Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Λερναία Υδρα η μπίζνα με τις υιοθεσίες και τα παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ


Την περασμένη Τετάρτη (20 Νοέμβρη), ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υπέγραψε την πρόταση της αρμόδιας Διεύθυνσης για το κλείσιμο του καταφυγίου ζώων συντροφιάς στον ποταμό Κράθι της Ακράτας, επειδή λειτουργούσε παράνομα. Αναφέρει η απόφαση:

«Απαγορεύουμε εφεξής την είσοδο νέων αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς που βρίσκεται στη θέση Κράθι του Δήμου Αιγιάλειας, επειδή ο χώρος στερείται των σχετικών αδειών ίδρυσης και λειτουργίας. Οι διαδικασίες διαχείρισης (απομάκρυνση των ήδη υπαρχόντων ζώων, σφράγιση του χώρου) πρέπει να ολοκληρωθούν εντός προθεσμίας 3 μηνών και μετά την απομάκρυνση των ζώων η εγκατάσταση σφραγίζεται σύμφωνα με το άρθρο 12, παρ 5 του Ν. 604/77 (Α΄163). Τον έλεγχο της εφαρμογής της παρούσας αναθέτουμε στο Α.Τ. Ακράτας (Ν. 604/77 & Ν. 4039/12)».

Η απόφαση εκδόθηκε πολύ καθυστερημένα. Εμείς είχαμε κάνει αναφορά-καταγγελία στο Τμήμα Κτηνιατρικής Αιγιαλείας (υπάγεται στη ΔΑΟΚ ΠΕ Αχαΐας), προσκομίζοντας αποκαλυπτικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, την 1η Αυγούστου του 2019. Ομως, η αρμόδια υπάλληλος με μεγάλη καθυστέρηση εδέησε να κάνει αυτοψία στο παράνομο καταφύγιο. Η ευθύνη γι’ αυτή την προκλητική καθυστέρηση βαραίνει αυτήν και όχι τον Αντιπεριφερειάρχη.

Σύμφωνα με την απόφαση, η απομάκρυνση των ζώων συντροφιάς και το σφράγισμα του καταφυγίου πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις μήνες, αφού πρώτα εκδώσει ΔΙΑΤΑΞΗ ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αιγίου, με την οποία θα υποχρεώνει το Δήμο Αιγιαλείας-Αιγίου να εφαρμόσει την απόφαση.

Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα για τα όσα συμβαίνουν γύρω από το σκάνδαλο-μπίζνα της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς. Στους λίγους μήνες που ασχολούμαστε με το θέμα διαπιστώσαμε ότι το σύστημα δουλεύει σαν μια τεράστια Λερναία Υδρα. Κόβεις ένα κεφάλι, φυτρώνουν άλλα. Στη συνέχεια θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα.

Τι συμβαίνει στην πράξη;

Καθυστέρηση στην έκδοση της ΔΙΑΤΑΞΗΣ από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, όπως συνέβη στην Πάτρα με την απόφαση για το κλείσιμο του παράνομου καταφυγίου στο Γιαννισκάρι Δυτικής Αχαΐας, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο του Αράξου. Η απόφαση κλεισίματος αυτού του καταφυγίου βγήκε από τη ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) στις 2 Ιούλη του 2019 και η αρμόδια εισαγγελέας εξέδωσε τη ΔΙΑΤΑΞΗ για το κλείσιμο στις 31 Ιούλη του 2019, μετά από δική μας ενόχληση δυο μέρες πριν. Κατά την επίσκεψή μας στην Εισαγγελία, διαπιστώσαμε ότι η απόφαση δεν είχε φτάσει, ενώ είχε αποσταλεί από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας!

