Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Το ΣτΕ κάνει πλάτες στις δασοκτόνες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης - Ανέβαλε τη συνεδρίαση για τις λεγόμενες Οικιστικές Πυκνώσεις

Την Παρασκευή 4 Μάη του 2018 επρόκειτο να συζητηθεί στην ολομέλεια του ΣτΕ προσφυγή της ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων) κατά υπουργικής απόφασης με την οποία επιχειρείται η νομιμοποίηση των λεγόμενων Οικιστικών Πυκνώσεων. Οι Οικιστικές Πυκνώσεις δεν είναι παρά ο καλλολογικός ορισμός για τις παράνομες βίλες και κατοικίες μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Η συνολική έκταση των δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν καταπατηθεί δεν είναι γνωστή. Λέγεται ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Οι λεγόμενες Οικιστικές Πυκνώσεις δεν είναι η μοναδική περίπτωση νομιμοποίησης καταπατήσεων δασών και δασικών εκτάσεων. Υπάρχουν αρκετές ακόμα, με διαφορετική κάθε φορά αιτιολογία. Ως εργαλείο για τη νομιμοποίηση των καταπατήσεων δασών και δασικών εκτάσεων η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων χρησιμοποιεί την κύρωση των δασικών χαρτών-καρικατούρων. Από την πρώτη στιγμή που οι Τσιπροκαμμένοι έβαλαν μπροστά τη φάμπρικα της μαζικής ανάρτησης και κύρωσης δασικών χαρτών, καταγγείλαμε αυτή τη φάμπρικα, γιατί μέσω αυτής επιχειρείται η ικανοποίηση του «χρόνιου αιτήματος» των καταπατητών δασών και δασικών εκτάσεων για αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων και νομιμοποίηση των βιλών και πολυτελών κατοικιών  μέσα σ’ αυτές.

Της υπόθεσης επιλήφθηκε αρχικά το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ (πενταμελής σύνθεση), το οποίο με την απόφασή του 1977/2017 έκρινε ότι η υπουργική απόφαση με την οποία επιχειρείται η νομιμοποίηση των Οικιστικών Πυκνώσεων είναι αντισυνταγματική, γιατί παραβιάζει το άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος. Σ’ αυτές δε τις περιπτώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΠΔ 18/1989, με το οποίο κωδικοποιήθηκε η Νομοθεσία για το ΣτΕ, η εκδίκαση της υπόθεσης παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Ετσι, το Ε’ Τμήμα με την απόφαση 1977/2017, έστειλε την υπόθεση των Οικιστικών Πυκνώσεων στην Ολομέλεια. Η απόφαση του Ε’ Τμήματος δημοσιεύτηκε στις 28 Ιούλη του 2017 και ορίστηκε ως δικάσιμος στην Ολομέλεια η 4η Μάη του 2018.

Το δίδυμο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο υπουργός Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Φάμελλος, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τολμήσει η Ολομέλεια του ΣτΕ, μολονότι κυριαρχούν οι σύμβουλοι και πάρεδροι που είναι υπέρ της «ανάπτυξης για το εθνικό συμφέρον», να νομιμοποιήσει τις λεγόμενες Οικιστικές Πυκνώσεις. Επρεπε, λοιπόν, να βρουν μια μεθόδευση που να εξυπηρετεί τους δόλιους πολιτικούς σκοπούς τους.

Στις 15 Δεκέμβρη του 2017 προχώρησαν στη συγκρότηση 15μελούς ομάδας εργασίας «με έργο το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για την περιβαλλοντική και πολεοδομική διαχείριση των περιοχών οικιστικών πυκνώσεων». Σύμφωνα με την απόφαση «η ομάδα εργασίας θα πρέπει να παραδώσει το τελικό κείμενο προτεινόμενων ρυθμίσεων μέσα σε διάστημα δύο μηνών από την συγκρότηση αυτής, με δυνατότητα  παράτασης δύο μηνών σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο κατά την πορεία των εργασιών της ομάδας». Δηλαδή, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η ομάδα εργασίας έπρεπε να παραδώσει το κείμενό της το αργότερο μέχρι τις 15 Απρίλη του 2018 (δύο μήνες κανονική διάρκεια και δύο μήνες παράταση).

