Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

ΚΕΛ δευτεροβάθμιο προωθείται με ανευθυνότητα υψίστου βαθμού

now getting it ready for you ...almost ready for you ...anytime now
...for FREE MONEY ...very soon ...remember, FREE MONEY!


Απόσπασμα απο την ταινία The magic christian, ελλ. τίτλος: Δύο εύθυμοι γλεντζέδες.
Δυστυχώς, λόγω copyright, το τραγούδι Something in the air του Thunderclap Newman έχει σβηστεί.


Μάιος του 2015. Με αφορμή τη συζήτηση για τη γνωμοδότηση του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου στη διαβούλευση της Περιφέρειας Αττικής επί της ΜΠΕ για την Οριστική οριοθέτηση τμημάτων ρέματος Βαλανάρη, μετά από μία ψηφοφορία εξευτελιστική για όποιον συναισθάνεται το τι σημαίνει άνθρωπος, δικαιωνόταν ακόμα μία φορά ο μεγάλος ρομαντικός Friedrich Schiller.

Οι ψήφοι πρέπει να ζυγίζονται και όχι να μετρώνται, έλεγε ο Schiller και μάλλον πρέπει να είχε στο νου του κατευθυνόμενες ψηφοφορίες επί ζωτικών θεμάτων. Ψηφοφορίες όπου το προφανές συσκοτιζόταν επαρκώς μπροστά στην αδήριτη ανάγκη μίας πλειοψηφίας -τεχνητής ή πραγματικής- να επιβάλλει τη βούλησή της.

Στις δημοκρατίες η βούληση της πλειοψηφίας θεωρητικά επικρατεί όταν αυτή η πλειοψηφία αποφασίζει με διαύγεια νου, καθαρότητα σκέψης και με την κατά το δυνατό πληρέστερη γνώση του θέματος της ψηφοφορίας. Αν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτές, οι δημοκρατικά λειτουργούσες πλειοψηφίες δίνουν λευκή ψήφο και παραπέμπουν το εξεταζόμενο ζήτημα, ώστε να κριθεί και να ψηφιστεί σε αρμοδιότερα (και πάλι δημοκρατικά θεσμοθετημένα) όργανα.

Δυστυχώς χθες, 6/4/2017, στο Τοπικό Συμβούλιο Πικερμίου, στη συνεδρίαση για τη θετική ή αρνητική γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων που έχει προταθεί να γίνει στο Πλατύ Χωράφι ή κατ’ άλλη ανάγνωση στο Έτος Στέκο, σχηματίστηκε μία πλειοψηφία συμβούλων (3 έναντι 1 αρνητικής και 1 λευκής ψήφου) που ενώ και οι ίδιοι παραδέχονταν πως είναι αναρμόδιοι για να γνωμοδοτήσουν αφού στερούνται βασικών γνώσεων, τελικά γνωμοδότησαν θετικά!!!

Σε μία προσπάθεια μάλιστα να πείσει για την ποιότητα της έρευνας την οποία είχε διεξάγει ένας εξ αυτών, επικαλέστηκε τη Wikipedia και μάλιστα την πιστότητα των πληροφοριών πάνω στην ειδοποιό διαφορά της τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων σε σχέση με τη δευτεροβάθμια! Όταν του ζητήθηκε να εντοπίσει στο λήμμα και στη ΜΠΕ τις βασικές διατάξεις μίας τριτοβάθμιας επεξεργασίας (τύποι διήθισης, διαδικασία αντίστροφης όσμωσης, χημική επεξεργασία με οξείδωση ή αναγωγή ή διεργασίες προχωρημένης οξείδωσης, προσρόφηση σε ενεργό άνθρακα, ιοντοεναλλαγή ή έστω τελικά την απογύμνωση αερίου), η Wikipedia δεν μπορούσε να βοηθήσει. Και πώς να βοηθήσει αφού, σύμφωνα με τη Wikipedia:

