Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

Για τρίτη συνεχή χρονιά επί Τσιπροκαμμένων: Εχουν αφήσει τα δάση στην τύχη τους

Προδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ (Σάββατο 8 Ιούλη)


Καίγονται και φέτος τα δάση και όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες γίνεται όλο και μεγαλύτερη η απειλή για το δασικό πλούτο της χώρας. Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, όταν είναι πολύ ψηλές οι θερμοκρασίες και οι περισσότερες περιοχές στεγνώνουν. Και έχει συγκεκριμένες αιτίες.

Οι χωματερές είναι διάσπαρτες στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Στις ηλεκτροφόρες γραμμές της ΔΕΗ, που διασχίζουν τα δάση, και στους πυλώνες τους δεν παίρνονται τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας. Το κυριότερο: η κρατική χρηματοδότηση για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων είναι πενιχρότατη εδώ και αρκετά χρόνια και αρχίζει να καταβάλλεται με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα σε σημαντικό βαθμό να καθίσταται άχρηστη.

Τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, όμως, και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις δασικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (και όχι μόνο) προσπαθούν να μετατοπίσουν τις βαριές ευθύνες των κυβερνήσεων (διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, και της κυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων) κατασκευάζοντας εμπρηστές. Οσοι παλιά χρησιμοποιούσαν τα ξυλοκάρβουνα για να ζεσταθούν το χειμώνα γνωρίζουν τη μεγάλη ταλαιπωρία για να καταφέρουν να τ’ ανάψουν. Κι αυτοί που έχουν τζάκι «φτύνουν αίμα» μέχρι ν’ ανάψουν τα ξύλα, αν αυτά δεν είναι απαλλαγμένα από την υγρασία και αν δεν χρησιμοποιήσουν διάφορα υποβοηθητικά υλικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αν, λοιπόν, γίνει μια αναλυτική συζήτηση για το ποιοι ευθύνονται για τις μεγάλες πυρκαγιές στα δάση, δύσκολα ο κόσμος θα χάψει το παραμύθι ότι οι φωτιές μπαίνουν από εμπρηστές.

Στις 9 Μάη του 2017, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, Κ. Δημόπουλος, εξέδωσε απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν 1.617.140 ευρώ από τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου του οικονομικού έτους 2017 για τις 53 Διευθύνσεις Δασών της χώρας, για να γίνουν διάφορα έργα δασοπροστασίας. Σε σχέση με πέρυσι εγκρίθηκαν για φέτος 237.260 ευρώ λιγότερα. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες ζητούσαν να γίνουν μια σειρά απαραίτητα έργα για την ανάπτυξη και προστασία των δασών, για τα οποία η δαπάνη ανερχόταν σε 14.779.000 ευρώ. Δηλαδή, εγκρίθηκε μόλις το 9,14% των απαραίτητων δαπανών!

Κι αυτό δε συμβαίνει μόνο φέτος. Εγινε καθεστώς απ’ όλες τις κυβερνήσεις και το συνεχίζει απαρέγκλιτα και η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μολονότι όσο ήταν στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ μοστράριζε τον εαυτό του σαν ένθερμο υπερασπιστή του δάσους και του περιβάλλοντος.

Είναι απαραίτητο να θυμίσουμε εδώ, ότι από τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου το 95% πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους!

Κανονικά, αυτές οι απαραίτητες εργασίες πρέπει να γίνονται τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη και όχι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Η καθυστέρηση δεν παρατηρείται μόνο φέτος. Εχει γίνει και αυτή καθεστώς, γι’ αυτό και παρατηρείται το φαινόμενο οι φωτιές να είναι ιδιαίτερα καταστροφικές.

Ολα τα δάση στη χώρα μας είναι «φορτωμένα» από άφθονη εύφλεκτη ύλη. Αρκεί να κάνει κάποιος έναν περίπατο στην Πάρνηθα, που είναι πολύ σημαντικός πνεύμονας για το λεκανοπέδιο της Αττικής, και θα διαπιστώσει ότι το δάσος είναι γεμάτο με ξερούς κορμούς και κλαδιά και μάλιστα σε σημεία που είναι πολύ κοντά σε δασικούς δρόμους.

Στη φετινή απόφαση του γενικού διευθυντή Δασών Κ. Δημόπουλου, με την οποία δόθηκαν τα ψίχουλα του 1.617.140 ευρώ σε 53 Διευθύνσεις Δασών, αναφέρονται οι εργασίες που πρέπει να γίνουν. Μόνο που τα κονδύλια που εγκρίνονται για κάθε Διεύθυνση Δασών είναι γελοία και μ’ αυτά ελάχιστα θα μπορούσαν να γίνουν, αν φυσικά προβλέπονταν και οι απαραίτητες προσλήψεις δασεργατών. Οταν αναφερόμαστε σε απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, εννοούμε συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη απασχόληση και όχι προσλήψεις για τρεις ή οχτώ μήνες.

Σταγόνα στον ωκεανό

Την περίοδο 2009-2015, προσλήφθηκαν μόνο οκταμηνίτες και τριμηνίτες δασεργάτες. Το 2009, προσλήφθηκαν 1.150, το 2010, 695 (447 οκταμηνίτες και 248 τριμηνίτες), το 2011 και το 2012 κανένας! Το 2013, οι υπουργοί Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος έκαναν δεκτή την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος για την πρόσληψη 313 δασεργατών (201 οκταμηνιτών και 112 τριμηνιτών), αλλά η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ενέκρινε την πρόσληψη μόνο 251 (198 οκταμηνιτών και 53 τριμηνιτών). Τελικά, και αυτοί οι 251 δασεργάτες προσλήφθηκαν το 2014!

