Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης η καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων

Λούλη Σταυρογιάννη

Πώς το πρόγραμμα Antinero και οι σαρωτικοί καθαρισμοί αφαιρούν κάθε βλάστηση από τα δάση - Ακόμη και βαριά ερπυστριοφόρα χρησιμοποιούνται σε περιοχές Natura.

Στην υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων οδηγούν κατά κανόνα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας άνω των 350 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούν το πολυδιαφημισμένο κυβερνητικό πρόγραμμα «Αντινέρο» 1, 2 και 3 από το 2021, καθώς οι σαρωτικοί καθαρισμοί αποψιλώνουν τον δασικό υπόροφο και αντιμετωπίζουν το δάσος ως σύνολο δέντρων αντί για βιοκοινότητα, ένα αλληλεξαρτώμενο σύνολο χλωρίδας και πανίδας.

Η δυσοίωνη και απογοητευτική διαπίστωση έγινε χθες στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος με θέμα «Πρόγραμμα Antinero στα ελληνικά δάση: Νομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα από την εφαρμογή του». Όπως επισημάνθηκε, η οριζόντια εφαρμογή του, ανά την επικράτεια ακόμη και σε αυστηρά προστατευόμενες περιοχές, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους κανόνες της δασικής οικολογίας ενώ προσκρούει στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Το «Αντινέρο», η επίσημη κρατική δράση για την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών μειώνει την ανθεκτικτικότητα των δασών έναντι της κλιματικής κρίσης, υλοποιείται χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, επιστημονικό σχεδιασμό, αυστηρό ελεγχο και αξιολόγηση, με ad hoc αναθέσεις, ενώ οι δημόσιες δασικές υπηρεσίας αποψιλώνονται και από τις αρμοδιότητες του σχεδιασμού, σχολίασε μεταξύ άλλων η Μ. Καραμανώφ, πρόεδρος του Επιμελητηρίου, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ.

Παράνομα έργα

Ως… εισαγωγή στη συζήτηση παρουσιάστηκε βίντεο της Νέλλης Ψαρρού από δάσος της Βόρειας Εύβοιας, το οποίο γλύτωσε από τις καταστροφικές πυρκαγίες του 2021 όχι όμως και από τους καθαρισμούς του, αφού αφαιρέθηκε κάθε βλάστηση εκτός από τα ψηλά δέντρα. Τα έργα του εν λόγω πρόγραμματος (απομάκρυνση του υπορόφου, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση δασικών δρόμων κ.α) βασίζονται σε απλές δασοτεχνικές μελέτες που εκπονούν ιδιώτες εργολάβοι και εγκρίνουν τα κατά τόπους δασαρχεία, εξήγησε η Σοφία Ε. Παυλάκη, δικηγόρος παρ’ ΑΠ, MΔΕ Δασική & Περιβαλλοντική πολιτική, μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητoς. Όμως, από τη συνδυαστική εφαρμογή του άρθρου 16 του ν. 998/1979 περί Δασοτεχνικών έργων και του πδ/τος 437/1981, που έχει εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότησή του, προκύπτει ότι ο νόμος προσδιορίζει πολύ συγκεκριμένα ποια είναι τα έργα που θεωρούνται «δασοτεχνικά», μικρής κλίμακας και σημειακά για την εκτέλεση των οποίων αρκεί απλή δασοτεχνική μελέτη. Και τα έργα του Antinero δεν περιλαμβάνονται.

Επιπλέον επειδή εντάσσονται σε πρόγραμμα με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον υπόκεινται υποχρεωτικά σε διαδικασία περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης, σύμφωνα με την προβλεπόμενη περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή την Οδηγία 2001/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 2001 σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων Σχεδίων και την Κοινή Υπουργική Απόφαση Εναρμόνισης με αυτήν (ΚΥΑ ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ. 107017/2006, ΦΕΚ Β’ 1225).

