Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Οι Οικιστικές Πυκνώσεις, το ΣτΕ και το δίκαιο του μονάρχη

Αναδημοσίευση από την εφημ. ΚΟΝΤΡΑ (9/6/2018)


«και ο θεός βοηθός»

Οπως έχουμε γράψει, το ΣτΕ στην Ολομέλειά του στις 4 Μάη του 2018, αντί να επικυρώσει, ως όφειλε, την απόφαση 1977/2017 του Ε΄ Τμήματός του, με την οποία κρίθηκε ότι η υπουργική απόφαση με την οποία επιχειρείται η νομιμοποίηση των Οικιστικών Πυκνώσεων είναι αντισυνταγματική, γιατί παραβιάζει το άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος, αποφάσισε να αναβάλει τη συνεδρίαση για τις 21 Σεπτέμβρη του 2018. Το αίτημα αναβολής υπέβαλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), μέσω της συμβούλου του ΝΣΚ Α. Αλεφάντη, με τον ισχυρισμό ότι η ομάδα εργασίας που είχε συγκροτηθεί στις 15 Δεκέμβρη δεν πρόλαβε δήθεν να ολοκληρώσει το έργο της, που ήταν η σύνταξη «ενός σχεδίου νομοθετικής ρύθμισης για την περιβαλλοντική και πολεοδομική διαχείριση των περιοχών οικιστικών πυκνώσεων».

Οπως αποδείξαμε με στοιχεία, υπάρχει ανυπέρβλητο εμπόδιο στο ΣτΕ να απορρίψει την απόφαση 1977/2017 του Ε’ Τμήματός του και να κρίνει ότι η υπουργική απόφαση για τις περιβόητες Οικιστικές Πυκνώσεις είναι συνταγματική. Γι’ αυτό δέχτηκε το αίτημα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ για αναβολή της συνεδρίασης. Και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ γνωρίζει ότι το ΣτΕ δεν μπορεί να κρίνει συνταγματική την υπουργική απόφαση, γι’ αυτό και ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης, με σκοπό το κέρδισμα χρόνου, ώστε να πάει σε εκλογές με αυτό το ζήτημα άλυτο. Θα μπορεί έτσι να καλλιεργεί φρούδες ελπίδες στους καταπατητές ότι οι βιλάρες τους και τα υπόλοιπα παράνομα κτίσματα μέσα στο δάσος θα νομιμοποιηθούν.

Στείλαμε σε δύο συμβούλους του ΣτΕ το αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα μαζί με έγγραφο του ΥΠΕΝ για την περιβόητη ομάδα εργασίας, σημειώνοντας, ανάμεσα στ’ άλλα, ότι η σύμβουλος του ΝΣΚ τους εξαπάτησε και εκφράζοντας την άποψη ότι κακώς το ΣτΕ δε διερεύνησε την υπόθεση πριν αποφασίσει την αναβολή της συνεδρίασης. Στη συνέχεια, επικοινωνήσαμε με έναν από τους συμβούλους για να μάθουμε αν αυτές οι αποφάσεις δημοσιεύονται ή όχι και -αν δημοσιεύονται- πότε θα δημοσιευτεί. Ο σύμβουλος μας έβαλε στην αναμονή, επειδή συνομιλούσε με τρίτο πρόσωπο, κι έτσι γίναμε ακούσιοι ωτακουστές. Τον ακούσαμε, λοιπόν, να λέει στον συνομιλητή του ότι στις 21 Σεπτέμβρη έχουν τη συνεδρίαση για τις Οικιστικές Πυκνώσεις «και ο θεός βοηθός». Δε γνωρίζουμε αν ο σύμβουλος το πέταξε αυτό σκόπιμα, για να το ακούσουμε, ή αν του ξέφυγε, ερμηνεύοντας όμως αυτή τη φράση κρίνουμε ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας πως το ΣτΕ έχει ανυπέρβλητο εμπόδιο στο να κρίνει την υπουργική απόφαση συνταγματική.

Στη συνομιλία μας θυμίσαμε στον σύμβουλο το άρθρο μας και το έγγραφο που του στείλαμε και επαναλάβαμε ότι η σύμβουλος του ΝΣΚ τους εξαπάτησε. Ο σύμβουλος μας είπε ότι το ΣτΕ αποφάσισε για την αναβολή στηριζόμενο σε επιστολή του υπουργού και όχι σε προσωπικές διαβεβαιώσεις και ότι το ΣτΕ δε θα κάνει τον ντετέκτιβ για να ελέγξει τους ισχυρισμούς του υπουργού! Αν δε επιμένουμε στην άποψή μας ότι τους εξαπάτησε η σύμβουλος, ας απευθυνθούμε στην εισαγγελία και αν οι ισχυρισμοί μας δεν ευσταθούν να υποστούμε και τη βάσανο της ψευδούς καταμήνυσης! Από την πλευρά μας επισημάναμε στον σύμβουλο ότι μετά την καταγγελία μας το ΣτΕ όφειλε να ελέγξει τα καταγγελλόμενα, καταφεύγοντας στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Οσον αφορά την αναφερόμενη επιστολή του υπουργού, με την οποία ζήτησε αναβολή της συνεδρίασης, εκπρόσωπος της ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων), η οποία έχει κάνει την προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης για τις Οικιστικές Πυκνώσεις, όταν τον ενημερώσαμε ότι σύμβουλος του ΣτΕ μας είπε ότι είχε σταλεί επιστολή από τον υπουργό, μας απάντησε ότι έχουν πλήρη άγνοια για την ύπαρξη τέτοιας επιστολής!

Εκείνο που πιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά είναι ότι το ΣτΕ, στη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων που αφορούν κυβερνητικές και υπουργικές αποφάσεις, υπερασπίζεται «το δίκαιο του μονάρχη».

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***