Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Αφήστε ήσυχο τον Βαλανάρη

Καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές και οι υποψήφιοι συνδυασμοί καταρτίζουν τα προγράμματά τους, άρχισαν να ανεβαίνουν στο διαδίκτυο διάφορα προεκλογικά σποτάκια προβολής των υποψηφίων με ποικίλες προτάσεις και υποσχέσεις. Πριν λίγες μέρες ο υποψήφιος δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Δαμιανός Φαφούτης, ανέβασε κι αυτός ένα τέτοιο βίντεο. Σε κάποια σκηνή του βίντεο ο Δ. Φαφούτης, έχοντας στο φόντο τους καταρράκτες του Βαλανάρη, δηλώνει ότι σκοπεύει να τους αναδείξει την επόμενη μέρα στον δήμο καθώς επίσης και όλη τη φυσική ομορφιά των ορεινών του Πικερμίου.


Ανάδειξη θέλει ο Δ. Φαφούτης...

Ανάλογες δηλώσεις, σε τηλεοπτικό μεσημεριανάδικο του Star, είχε κάνει στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ο τότε υποψήφιος δήμαρχος Θανάσης Αδαμόπουλος —εκείνος με το αθάνατο πλαστικό γκαζόν στη λεωφόρο Μαραθώνος. Οι ιδέες του για αξιοποίηση του Βαλανάρη έχουν καταγραφεί συνοπτικά και στα προεκλογικά του έντυπα. Σημειώνουμε ότι ο Θ.Αδαμόπουλος ήταν ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Συμμαχία Δημιουργίας και παρέδωσε τη σκυτάλη στον νυν επικεφαλής, Δ. Φαφούτη. Σήμερα δε, ο Δ. Φαφούτης στηρίζει έμπρακτα την υποψηφιότητα του Θ.Αδαμόπουλου, σε ανεξάρτητο😜 ψηφοδέλτιο, για το τοπικό συμβούλιο Πικερμίου. Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα! που θα 'λεγε κι ο Ντίνος Ηλιόπουλος.


...αξιοποίηση προτείνει ο Θ.Αδαμόπουλος και moco για προστασία της χλωρίδας!
[Απόσπασμα από προεκλογικό έντυπο του Θ.Α., 2014]

Φαίνεται ότι οι δύο υποψήφιοι —και για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι οι μοναδικοί— δεν αντιλαμβάνονται ή θέλουν να μην αντιλαμβάνονται τη σημασία και την επείγουσα αναγκαιότητα της προστασίας των ρεματικών και δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής. Πρόκειται για οικοσυστήματα που τις τελευταίες δεκαετίες υφίστανται τεράστιες καταστροφές από πυρκαγιές, καταπατήσεις, οικοπεδοποίηση, βόσκηση, κυνήγι και πολλές άλλες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Η μόνη προστασία που μπορεί να διασώσει ό,τι μπορεί ακόμα να διασωθεί είναι να αφεθούν ήσυχα να ανακάμψουν, κρατώντας μακριά τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Στους καταρράκτες του Βαλανάρη, ειδικότερα, το κακό έχει παραγίνει. Τους γνωρίζει πλέον η μισή Αθήνα και κάθε Σαββατοκύριακο γίνεται εκεί του Κουτρούλη ο γάμος. Πριν μερικά χρόνια η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών "Δασαμάρι S.O.S." είχε πραγματοποιήσει μικρής κλίμακας αναδάσωση γύρω από τους καταρράκτες φυτεύοντας σπόρους βελανιδιάς. Ό,τι φύτρωσε τότε, σήμερα έχει ποδοπατηθεί από τις ορδές των τουριστών του Σαββατοκύριακου. Τα drones, η φασαρία και όλα τα υπολείμματα που παράγει ο Homo sapiens έχουν διώξει την πανίδα (αλεπούδες, λαγούς, πέρδικες, αετούς, τρωκτικά κ.α.) και σταδιακά καταστρέφεται και η βλάστηση. Με τέτοια δεδομένα η ανάδειξη αποτελεί απειλή. Μόνη λύση είναι η παρεμπόδιση της μαζικής προσβασιμότητας στους καταρράκτες, για αρκετά χρόνια.

Και βέβαια δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε ότι στους αγώνες για την προστασία των ρεμάτων της περιοχής από τις καταστροφικές μελέτες διευθέτησης (ΜΠΕ) που εξυπηρετούν μόνο επιτήδειους καταπατητές, εργολαβίες με σαρζανέτια και τσιμέντα, και άλλα οράματα καπιταλιστικής ανάπτυξης, ο Δ. Φαφούτης έχει κρατήσει μια τουλάχιστον αμφιλεγόμενη στάση.