Κατέστησε σαφές, πως με τον τρόπο που εφαρμόζεται το Antinero, συντελείται μια διαρκής καταστρατήγηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα για προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ίδια! Παρουσίασε φωτογραφικό υλικό από διπλοκαμμένο δάσος στην Αττική , όπου έχει καταστραφεί παντελώς ο υπόροφος της βλάστησης ενώ ανεφέρθηκε και σε καταγγελία της Οικολογικής Κίνηση Πάτρας για την περιοχή του Καϊάφα, στη Νότια Στυμφαλία εντός δικτυου Natura 2000, αυστηρά προστατευόμενη, καμένη στο παρελθόν, που για τον καθαρισμό χρησιμοποιήθηκαν βαριά ερπυστριοφόρα μηχανήματα προκειμένου να απομακρυνθεί η βιομάζα, καταστρέφοντας «κάθε ζωή και βιοποικιλότητα» σε αντίθεση με τις υποδείξεις της απόφασης 1984/2017 του ΣτΕ.

Το δάσος δεν είναι κήπος - Αντιεπιστημονικές παρεμβάσεις

Βίαιη και αυθαίρετη επέμβαση στα δασικά οικοσυστήματα χαρακτήρισε τους καθαρισμούς με τον τρόπο που γίνονται ο δρ. Γεώργιος Καρέτσος, δασολόγος, τ. ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) και πρώην πρόεδρος του καταργημένου Φορέα Διαχείρισηςτου Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, υπογραμμίζοντας ότι τα δάση δεν είναι κήπος και τίποτα σε αυτά δεν αποτελεί ζιζάνιο για να αφαιρεθεί. Μίλησε για ακριβοπληρωμένη μελέτη του «Αντινέρο», που προέβλεπε άλλα από αυτά που εφαρμόζονται αλλά και για τον «γρήγορο» τρόπο διαμοιρασμού του χρήματος με απευθείας αναθέσεις σε μεγάλα γραφεία με ένα στρατό υπεργολάβων «που εγείρει αρκετές σκέψεις νομιμότητας της διαδικασίας». Μάλιστα παίρνουν τα έργα με μοναδική προϋπόθεση να έχουν εκετελέσει ένα τουλάχιστον δασοτεχνικό έργο.

Καταλήγοντας επεσήμανε πως αυτές «οι δυναμικές επεμβάσεις μπορεί να δημιουργήσουν πλείστα προβλήματα γιατί ξεφεύγουν από κάθε επιστημονικό σχεδιασμό. Τα αποκαλυμμένα εδάφη θα καθίστανται περισσότερο ξηροθερμικά και περισσότερο ευδιάβρωτα. Η αφαίρεση του υπορόφου των αειφύλλων πλατυφύλλων είναι ματαιοπονία, εφόσον γνωρίζουμε ότι αμέσως μετά την επέμβαση θα αναβλαστήσουν, όπως και η ποώδης βλάστηση. Τα αείφυλλα πλατύφυλλα αποτελούν το διάδοχο και τελικό ίσως στάδιο της οικολογικής κλίμακας και πρέπει να κρατηθούν. Τα μεσογειακά δάση εμφανίζουν τεράστια ετερογένεια στις μορφές και τη σύνθεση. Πρέπει κάθε μέτρο να εξειδικεύεται από τα τοπικά δασαρχεία βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και με μεγάλη περίσκεψη στις επεμβάσεις και φυσικά ισχυρή και εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση».

Η Δέσποινα Παπαγεωργίου, δημοσιογράφος (Popaganda, Reporters United), έκανε την πικρή διαπίστωση: «Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της κλιματικής αλλαγής, στον Μεσογειακό Νότο, είμαστε εμείς σήμερα εδώ και αναγκαζόμαστε να συζητάμε, τι; Αν το βασικό πρόγραμμα της χώρας για την προστασία του δάσους καταστρέφει τελικά το ίδιο το δάσος! Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν βαθιά λυπηρό. Χωρίς επιστημονικές προδιαγραφές, χωρίς περιβαλλοντικό προέλεγχο, το Antinero, και κάθε Antinero, μετατρέπεται σε ικανή συνθήκη οικολογικής υποβάθμισης των δασών».

Πηγή: Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***