Η καθυστέρηση για την εφαρμογή της ΔΙΑΤΑΞΗΣ της εισαγγελέα από το Δήμο Δυτικής Αχαΐας είναι μεγαλύτερη. Ολο τον Αύγουστο, ο προηγούμενος δήμαρχος δεν έκανε τίποτα για την εφαρμογή της εισαγγελικής ΔΙΑΤΑΞΗΣ. Την 1η Σεπτέμβρη ανέλαβε ο νέος δήμαρχος Σπ. Μυλωνάς. Τον ενοχλούσαμε συνέχεια να βάλει υπαλλήλους στο καταφύγιο, για να φροντίζουν τα ζώα μέχρι να φτιάξει ο δήμος δικό του καταφύγιο, και να απαγορέψει στην οικογένεια του Γ. Παπαγεωργίου να συνεχίσει να λειτουργεί αυτή το καταφύγιο. Ο Σπ. Μυλωνάς δεν έκανε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση και η οικογένεια του Γ. Παπαγεωργίου εκμεταλλεύτηκε την απραξία του και συνέχισε να λειτουργεί παράνομα το καταφύγιο, όπως δήλωσε η σύζυγος του Γ. Παπαγεωργίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών που εκδίκαζε ασφαλιστικά μέτρα.

Φτάσαμε… αισίως στις 15 Οκτώβρη, όταν ο δήμαρχος Σπ. Μυλωνάς διαπίστωσε αδυναμία να εφαρμόσει τη ΔΙΑΤΑΞΗ της Εισαγγελέα! Αυτό το ανακοίνωσε με έγγραφο προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πάτρας και προς τη ΔΑΟΚ. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Σε συνέχεια των σχετικών σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος δεν διαθέτει τις ανάλογες υποδομές προκειμένου να εφαρμόσει την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη αναφορικά με το να παραλάβει τα δεσποζόμενα ζώα από το καταφύγιο του Γιαννισκαρίου και ως εκ τούτου αδυνατεί να πράξει τούτο. Οταν μελλοντικά αυτό καταστεί δυνατό τότε θα εφαρμοστεί η σχετική απόφαση»!

Αυτή τη θέση επανέλαβε ο δήμαρχος στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας σε αντιπροσωπεία μελών φιλοζωικής οργάνωσης. Οταν η αντιπροσωπεία του τόνισε ότι η άρνησή του συνιστά παράβαση καθήκοντος, ζήτησε να του δώσουν λίγο χρόνο πριν κινήσουν τη νόμιμη διαδικασία για παράβαση καθήκοντος.

Η θέση του δημάρχου είναι προσχηματική. Θέλει να κρύψει την απόφασή του να μην αναλάβει την ευθύνη να κατασκευάσει δημοτικό καταφύγιο ζώων συντροφιάς, μολονότι στο πλαίσιο του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ χορηγούνται στους δήμους όλης της χώρας 300.000 ευρώ (σε κάθε δήμο) για να κατασκευάσουν δημοτικό καταφύγιο ζώων συντροφιάς. Εάν μάλιστα συμπράξουν περισσότεροι δήμοι, η χρηματοδότηση θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη.

Μέχρι τώρα, λίγοι δήμοι πήραν άδεια ίδρυσης καταφυγίου και υπέβαλαν τα χαρτιά τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Το κονδύλι που είχε εγκριθεί αρχικά από την κυβέρνηση Τσίπρα ήταν 20 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσφατα, ο υπουργός Εσωτερικών Θεοδωρικάκος το μείωσε στα 15 εκατ. ευρώ. Κονδύλι 20 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων ζώων συντροφιάς από τους δήμους είχε εγκριθεί και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Γιατί οι δήμοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να κατασκευάζουν και να λειτουργούν καταφύγια, σύμφωνα με το άρθρο 9 του νόμου. Ομως και τότε, όπως και τώρα, οι δήμοι δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον να κατασκευάσουν καταφύγια και να φροντίσουν για τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση και γενικά για την ευζωία των ζώων. Αντίθετα, επέτρεψαν στους κατ’ επάγγελμα φιλόζωους να κάνουν αυτοί το παιχνίδι, με την ίδρυση εκατοντάδων παράνομων καταφυγίων σε όλη την Ελλάδα, με τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς και με μαζικές παράνομες υιοθεσίες σε χώρες της ΕΕ. Ταυτόχρονα, οι κατ’ επάγγελμα φιλόζωοι χρηματοδοτήθηκαν με κονδύλια από τους προϋπολογισμούς των δήμων.