Τριτοβάθμια (Χημική) Επεξεργασία
Η τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων αφαιρεί σχεδόν όλο το ποσοστό των παθογόνων ουσιών κυρίως με χημικές διαδικασίες. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων εξαιτίας του υψηλού κόστους του εξοπλισμού. Κύριος σκοπός είναι η αφαίρεση του φωσφόρου και του αζώτου. Το άζωτο μπορεί να βρίσκεται στο νερό με την μορφή αμμωνίας, η οποία είναι τοξική για τα ψάρια. Οι ενώσεις του φωσφόρου (άλατα) μπορούν να προκαλέσουν ευτροφισμό στις λίμνες ή στη θάλασσα.

Και όμως. Η Wikipedia στάθηκε το κύριο επιχείρημα της «πλειοψηφίας» του Τοπικού Συμβουλίου. Μαζί με την σαφέστατη ανάγκη επίλυσης του αποχετευτικού.

Ετσι αγνόησαν θέσεις πολιτών και συλλόγων που μελέτησαν την ΜΠΕ και τεκμηρίωσαν:

την ψευδή υπόσχεση ταγών και Περιφέρειας περί τριτοβάθμιας εγκατάστασης: στην ΜΠΕ δεν υπάρχει καμμία αναφορά σε ΚΕΛ τριτοβάθμιας επεξεργασίας,

τις αυξημένες εκροές ρύπων από τη μονάδα, σύμφωνα με τη ΜΠΕ: μάλιστα οι εκροές κατά την ΜΠΕ είναι διπλάσιες από τις αποδεκτές, ακόμα και στα κολοβακτηρίδια!

το ψεύδος της επαναχρησιμοποίησης του νερού για άρδευση, αφού οι προδιαγραφές του βρίσκονται εκτός των τιμών εκείνων που θα επέτρεπαν την επαναχρησιμοποίησή του,

τη μη εξάντληση της εξέτασης εναλλακτικών χωροθετήσεων,

τη μη ύπαρξη πρόβλεψης εγκατάστασης ασφαλείας (πέραν του αρχικού 11ώρου) για τη διαρροή λυμάτων προς τα ρέματα και τη θάλασσα της περιοχής,

τα προσχηματικά ανταλλάγματα τύπου αποικιοκρατικών δώρων (καθρεφτάκια για ιθαγενείς), όπως πάρκο για να επισκέπτονται τα παιδιά της περιοχής (όταν η ποιότητα των προϊόντων του ΚΕΛ επιτρέπει την προσέγγιση μόνο εργατών με στολή),

την ύποπτη συσχέτιση του ΚΕΛ με τα δίκτυα συλλογής ακαθάρτων του δήμου Μαραθώνα (αλλά επειδή είμαστε καλοπροαίρετοι δεν φανταζόμαστε το χειρότερο),


...και άλλα πολλά. Μα πάρα πολλά ακόμα.

Το θέμα θα συζητηθεί πάλι στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, όπου η δημοτική αρχή έχει δώσει πάλι δείγμα γραφής ως προς το σεβασμό στη γνωμοδότησή της.

2 σχόλια :

  1. Για την ιστορια, την ΜΠΕ καταψηφισε η Αγγελικη Ξηνταρα ενω λευκη ψηφο εδωσε η Κλαιρη Λιαβα.
    Την υπεψηφισαν οι ντεμεκ βικιπαιδιστες Αγγ. Χοβαρδας, Φιλ. Αναστασιου και Αρ. Μπουρανης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης θα συνεδριάσει την Πέμπτη 20 Απριλίου 2017 & ώρα 19:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, με θέμα τη γνωμοδότηση επί της Mελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Συλλογή, Επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμων Ραφήνας–Πικερμίου και Σπάτων–Αρτέμιδος & Επαναχρησιμοποίηση–Διάθεση επεξεργασμένων εκροών». Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την επόμενη μέρα, την ίδια ώρα, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία.
    [Πρόσκληση Επιτροπής Διαβούλευσης 20-04-17]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***