Σύμφωνα με τη συντονίστρια της ομάδας εργασίας Αθηνά Αλεφάντη, η οποία εκπροσώπησε στις 4 Μάη το Δημόσιο στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η ομάδα δεν ολοκλήρωσε τις εργασίες της. Γι’ αυτό ζητήθηκε αναβολή της συνεδρίασης, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της η ομάδα εργασίας.

Ποιά είναι η πραγματικότητα;

Καταρχάς, σ’ αυτή τη 15μελή ομάδα εργασίας οι έξι είναι νομικοί, οι πέντε ασχολούμενοι με την πολεοδομία από διάφορες θέσεις, τρεις δασολόγοι (ένας σύμβουλος στην πολιτική ηγεσία, ο γενικός διευθυντής Δασών και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών) και ο περιβόητος Χλύκας, ο ιδιώτης καπιταλιστής μελετητής, που αποτελεί το «πασπαρτού» της αντιδασικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων (οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται, ο Χλύκας μένει).

Δεύτερον, αυτοί όλοι, παρά τη σαφή αντιδασική τους ιδεολογία και πρακτική, δεν τόλμησαν να συντάξουν νομοσχέδιο με το οποίο θα νομιμοποιείται η δόμηση (υπάρχουσα ή νέα) κατοικιών και βιλών μέσα στο δάσος. Γι’ αυτό και συνεδρίασαν 6-7 φορές, σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από μέλος της ομάδας εργασίας.

Οι Σταθάκης και Φάμελλος συγκρότησαν αυτή την ομάδα εργασίας με σκοπό να πετύχουν αναβολή της συνεδρίασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, προκειμένου να μην έχει αποφασίσει το ΣτΕ πριν από τις επόμενες εκλογές. Ετσι, οι καταπατητές θα μείνουν με την προσδοκία ότι αυτή η κυβέρνηση θα νομιμοποιήσει τα αυθαίρετά τους μέσα στο δάσος (Οικιστικές Πυκνώσεις) και τα «ψηφαλάκια» τους θα κατευθυνθούν προς τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ηδη από τις 15 Απρίλη, η ομάδα εργασίας δεν υφίστατο πλέον. Ομως η συντονίστριά της Αθηνά Αλεφάντη, που υπέβαλε για λογαριασμό του Δημοσίου, το αίτημα αναβολής της συνεδρίασης, παρουσίασε διαφορετικά τα πράγματα, λέγοντας χοντρά ψέματα. Στις συνεδριάσεις του ΣτΕ, κατά πάγια διαδικασία, ο πρόεδρος αρχίζει με την εκφώνηση των υποθέσεων που θα συζητηθούν και με την εξέταση των υποθέσεων για τις οποίες υποβάλλεται αίτημα αναβολής. Η υπόθεση για τις Οικιστικές Πυκνώσεις άρχισε να συζητείται γύρω στις 4μμ και μόνον τότε πληροφορηθήκαμε -οι λίγοι που είχαμε απομείνει στην αίθουσα- από την προεδρεύουσα, ότι έχει υποβληθεί από το Δημόσιο αίτημα αναβολής. Αυτή η διαδικασία προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, αίσθηση.

Παραθέτουμε το διάλογο της αντιπροέδρου του ΣτΕ Ειρήνης Σαρπ, που προήδρευσε της Ολομέλειας στη συζήτηση αυτής της υπόθεσης, και της Αθηνάς Αλεφάντη, παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που εκπροσώπησε το Δημόσιο.