Στις 24 Ιούλη του 2019, μετά από αναφορά-καταγγελία μας, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφέρειας Αττικής αποφάσισε το κλείσιμο τεσσάρων παράνομων καταφυγίων στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, στην κατασκευή και λειτουργία των οποίων συμμετείχαν στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Για τα φτάσει αυτή η απόφαση στην αρμόδια για τα ζώα συντροφιάς εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να εκδώσει τη ΔΙΑΤΑΞΗ κλεισίματος του καταφυγίου, πέρασαν μήνες. Η ΔΙΑΤΑΞΗ εκδόθηκε στις 21 Οκτώβρη, στη συνέχεια χρειάστηκε να διορθωθεί και στάλθηκε στις 6 Νοέμβρη στο ΑΤ Ραφήνας-Πικερμίου και στις 12 Νοέμβρη στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου.

Σημειώστε: 24 Ιούλη εκδόθηκε η απόφαση από τη ΔΑΟΚ, στις 12 Νοέμβρη του 2019 στάλθηκε η ΔΙΑΤΑΞΗ της αρμόδιας εισαγγελέα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσος χρόνος θα χρειαστεί ακόμα για να σφραγιστούν τα παράνομα καταφύγια της Ραφήνας. Το λέμε αυτό, γιατί ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου πήρε άδεια ίδρυσης καταφυγίου σε ιδιόκτητο χώρο, αλλά είναι άγνωστο πόσο χρόνο θα ροκανίσει για να φτιάξει το νέο δημοτικό καταφύγιο. Στο μεταξύ, έκανε μια μη σύννομη σύμβαση με τον τοπικό σύλλογο ΠΗΓΑΣΟΣ για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς.

Πάλι μετά από δική μας αναφορά-καταγγελία, στις 21 Αυγούστου του 2019, η ΔΑΟΚ ΠΕ Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε —σχετικά σύντομα— την αφαίρεση της άδειας από παράνομο καταφύγιο στο Νεοχώρι Πρέβεζας. Η άδεια αυτή στην ουσία ήταν παράνομη. Το καταφύγιο λειτούργησε παράνομα για 15 χρόνια, έγιναν μαζικά παράνομες υιοθεσίες ζώων συντροφιάς στο εξωτερικό από τις κυρίες που δήλωναν ζωόφιλες και που είχαν εξαφανίσει όλα τα απαραίτητα Βιβλία που πρέπει να βρίσκονται στο καταφύγιο, όπως πιστοποιήθηκε από τους ελέγχους που έκαναν υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΑΟΚ. Προφανώς, τα εξαφάνισαν για να μη μπορεί να ελεγχθεί η παράνομη δραστηριότητά τους.

Ομως, ενώ η ΔΑΟΚ αποφάσισε να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας (που ήταν τύποις άδεια, όπως είπαμε), ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πρέβεζας δεν αποφάσισε το κλείσιμο του καταφυγίου, αλλά έδωσε εξάμηνη διορία για την εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων!

Πρόκειται για προκλητική απόφαση, γιατί οι κάτοικοι της περιοχής του Νεοχωρίου, όπου βρίσκεται αυτό το άθλιο καταφύγιο, βιώνουν ένα διαρκές δράμα. Να μη μπορούν να κυκλοφορήσουν στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το καταφύγιο, να μη μπορούν να εργαστούν στα χωράφια τους, καθώς τα σκυλιά έχουν σχηματίσει αγέλες και επιτίθενται με άγριες διαθέσεις σε ανθρώπους που κινούνται είτε πεζοί είτε με οχήματα. Για να μη μιλήσουμε για τη ρύπανση του Αμβρακικού Κόλπου, περιοχής προστατευόμενης λόγω της σημασίας της ως υδροβιότοπου.