Ενδεικτικά μόνο, αναφέρουμε:
1. Η πρωτοβουλία "Δασαμάρι S.O.S." συμμετείχε δραστήρια στον αγώνα για να καταψηφιστεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων διευθέτησης του Βαλανάρη που προωθούσε διατεταγμένα και μανιασμένα η διοίκηση Μπουρνού-Πιστικίδη. Κατά τη σχετική ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο, ο Δ. Φαφούτης αποχώρησε κατά τη συζήτηση του θέματος και επανήλθε μετά την κρίσιμη ψηφοφορία. Αλλά ακόμη και στις δράσεις που ακολούθησαν για την καταγγελία της ΜΠΕ, ο Δ. Φαφούτης ήταν διαρκώς απών.
2. Μια άλλη εξίσου καταστροφική μελέτη τακτοποίησης ρεμάτων της Διώνης που είτε έχουν μπαζωθεί είτε έχουν καταπατηθεί, συζητήθηκε τρεις τουλάχιστον φορές στο δημοτικό συμβούλιο. Η πρωτοβουλία "Δασαμάρι S.O.S." μαζί με άλλες φιλοπεριβαλλοντικές συλλογικότητες παρενέβησαν και πάλι, ζητώντας να προστατευθούν τα ρέματα της περιοχής από τις αντιπεριβαλλοντικές διευθετήσεις 11 χλμ. που εισηγήθηκε η διοίκηση Μπουρνού-Πιστικίδη. Δυστυχώς, ο Δ. Φαφούτης συντάχθηκε με τους δικτατορίσκους του δημοτικού συμβουλίου. Την πρώτη φορά υπερψήφισε την μελέτη. Τη δεύτερη φορά, επίσης την υπερψήφισε. Και την τρίτη φορά κατά την προσφιλή του συνήθεια αποχώρησε πριν την ψηφοφορία.

Μετά απ' όλα αυτά, αναρωτιόμαστε τι είδους ανάδειξη του Βαλανάρη και των ορεινών του Πικερμίου οραματίζονται ο Δ. Φαφούτης και ο Θ.Αδαμόπουλος; Και τρομάζουμε για ό,τι μπορεί να επακολουθήσει! Ας αφήσουν καλύτερα το φυσικό περιβάλλον έξω από τις προεκλογικές τους ατζέντες.

Το μήνυμα προς κάθε επίδοξο αξιοποιητή είναι ξεκάθαρο. Τα ρέματα και τα δάση είναι οικοσυστήματα. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος επιτάσσει

ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΗΣΥΧΟ ΤΟΝ ΒΑΛΑΝΑΡΗ!



ΥΓ1. Λυπούμαστε που στην παραγωγή του βίντεο του Δ. Φαφούτη συμμετείχε η ομάδα Σινέ Σχολειό Πικερμίου, συναγωνιστές μας στην προστασία της φύσης. Είναι γνωστή η σημαντική δουλειά και οι δράσεις που έχουμε κάνει μαζί για να αποκαλύψουμε και να αποτρέψουμε τις επιθέσεις που δέχεται το φυσικό περιβάλλον και τα ρέματα. Είναι συναφής και σχετικά πρόσφατη η αποκάλυψη των αυθαιρεσιών στο ρέμα Μπάκα. Ελπίζουμε η προστασία της φύσης να αποβεί υπέρτερη...

ΥΓ2. Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί και κάποιοι πολίτες που δραστηριοποιούνται υπέρ των ρεμάτων και αξιοποιούν ιδιοτελώς τις πληροφορίες που αντλούν από τη συμμετοχή τους στους αγώνες για την προστασία των ρεμάτων. Συνεργάτες εταιρειών που πρώτα μαθαίνουν τους κρυμμένους παράδεισους της περιοχής και ύστερα στήνουν κερδοφόρες ταξιδιωτικές-τουριστικές επισκέψεις. Με αυτούς τους αξιοποιητές θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα.

3 σχόλια :

  1. Νομιζω οτι η μοναδικη ελπιδα για την διασωση του Βαλαναρη ,και του φυσικου περιβαλλοντος γενικως, ειναι η κοινητοποιηση των πολιτων Ντραφιου, Διωνης , Πικερμιου , μεσω των πολιτιστικων οργανωσεων, αν υπαρχουν, και των σχολειων της περιοχης!
    Πιστευω οτι κανεις δεν επιθυμει να καταστρεφεται ο ζωτικος του χωρος, απο τα πληθη βαρβαρων εισβολεων και ανωριμων χαβαλετζηδων, που τον μολυνουν και τον καταστρεφουν ανεπιστρεπτι!
    Ενημερωση των πολιτων και των συλλογων η οργανωσεων επειγοντως, μεσω φυλλαδιων σε καθε σπιτι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις προχτές ο Δ. Φαφούτης ξαναψήφισε ΥΠΕΡ της μελέτης "τακτοποίησης" των ρεμάτων της Διώνης. Να τον χαίρεστε, μερικοί, τον νέο ...Μπουρνούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγά μην άφηνε τέτοια ευκαιρία και ο επιχειρηματίας "καθηγητής" Ανδρέας Βασιλόπουλος:
    [...] αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής παρέα με τον πρωτεύσαντα σε απουσίες από το δημοτικό συμβούλιο -όπως ο ίδιος ο "καθηγητής" είχε καταγγείλει επανειλημμένα- επιχειρηματία ΘΑδαμόπουλο.
    Τραστ ή όμοιος ομοίω αεί πελάζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***