιεστικές, τότε, ανάγκες για τα καλοκαιρινά ποτίσματα των αναδασώσεων της πρωτοβουλίας Δασαμάρι S.O.S.. Προφανές είναι ότι αυτή η δεξαμενή μετά την δασική αναγέννηση που ήδη συντελείται μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται και για έκτακτες ανάγκες πυρόσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον ΣΠΑΠ ή την Ομάδα Δασοπροστασίας του δήμου. Προϋπόθεση βέβαια είναι η δεξαμενή να ελέγχεται για την πληρότητά της σε νερό καθώς και να είναι απρόσκοπτα προσβάσιμη από τους πυροσβέστες. Για το πρώτο αγνοούμε αν έχει φροντίσει σχετικά ο δήμος. Για το δεύτερο όμως κάποιοι έχουν παρέμβει για το αντίθετο.

Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, κάποιοι μελισσοκόμοι έχουν εγκαταστήσει τα μελίσσια τους γύρω από τη δεξαμενή. Είναι ευνόητο ότι αν συμβεί κάποιο περιστατικό πυρκαγιάς, οι πυροσβέστες που θα σπεύσουν εκεί για υδροληψία, θα έρθουν αντιμέτωποι με τα τρομαγμένα και επιθετικά σμήνη μελισσών με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα και στους ίδιους αλλά και στο έργο της κατάσβεσης.


Για το θέμα έχει γίνει καταγγελία στον 12ο Πυροσβεστικό Σταθμό της Παλλήνης και προς το παρόν αναμένουμε... Σημειωτέον ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει την 1η Μάη αλλά, λόγω της πρόωρης καλοκαιρίας, ήδη είναι ορατοί οι κίνδυνοι πυρκαγιάς.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι σχετικά με τις εγκαταστάσεις μελισσιών (εννοείται κατόπιν άδειας από τις δασικές υπηρεσίες) ισχύουν τα ακόλουθα:

“Ασφάλεια και προστασία του Αγροτικού Περιβάλλοντος και της πρόληψης αγροτικών αδικημάτων”
Άρθρο 5
Απαγορεύεται η τοποθέτηση κυψελών μελισσών σε απόσταση μικρότερη των είκοσι πέντε (25) μέτρων από αγροτικούς δρόμους και οδούς και σε απόσταση μικρότερη των πενήντα (50) μέτρων από κατοικημένες οικίες, εκτός εάν περιφράξουν αυτές με ειδικό πλέγμα ύψους δυο μέτρων τουλάχιστον.
Οι μελισσοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν τις κυψέλες σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από ποιμνιοστάσια και από τόπους ποτίσματος ζώων.
Απαγορεύεται επίσης να τοποθετούνται κυψέλες σε καλλιεργημένες ή ακαλλιέργητες εκτάσεις χωρίς γραπτή συγκατάθεση των ιδιοκτητών.
Υποχρεούνται δε οι μελισσοτρόφοι, σε ανάλογο αριθμό κυψελών να αναγράφουν το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό τους.
Τέλος, κατά την τοποθέτηση των κυψελών στην ύπαιθρο να ενημερώνεται ο αρμόδιος αγροφύλακας της περιοχής.

[Αγρονομική Διάταξη 1/2008, ΦΕΚ Β 1501/30-7-2008]

“Κανονισμός ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις”

Άρθρο 9
Κάπνισμα μελισσών
1. Το κάπνισμα κυψελών που είναι μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τις παρυφές των δασών επιτρέπεται μόνον εφόσον:
α. Γίνει αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων γύρω από τις κυψέλες.
β. Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δένδρα και θάμνους είναι τουλάχιστον 10 μέτρων.
γ. Στον χώρο των κυψελών διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα νερού).
δ. Στις κυψέλες και σε εμφανή σημείο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.
Ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο επιτρέπεται το κάπνισμα κυψελών μόνο μέχρι τη 12η μεσημβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι 1 (μικρή) ή 2 (μέση).
2. Το κάπνισμα μελισσών που είναι σε κορμούς δένδρων επιτρέπεται εκτός αντιπυρικής περιόδου, μόνον εφόσον επικρατούν κατάλληλες καιρικές συνθήκες, έχουν ληφθεί τα προληπτικά μέτρα της προηγουμένης παραγράφου και έχει ενημερωθεί η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για το χρόνο της ενέργειας του καπνίσματος.
[Πυροσβεστική Διάταξη 9/2000, ΦΕΚ Β 1459/30-11-2000]

1 σχόλιο :

  1. Για το θεμα εχει δειξει ενδιαφερον ο ΣΠΑΠ και σημερα εγινε επιτοπια αυτοψια απο το Δασαρχειο Πεντελης ωστε να προχωρησουν οι απαραιτητες ενεργειες για την απομακρυνση των κυψελων απο τη υδατοδεξαμενη.
    Να επισημανω βεβαια οτι ενω την αλλη βδομαδα ξεκιναει η αντιπυρικη περιοδος, η δεξαμενη παραμενει αδεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***