Στην απόφασή τους οι τρεις υπουργοί ζητούσαν να προσληφθούν 112 τριμηνίτες, αριθμός πολύ μικρός για το ρόλο που τους ανέθεταν. Σύμφωνα με την απόφαση, οι 112 δασεργάτες «θα συγκροτήσουν συνεργεία, που θα ασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με εργασίες για την αποτροπή της εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. Ειδικότερα με την συγκρότηση των συνεργείων αυτών, θα γίνουν προληπτικοί καθαρισμοί στην παρεδάφια βλάστηση σε επικίνδυνα σημεία για έναρξη δασικών πυρκαγιών, θα απομακρυνθούν τα ξερά χόρτα, θάμνοι και φρύγανα, θα γίνουν κλαδεύσεις δένδρων και λοιποί σχετικοί δασοκομικοί χειρισμοί, με σκοπό την μείωση της πυκνότητας της καύσιμης δασικής ύλης και ως εκ τούτου την καλύτερη αντιπυρική προστασία των περιοχών με την μείωση του κινδύνου τυχόν έρπουσες πυρκαγιές να εξελιχθούν σε επικόρυφες».

Επρόκειτο κυριολεκτικά για κοροϊδία. Για να γίνουν όλες αυτές οι πραγματικά απαραίτητες εργασίες στα δάση απαιτούνταν χιλιάδες δασεργάτες (και όχι 112), που θα εργάζονταν όχι μόνο για τρεις μήνες αλλά για χρόνια, προκειμένου να φέρουν σε μια ισορροπία το ισοζύγιο στην προστασία και ανάπτυξη των δασών. Μπορούμε, λοιπόν, να καταλάβουμε τι είδους έργο έγινε, όταν την περίοδο 2011-2014 προσλήφθηκαν μόνο 251 δασεργάτες.

Το 2015 και το 2016, η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αποφάσισε να μην προσλάβει κανένα δασεργάτη (δεν περίσσευαν λεφτά από την αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ). Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιαφημίζεται εδώ και χρόνια ως ούλτρα υπερασπιστής του δάσους! Το ίδιο συμβαίνει και φέτος με τις προσλήψεις δασεργατών με οχτάμηνη και τρίμηνη σύμβαση. Η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων αποφάσισε να μην κάνει προσλήψεις, γιατί -όπως είπαμε- το 95% των εσόδων του Πράσινου Ταμείου πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους.

Δεδομένου ότι το 2017 δεν προσλαμβάνονται δασεργάτες, ποιοι θα κάνουν τις εργασίες στα έργα δασοπροστασίας, για τα οποία ο Κ. Δημόπουλος, με εντολή φυσικά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου, ενέκρινε τη χορήγηση 1.617.140 ευρώ σε 53 Διευθύνσεις Δασών; Θα τις κάνουν μήπως οι εργαζόμενοι στις Διευθύνσεις Δασών και στα Δασαρχεία, που υπολειτουργούν λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού και που προσπαθούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με υπερπροσπάθειες που αποβαίνουν και σε βάρος της υγείας τους;

Οι οποίοι, ειδικά φέτος, είναι επιφορτισμένοι και με όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη σύνταξη, ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών;

Είναι προβληματικό να πούμε τι μέρος από το πενιχρό ποσό του 1.617.140 ευρώ θα μπορέσει να εκταμιευθεί μέσα στο 2017 και να γίνουν κάποιες εργασίες που θα βοηθούσαν σε μια περιορισμένη και μερική έστω προστασία του δάσους. Ετσι, για μια χρονιά ακόμη τα δάση και οι δασικές εκτάσεις αφήνονται ανυπεράσπιστα στα καιρικά φαινόμενα. Αφήνονται στην τύχη τους και αυτό δε γίνεται τυχαία. Είναι μεθοδευμένο σχέδιο όλων των πολιτικών ηγεσιών που πέρασαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος (που κατά περιόδους αλλάζει όνομα), προκειμένου να αποχαρακτηριστούν πιο εύκολα δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

Το ότι πρόκειται για σχέδιο πιστοποιείται, εκτός των άλλων, και από το πλούσιο αντιδασικό οπλοστάσιο που ενσωματώθηκε στη δασική νομοθεσία αυτά τα χρόνια, και που η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων το εφαρμόζει πιστά. Πιστοποιείται ακόμη από το ότι οι Τσιπροκαμμένοι με υπουργικές αποφάσεις, στο πλαίσιο των δασικών χαρτών, έβαλαν μπροστά τη φάμπρικα των μαζικών νομιμοποιήσεων παράνομων ξεχερσωμάτων.

ΥΓ. Ο Τσίπρας, πάντως, δεν παρέλειψε να κάνει το καθιερωμένο ετήσιο σόου, επισκεπτόμενος τη βάση των αεροσκαφών πυρόσβεσης στην Ελευσίνα. Ακόμα και στο επίπεδο της προπαγάνδας δε διαφέρουν σε τίποτα από τους προκατόχους τους.

Δείτε εδώ τον αναλυτικό πίνακα με τα κονδύλια που ζήτησαν οι δασικές υπηρεσίες και αυτά που εγκρίθηκαν.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***