Ο νέος δήμαρχος Πρέβεζας δήλωνε προεκλογικά ότι έχει βρει άλλο χώρο για να κατασκευάσει νέο σύγχρονο καταφύγιο. Τώρα, όμως, που πήρε τη διαχείριση του δήμου, προσανατολίζεται να λειτουργήσει το ίδιο καταφύγιο! Επιπλέον, στην απόφασή του για την πενταμελή επιτροπή για τα ζώα συντροφιάς, που συγκρότησε, συμπεριέλαβε και τις δύο κατά δήλωσή τους φιλόζωες κυρίες, που ενέχονται στη 15χρονη παράνομη λειτουργία αυτού του καταφυγίου!

Αν οι κάτοικοι της περιοχής δεν ξεσηκωθούν εναντίον της λειτουργίας αυτού του καταφυγίου, οι λεγόμενοι θεσμικοί φορείς δεν πρόκειται να βάλουν τέλος στο μαρτύριό τους.

H ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Αττικής εξέδωσε μια προκλητική απόφαση. Αντί να αποφασίσει το κλείσιμο ενός καταφυγίου μέσα σε στρατόπεδο, απεφάνθη ότι δήθεν δεν είναι καταφύγιο και ότι τα ζώα συντροφιάς, μετά από το τσιπάρισμα, τον εμβολιασμό και τη στείρωση, απελευθερώθηκαν στο στρατόπεδο, που χαρακτηρίζεται… φυσικό περιβάλλον!

Με δική μας αναφορά αποδείξαμε, με στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, ότι πρόκειται για παράνομο καταφύγιο. Και βέβαια, ο χαρακτηρισμός ενός στρατοπέδου ως φυσικού περιβάλλοντος είναι αυθαίρετος και όχι σύννομος. Στον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ υπογραμμίσαμε ότι, σύφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και υπουργικές αποφάσεις, απαγορεύεται η συγκέντρωση ζώων συντροφιάς σε ιδιόκτητο χώρο, γιατί μόνο οι δήμοι μπορούν να κατασκευάζουν καταφύγια για ζώα συντροφιάς. Μάλιστα, η υπουργική απόφαση για την απαγόρευση συγκέντρωσης ζώων συντροφιάς σε ιδιωτικό χώρο είχε εκδοθεί απ’ αφορμή ερώτηση που είχε υποβληθεί από δήθεν φιλοζωική οργάνωση, η οποία ισχυριζόταν ότι η συγκέντρωση ζώων συντροφιάς σε ιδιωτικό χώρο δε συνιστά καταφύγιο και επομένως είναι σύννομη.

Σκανδαλώδης κατάσταση

Οι υποθέσεις στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω δεν είναι μεμονωμένες. Επειδή έγιναν γνωστές οι αποκαλύψεις μας για το σκάνδαλο της ίδρυσης παράνομων καταφυγίων ζώων συντροφιάς, για το σκάνδαλο των μαζικών παράνομων υιοθεσιών, που σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία υποκρύπτουν εμπορική πράξη, για την αδιαφορία και ουσιαστικά το πατρονάρισμα όλων των δήμων από τους κατ’ επάγγελμα ζωόφιλους, που με την άδεια των δημοτικών αρχών χειρίζονται όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα ζώα συντροφιάς, δεχόμαστε συνεχώς τηλεφωνήματα από κατοίκους που βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες από την ίδρυση καταφυγίων ζώων συντροφιάς και ζητούν να βοηθήσουμε.

Η κατάσταση είναι δραματική και γενικευμένη σε όλη την Ελλάδα. Οι διωκτικοί μηχανισμοί, οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιτρέπουν στους δήμους να μην ανταποκρίνονται στην υποχρέωσή τους να δημιουργούν καταφύγια ζώων συντροφιάς και να φροντίζουν για την ευζωία των ζώων, και να αφήνουν ελεύθερο το πεδίο δράσης στους κατ’ επάγγελμα φιλόζωους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γιγαντωθεί το φαινόμενο με τα αδέσποτα ζώα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τα ζώα συντροφιάς θα είναι στην Ελλάδα περισσότερα από τα αιγοπρόβατα (που είναι παραγωγικά ζώα).