Προεδρεύουσα: Εχει υποβληθεί ένα αίτημα από το Δημόσιο για την αναβολή των συζητήσεων των υποθέσεων. Το αίτημα στηρίζεται στο ότι ετοιμάζεται μια προπαρασκευαστική ομάδα η οποία θα ασχοληθεί…

Εκπρόσωπος Δημοσίου: Η οποία θα ασχοληθεί με το ζήτημα των Οικιστικών Πυκνώσεων… Αυτές που κρίνονται από το δικαστήριό σας σήμερα και υπάρχει το εξής ζήτημα. Γι’ αυτές  τις πυκνώσεις δεν αναφέρεται τίποτα για τη διαχείρισή τους. Πολύ σύντομα να σας πω το εξής. Οι πυκνώσεις είναι τριών ειδών, πορτοκαλί, κίτρινες και ιώδεις… Και έχουμε και τις ιώδεις. Είναι αυτές που κρίνει σήμερα το δικαστήριό σας… Αυτή η εξαίρεση από την ανάρτηση είναι μη οριστική εξαίρεση... Επειδή έχει συσταθεί αυτή η ομάδα, η οποία, το έργο της είναι αυτοί οι χάρτες που θα αναρτηθούν πώς θα αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις πυκνώσεις, τις ιώδεις, τι θα κάνουμε με αυτές τις πυκνώσεις. Και θα θέλαμε, όταν συζητηθεί η υπόθεση στο δικαστήριο, τουλάχιστον να έχουμε προσπαθήσει και να έχουμε καταφέρει να έχουμε στη διαβούλευση αυτόν τον νόμο.

Προεδρεύουσα: Διακόπτεται (η συνεδρίαση)

Εκπρόσωπος Δημοσίου: Συγγνώμη, επειδή συμβαίνει -να το πω στο δικαστήριό σας- να είμαι συντονίστρια σ’ αυτή την ομάδα, κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Είναι πολύ δύσκολο ζήτημα. Θέλω να πιστεύω ότι με μεγάλη δουλειά και προσπάθεια να έχουμε καταφέρει να το τελειώσουμε μέσα στο καλοκαίρι.

Προεδρεύουσα: Μέσα στο καλοκαίρι;

Εκπρόσωπος ΔημοσίουΘα προσπαθήσουμε.

Προεδρεύουσα: Τον Ιούνιο θα το έχετε καταφέρει;

Εκπρόσωπος Δημοσίου: Να μην πάρω δέσμευση. Είμαι συντονίστρια σ’ αυτή την ομάδα, προσπαθώ, και οι υπόλοιποι που είναι  σ’ αυτή την ομάδα, να κάνουμε πολύ συχνές συνεδριάσεις. Αλλά να το πάρω πάνω μου σίγουρα, ότι τον Ιούλιο θα το έχουμε καταφέρει, δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια και δεν το αμελούμε.


Ο ισχυρισμός της προεδρεύουσας ότι «ετοιμάζεται μια προπαρασκευαστική ομάδα» «βγάζει μάτι». «Βγάζει μάτι», γιατί δε ζήτησε από την παρεμβαίνουσα για λογαριασμό του Δημοσίου την υπουργική απόφαση των Σταθάκη και Φάμελλου για να δει τα σχετικά με τη συγκρότηση της ομάδας εργασίας, τη χρονική της διάρκεια (πάντοτε υπάρχει χρονική διάρκεια σ’ αυτές τις ομάδες και η έμπειρη δικαστής ασφαλώς το γνωρίζει). Δεν τιμά καθόλου μία αντιπρόεδρο του ΣτΕ να λέει ότι «ετοιμάζεται μια ομάδα» και να δέχεται τον ισχυρισμό ότι δήθεν αυτή η ομάδα εργασίας συστάθηκε πρόσφατα, όταν έχει συσταθεί στις 15 Δεκέμβρη του 2017 και η θητεία της έχει λήξει στις 15 Απρίλη του 2018.

