Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

«Εκεί γεννήθηκε η ιδέα των οικιστικών πυκνοτήτων»


Περιβολάκια Ραφήνας: οικιστικές πυκνώσεις εντός δασικής έκτασης

Ο ευγενέστατος υπουργός που επικοινωνεί για να αναβάλει την κατεδάφιση αυθαίρετης οικίας, οι βουλευτές που πιέζουν για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και το γνωστό δίδυμο δασολόγου–πολιτικού που συγκέντρωσε 750.000,00€ στον Δήμο Ραφήνας–Πικερμίου για άσκοπες φωτοερμηνείες.

Στο άρθρο με τίτλο «Η δράση της Ομοσπονδίας Συλλόγων «Περιβολάκια» και η επιτυχία των οικιστικών πυκνώσεων» που υπογράφει ο Πέτρος Σαντ και δημοσιεύτηκε στο www.irafina.gr περιγράφεται, σύμφωνα με το συντάκτη του, πώς και κάτω από ποιες συνθήκες «γεννήθηκε η ιδέα των οικιστικών πυκνοτήτων».

Κατά τον κ. Σαντ, τον Φεβρουάριο του 2015, ομάδα πολιτών της Ραφήνας με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βασίλη Πιστικίδη επισκέφθηκε τον αρμόδιο αν. Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Τσιρώνη, με σκοπό να τον ενημερώσει για την κατεδάφιση οικίας εντός του οικισμού Περιβολάκια Ραφήνας. Ο κ. Τσιρώνης, αφού άκουσε την εισήγησή τους επικοινώνησε με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών για να αναβάλει την κατεδάφιση έως ότου διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος. «Το ιδιαίτερο γεγονός όμως της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν το εξής: Κάποια στιγμή, ο Υπουργός ζήτησε να δει φωτογραφίες και αμέσως σε ένα tablet εντοπίστηκε η περιοχή στην χαρτογραφική πλατφόρμα Google Earth όπου με έκπληξη ο κ. Τσιρώνης αναφώνησε:
– Μα αυτό είναι οικισμός!!!»
, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Σαντ, στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, αναφέρεται στη δασική υπηρεσία και στους δασικούς υπαλλήλους. Αποφεύγει, βέβαια, την οποιαδήποτε αναφορά στην απόρριψη, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, της αίτησης ιδιοκτητών οικοπεδούχων της περιοχής Περιβολάκια που ζητούσαν να ακυρωθεί το από 6.3.2003 Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης στη εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του 1923 ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων Αττικής, ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά την περιοχή Περιβολάκια.

Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι η περιοχή Περιβολάκια έχει αναπτυχθεί οικιστικά (κατοικίες), υπάρχει οδικό δίκτυο, φως, νερό, τηλέφωνο, κ.λπ., υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός ότι η εν λόγω περιοχή πράγματι, έχει αναπτυχθεί οικιστικά και εξυπηρετείται από οδικό δίκτυο, καθώς και δίκτυα φωτισμού, ύδρευσης, κ.λπ., δεν αναιρεί ούτε το χαρακτήρα της ως έκτος σχεδίου, ούτε την ύπαρξη δασικών εκτάσεων, γιατί «η ύπαρξη κτισμάτων, τα οποία μάλιστα δεν προκύπτει αν έχουν ανεγερθεί βάσει οικοδομικών αδειών, σε έκτος σχεδίου περιοχή, καθώς και η σύνδεση των κτισμάτων αυτών με δίκτυα οργανισμών κοινής ωφέλειας, δεν μεταβάλλει κατ΄ αρχήν το δασικό χαρακτήρα της περιοχής».

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει δασολόγιο δεν σημαίνει ότι μια δασική περιοχή χάνει το δασικό της χαρακτήρα και παύει η προστασία της, αποφάνθηκε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίπτοντας την αίτηση ιδιοκτητών οικοπεδούχων της περιοχής Περιβολάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***