Οι παράνομες υιοθεσίες, που υποκρύπτουν εμπορική πράξη, έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς είναι τρίτο στην ΕΕ, μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, σύμφωνα με ευρωπαϊκό έγγραφο! Ιδού τι αναφέρει, μεταξύ άλλων, έγγραφο εργασίας κοινοτικών υπηρεσιακών παραγόντων σχετικά με το παράνομο εμπόριο σκύλων και γάτων στην ΕΕ:

«Το 2012 στην ΕΕ εκτιμήθηκε πως υπήρχαν 60.8 εκατομμύρια σκύλοι. Πιστεύεται πως κάθε μήνα 46.000 σκύλοι ανταλλάσονται μεταξύ μελών της ΕΕ. Η συντήρηση, εκτροφή και η εμπορική συναλλαγή αυτών των ζώων αντιστοιχεί σε τεράστια οικονομική δραστηριότητα με ετήσια αξία πώλησης γάτων και σκύλων στην ΕΕ στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ και με άμεση απασχόληση 300.000 χιλιάδων ατόμων… Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη σχετικά με την ευζωία των σκύλων και γάτων στην ΕΕ, το 2013, παρατήρησε ότι η αύξηση του εμπορίου σκύλων και γάτων δημιούργησε δικά του προβλήματα, όπως γενετική επιλεκτικότητα, βιομηχανία κουταβιών, ακρωτηριασμό, απάνθρωπους θανάτους, έχει ως αποτέλεσμα τη δυσαρμονία σχετικά με τους κανονισμούς της ΕΕ και προκαλεί ανησυχία για την ευζωία».

Μολονότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες στρογγυλεύουν τις γωνίες, όσα αναφέρουν για τα ζώα συντροφιάς καταδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος. Οι εμφανιζόμενοι ως φιλόζωοι εκμεταλλεύτηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 την έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος και πρακτικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις και τους δήμους και ανέπτυξαν πλούσια δραστηριότητα με την κατασκευή παράνομων καταφυγίων και τις μαζικές υιοθεσίες στο εξωτερικό, που φυσικά συνεχίζονται. Προσπάθησαν, επίσης, να σπρώξουν τον ελληνικό λαό στη μαζική υιοθεσία ζώων συντροφιάς, προκειμένου να ενισχύσουν την ατομικότητα σε βάρος της συλλογικής σκέψης και δράσης.

Η ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύει στους κατ’ επίφαση φιλόζωους να κατασκευάζουν καταφύγια ζώων συντροφιάς, γι’ αυτό και αυτοί εξακολουθούν να πιέζουν για να αλλάξει η νομοθεσία, ώστε να μπορούν ελεύθερα να κατασκευάζουν καταφύγια, να συλλέγουν μόνοι τους ζώα συντροφιάς, να τα εμβολιάζουν, να τους βάζουν τσιπ και να κάνουν ανεξέλεγκτα υιοθεσίες σε χώρες της ΕΕ.

Σχέδιο σε εξέλιξη

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κυβέρνησης Τσίπρα, Ολυμπία Τελιγιορίδου, δοκίμασε, με ένα νομοσχέδιο που είχε παρουσιάσει στους υπηρεσιακούς παράγοντες, να καταργήσει το «μονοπώλιο» των δήμων στην κατασκευή και λειτουργία καταφυγίων ζώων συντροφιάς. Η απόπειρά της απέτυχε παταγωδώς. Οι επαγγελματίες φιλόζωοι, όμως, δεν το έβαλαν κάτω. Και βρήκαν αρωγό στην επιδίωξή τους να ιδρύουν ιδιωτικά καταφύγια ζώων συντροφιάς, στο πρόσωπο του γενικού διευθυντή Κτηνιατρικής Θ. Αλεξανδρόπουλου. Στις 24 Απρίλη του 2019, λίγο καιρό πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ο Θ. Αλεξανδρόπουλος εξέδωσε εγκύκλιο, με πρόσχημα την απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με το τι ισχύει στην περίπτωση υιοθεσιών από κατοίκους εξωτερικού.