Από το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης των Σταθάκη-Φάμελλου και από τη δική μας έρευνα αποδεικνύεται ότι η πάρεδρος του ΝΣΚ Αθηνά Αλεφάντη ψεύδεται απροκάλυπτα ισχυριζόμενη ότι η εν λόγω ομάδα εργασίας θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει το έργο της μέσα στο καλοκαίρι, ότι καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες με συχνές συνεδριάσεις και ότι το έργο της αφορά τους δασικούς χάρτες που θα αναρτηθούν από εδώ και πέρα.

Αποδείχτηκε ακόμα η αντιδασική στάση του ΣτΕ, που ανέβαλε την εκδίκαση για πέντε περίπου μήνες τη συνεδρίασή του για το τεράστιο περιβαλλοντικό σκάνδαλο των Οικιστικών Πυκνώσεων, αρκούμενο σε έναν ισχυρισμό της εκπροσώπου του Δημοσίου, χωρίς να επιβεβαιώσει στοιχειωδώς την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού.

Πέραν του ότι το ΣτΕ δε ζήτησε από την εκπρόσωπο του Δημοσίου την υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση της περιβόητης  ομάδας εργασίας, για να επαληθεύσει τον ισχυρισμό της,  υπάρχει και ένα βασικό συνταγματικό ζήτημα. Η εκπρόσωπος του Δημοσίου ισχυρίστηκε ότι συγκροτήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος μια ομάδα εργασίας για να συντάξει νομοθετική ρύθμιση για την πολεοδομική διαχείριση των Οικιστικών Πυκνώσεων. Ομως, απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε «πολεοδομική διαχείριση στα δάση και στις δασικές εκτάσεις»!

Δεδομένου, λοιπόν, ότι υπάρχει το αξεπέραστο συνταγματικό εμπόδιο της απαγόρευσης κάθε πολεοδομικής διαχείρισης των Οικιστικών Πυκνώσεων, το ΣτΕ όφειλε να μην αναβάλει τη συνεδρίαση, αλλά να εξετάσει την υπόθεση και να αποφασίσει επικυρώνοντας την απόφαση 1977/2017 του Ε’ Τμήματος.

Η απόφαση του ΣτΕ να αναβάλει τη συνεδρίαση για τις 21 Σεπτέμβρη του 2018 πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Οταν υπάρχει διχασμός των δικαστών ακόμα και σε ένα διαδικαστικό ζήτημα, σημαίνει ότι κάποιοι απ’ αυτούς αντιλήφθηκαν πως το ΥΠΕΝ προσπαθεί απλά να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα, να κερδίσει χρόνο.

Αυτή η απόφαση του ΣτΕ, κατά τη γνώμη μας, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ότι το ΣτΕ υπερασπίζεται «το δίκαιο του μονάρχη».

ΥΓ1. Οι συνήγοροι της ΠΕΔΔΥ, του ΓΕΩΤΕΕ και του WWF επεσήμαναν ότι η διάταξη για τις Οικιστικές Πυκνώσεις είναι αντισυνταγματική και ζήτησαν να εκδικαστεί άμεσα η υπόθεση. Αντίθετα, ο συνήγορος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης έκλεισε την  τοποθέτησή του επί του αιτήματος της εκπροσώπου του  Δημοσίου για αναβολή λέγοντας: «Από στοιχειώδη σεβασμό στο δικαστήριό σας, αφού επεσήμανα αυτά που επεσήμανα, έχω να πω: στην κρίση του δικαστηρίου σας»! Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε μεγάλη αίσθηση (όχι θετική, φυσικά).

ΥΓ2. Η υπουργική απόφαση των Σταθάκη-Φάμελλου για τη συγκρότηση της ομάδας εργασίας (δείτε εδώ).

Γεράσιμος Λιόντος

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

1 σχόλιο :

  1. Αγαπητοί, τώρα και με τη βούλα του νομοθέτη ξεπατώνονται δάση. Δεν χρειάζονται μεθοδεύσεις και χειραγώγηση του ΣτΕ. Ζήτω ο Συνασπισμός της Αριστεράς, της Οικολογίας και των Κινημάτων http://www.tovima.gr/society/article/?aid=985506

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***