Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Φτηνοί άνθρωποι, φτηνές δικαιολογίες


Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ συνεχίζεται η σκύλευση της μνήμης των νεκρών των φονικών πυρκαγιών της ανατολικής Αττικής, της 23ης Ιουλίου 2018. Δεν πρόκειται μόνο για διασυρμό της μνήμης των νεκρών, ούτε για πολιτική καπηλεία του γεγονότος (πράγματα που μας έχει συνηθίσει ο σταθμός, αλλά δεν ισχύουν στην περίπτωση μας). Πρόκειται για προβολή ανόητων, ανούσιων, λανθασμένων και τελικά φτηνών δικαιολογιών των συνενόχων του εγκλήματος, που κατ’ επέκταση αποτελεί προσβολή της μνήμης των νεκρών και της λογικής των ζώντων.

Αφού παρακολουθήσαμε το βίντεο που αναρτήθηκε στο web site του σταθμού στις 12/10/2018 και αποτελεί αποθηκευμένο τμήμα του δελτίου ειδήσεων της ίδιας μέρας, ακούμε έναν από τους βασικότερους συνενόχους για το μεγάλο έγκλημα, τον δήμαρχο Ραφήνας Μπουρνούς να ισχυρίζεται πως:

Οι απόλυτα υπεύθυνοι δεν εμφανίστηκαν. Αυτοί που είχαν την επιχειρησιακή δυνατότητα είτε δεν εμφανίστηκαν ποτέ, είτε εμφανίστηκαν σαν κλέφτες.

Ξεδιάντροπα, χωρίς ίχνος αιδούς και συναίσθησης πώς αναφέρεται στον θάνατο 99 ανθρώπων, εκ των οποίων η πλειονότητα εντοπίστηκε στα όρια ευθύνης του δήμου που έχει την ατυχία να τον έχει δήμαρχο; Και σαν να πρόκειται για μία απλή διοικητική αστοχία, αναφέρεται σε μία έννοια που ούτε την καταλαβαίνει αλλά και ούτε θέλει να την καταλάβει. Την επιχειρησιακή δυνατότητα (τρομάρα του θα συμπλήρωνε η γιαγιά μου).

Κι εξηγούμαστε.

Η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πυροσβεστικής εστιάζεται στην καταστολή μίας πυρκαγιάς. Για τον σκοπό αυτό έχει στελεχωθεί και οργανωθεί επιχειρησιακά. Αυτή είναι υπεύθυνη για το σβήσιμο, ακόμα και μίας δασικής πυρκαγιάς (από το 1998 με την λανθασμένη απόφαση Σημίτη, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Ναι επιχειρησιακά, η Πυροσβεστική είναι υπόλογη γιατί δεν έδρασε αμέσως και δεν κατέστειλε την φονική πυρκαγιά, όσο αυτή μαινόταν ακόμα, στο ρέμα της Νταού και πάνω από την Καλλιτεχνούπολη.

Και η Αστυνομία και η Τροχαία είναι υπόλογες γιατί κατεύθυναν ανθρώπους που κινούνταν επί της λεωφόρου Μαραθώνος, προς το στόμα του λύκου. Στο φλεγόμενο Μάτι.

Για την πρόληψη όμως; Για την κατάρτιση σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών και μη, καταστροφών αλλά και για τη συνολική πολιτική προστασία στον δήμο, ούτε η Πυροσβεστική ούτε η Αστυνομία ή η Τροχαία είναι υπόλογες. Εκεί ο υπεύθυνος είναι αυτός που την έννοια «ευθύνη» την αντιλαμβάνεται ως αξίωμα και μόνο για τους καλούς καιρούς. Υπεύθυνος είναι ο Δήμαρχος, όπως αποφάσισαν οι δημότες (στην περίπτωση αυτή άλλον όρισαν οι δημότες αλλά άλλος βρέθηκε στο τιμόνι). Στα δύσκολα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο «δήμαρχο», η ευθύνη ανήκει σε οποιονδήποτε άλλο, εκτός από τον …δήμαρχο.

Ο Ψινάκης, ένας από τους συνενόχους, φροντίζοντας να λειάνει λίγο τις εντυπώσεις αποφάσισε και δήλωσε πως δεν θα ξαναείναι υποψήφιος, Άλλωστε έχει και δικαστήρια μπροστά του μετά από την αδιαφορία και την αναισθησία που επέδειξε την ώρα της κρίσης.

Ο έτερος συνένοχος (με μεγαλύτερο φόρο αίματος να τον πνίγει) προφασίζεται ανοησίες και προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη σε ξένες πλάτες. Ο ίδιος που την ώρα της κρίσης επέδειξε την ίδια αναισθησία με τον Ψινάκη, υποκρινόμενος όμως τον ανταποκριτή καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών, κυνηγώντας σαν πεινασμένο σκυλί τα 15΄λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούν (κατά McLuhan). Μιλάει για «επιχειρησιακή δυνατότητα» λες και ο ρόλος ενός δημάρχου είναι να πάει να σβήσει μία πυρκαγιά, παραγνωρίζοντας πως σαν δήμαρχος έπρεπε να έχει σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιάς σε έναν δήμο με δασικές εκτάσεις. Την ώρα της κρίσης έπρεπε να πάρει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την προστασία της ζωής των δημοτών, αντί να παριστάνει τον πολεμικό ανταποκριτή.

Αν ένας δήμαρχος δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει την ώρα που κινδυνεύουν οι δημότες του, απλά δεν κάνει για δήμαρχος. Αν δεν ξέρει τον τόπο του με τρόπο τέτοιο ώστε να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις πιο αποτελεσματικά από την Πυροσβεστική, δεν κάνει για τίποτα τελικά.

Και αυτό είναι το σημείο που πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Όχι μόνο στον Εισαγγελέα αλλά, πρώτα από όλα, στους δημότες του.

Ο Εισαγγελέας και η Δικαιοσύνη δια των λειτουργών της θα τον δικάσουν και ενδέχεται να τον καταδικάσουν (αν και η ανικανότητα δεν είναι αδίκημα, δυστυχώς ούτε για τους ανεύθυνους δημάρχους). Οι δημότες όμως ζητούν απαντήσεις. Απαντήσεις σοβαρές και όχι ανοησίες τύπου «έλλειψης επιχειρησιακής δυνατότητας». Εκεί ο φερόμενος ως δήμαρχος Ραφήνας δεν αντέχει να δικαιολογήσει τίποτα, γιατί πώς να δικαιολογήσει κανείς τον θάνατο 99 ανθρώπων από ανευθυνότητα και αδιαφορία, μέρος των οποίων μοιράζεται και ο ίδιος μαζί με τους υπόλοιπους συνενόχους του αυτοδιοικητικούς;

Πώς να δικαιολογήσεις τον θάνατο 99 ανθρώπων, αν δεν είσαι και ο ίδιος μέσα σου, τόσο σάπιος τελικά;

Πηγή: AtticaVoice

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***