Οταν εκδίδεται μια εγκύκλιος γενικού ενδιαφέροντος (που δεν αφορά, δηλαδή, μόνο μια συγκεκριμένη περιοχή), όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση που η εγκύκλιος ασχολείται με το τι ισχύει για τις υιοθεσίες ζώων συντροφιάς, αποστέλλεται παντού, σε όλες τις υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, όμως, απεστάλη επιλεκτικά. Ετσι, μολονότι κάνουμε ρεπορτάζ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν πήραμε χαμπάρι γι’ αυτήν. Φίλος, από τους πραγματικούς και όχι τους κατ’ επάγγελμα φιλόζωους, μας ενημέρωσε ότι η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) Ν. Μπομπολάκη ανέβασε πριν από λίγο καιρό στο facebook δημοσίευμα που αναφερόταν στην κατάπτυστη αυτή εγκύκλιο του γενικού διευθυντή Κτηνιατρικής. Αυτό ήταν το ερέθισμα για να αρχίσουμε να ψάχνουμε την εγκύκλιο, η οποία ήταν κρυμμένη λες και επρόκειτο για απόρρητο στρατιωτικό σχέδιο.

Η πρόεδρος της ΠΦΠΟ, στην ανάρτησή της στο facebook, αναφερόταν σε παράγραφο της εγκυκλίου, στην οποία ο Αλεξανδρόπουλος γράφει: «άρα δεν απαιτείται ο Δήμος να διαθέτει υποχρεωτικά καταφύγιο αδέσποτων ζώων», και αναφωνούσε θριαμβευτικά: «Τέρμα στα κολαστήρια ούτε ένα»!

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, το ρεπορτάζ μας απ' αυτήν, τηλεφωνώντας της το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Επειδή είχε κάποιο κώλυμα, είχαμε μια σύντομη συνομιλία το βράδυ της Τρίτης. Επισημάναμε στην κ. Μπομπολάκη, ότι είναι περίεργο που μια εγκύκλιος στάλθηκε επιλεκτικά μόνο στη ΔΑΟΚ Χανίων και όχι σε όλες τις ΔΑΟΚ της χώρας. Και, βέβαια, τονίσαμε ότι η εγκύκλιος είναι παράνομη. Η επικοινωνία μας την ξάφνιασε, γιατί δεν περίμενε ότι εμείς, που στους κύκλους των «φιλόζωων» είμαστε «κόκκινο πανί», θα μαθαίναμε για τη συγκεκριμένη ανάρτησή της. Την επομένη (Τετάρτη 20 Νοέμβρη) η πρόεδρος της ΠΦΠΟ κατέβασε την ανάρτηση!

Η Μπομπολάκη χαρακτηρίζει κολαστήρια τα δημοτικά καταφύγια ζώων συντροφιάς και όχι αυτά που κατασκευάζουν ή λειτουργούν μέλη συλλόγων που ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας της. Δεν είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα απ’ αυτό, όπως και από την πανηγυρική υποδοχή εκ μέρους της της εγκυκλίου Αλεξανδρόπουλου.

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ πληροφορηθήκαμε ότι η εγκύκλιος Αλεξανδρόπουλου στάλθηκε στα Χανιά αλλά και σε άλλες ΔΑΟΚ. Την Πέμπτη επικοινωνήσαμε και με τον γενικό διευθυντή Κτηνιατρικής Θ. Αλεξανδρόπουλο, τον ενημερώσαμε για το δημοσίευμα της Μπομπολάκη και του ζητήσαμε να μας δώσει αντίγραφο της εγκυκλίου του. Μας απάντησε ότι θα μας δώσει αντίγραφο την επομένη, δηλαδή την Παρασκευή που η ύλη έχει κλείσει και η «Κόντρα» βρίσκεται στο τυπογραφείο.

Η απάντηση που έδωσε με την εγκύκλιό του ο Θ. Αλεξανδρόπουλος, ότι δεν απαιτείται ο Δήμος να διαθέτει υποχρεωτικά καταφύγιο ζώων συντροφιάς, είναι ανυπόστατη, εντελώς εκτός του νομικού πλαισίου, καθ’ ολοκληρίαν ψευδής. Στόχος της είναι να ανοίξει το δρόμο στους κατ’ επάγγελμα φιλόζωους, που ιδρύουν παράνομα καταφύγια, να προσφεύγουν στα δικαστήρια και να υποβάλλουν μηνύσεις κατά ειλικρινών φιλόζωων που παλεύουν για να ιδρύσουν οι δήμοι καταφύγια ζώων συντροφιάς (και όχι κολαστήρια) και κατά δημοσίων υπαλλήλων των ΔΑΟΚ, που αποφασίζουν το κλείσιμο των παράνομων καταφυγίων, που είναι κολαστήρια, όπως έχει αποδείξει και η έρευνά μας.

Την περίοδο που δημοσιεύτηκε από τη Ν. Μπομπολάκη στο facebook μέρος από την παράνομη εγκύκλιο Αλεξανδρόπουλου, άναψε μια μεγάλη και έντονη συζήτηση για το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Τα βασικά στελέχη της ΠΦΠΟ, Μπομπολάκη, Δημοπούλου και άλλοι-ες που δεν γνωρίζουμε, στράφηκαν ενάντια στη χρηματοδότηση των δήμων για την κατασκευή καταφυγίων, με το επιχείρημα ότι αυτά θα είναι τάχα κολαστήρια. Οπως έχουμε επανειλημμένα αναφέρει, οι γιαλαντζί φιλόζωοι δε θέλουν να κατασκευάσουν οι δήμοι καταφύγια ζώων συντροφιάς, γιατί απλούστατα βγαίνουν από το παιχνίδι των μαζικών παράνομων υιοθεσιών, που υποκρύπτουν «μετακινήσεις εμπορικού χαρακτήρα» δεδομένου ότι γίνεται αλλαγή ιδιοκτησίας. Γι’ αυτό η Μπομπολάκη έσπευσε να πανηγυρίσει για την εγκύκλιο Αλεξανδρόπουλου.

Και για να μη μένει η παραμικρή αμφιβολία για το τι εννοούμε, παραθέτουμε την παράγραφο α του άρθρου 3 του Κανονισμού 576/2013, που αναφέρεται στους ορισμούς: «α) ως “μετακινήσεις μη εμπορικού χαρακτήρα“ νοούνται οποιεσδήποτε μετακινήσεις οι οποίες δεν αποσκοπούν στην πώληση ή την μεταβίβαση της κυριότητας του ζώου συντροφιάς ή στην μεταβίβαση της κυριότητας του ζώου συντροφιάς».

ΥΓ1. Μετά τη δήλωση Μητσοτάκη, ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να αφαιρέσει την αρμοδιότητα από τις ΔΑΟΚ των Περιφερειών και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όλοι οι εμφανιζόμενοι ως φιλόζωοι αναθάρρησαν. Αν γινόταν αυτό, θα άνοιγε πλήρως ο δρόμος για την ανεξέλεγκτη δράση τους με τα ζώα συντροφιάς (ο νοών νοείτω). Απατώνται οικτρά, όμως, γιατί αυτό δεν επιτρέπεται από το κοινοτικό δίκαιο. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε θα τολμήσει να πάει κόντρα στα λεγόμενα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

ΥΓ2. Στις 6 Νοέμβρη του 2019, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πάτρας, με την απόφαση 1237/2019, έδωσε τη χαριστική βολή στην οικογένεια του Γ. Παπαγεωργίου, που λειτουργούσε στο Γιαννισκάρι της Δυτικής Αχαΐας παράνομο καταφύγιο ζώων συντροφιάς. Απέρριψε την αγωγή για την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος ειλικρινών φιλόζωων, με μια άρτια νομική τεκμηρίωση και αναφορά στα πραγματικά περιστατικά και στις αποφάσεις με τις οποίες αυτό το καταφύγιο κηρύχτηκε παράνομο.

Γεράσιμος Λιόντος
Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***