Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Ο απρόσεκτος σύμβουλος εκθέτει την υπουργό

πηγή: ΚΟΝΤΡΑ (28/11/09)
Χοντρή διαπλοκή στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Είμαστε οι πρώτοι και οι μόνοι μέχρι στιγμής που καταγγείλαμε ως σκάνδαλο τη δραστηριοποίηση του καπιταλιστή-μελετητή Ν. Χλύκα, ιδιοκτήτη της ανώνυμης εταιρίας «NERCO-N. XΛΥΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ», ως άτυπου (αλλά παντοδύναμου) συμβούλου της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη. Ο κ. Χλύκας λύνει και δένει στο υπουργείο και είναι αυτός που συνέταξε το δασοκτόνο νομοσχέδιο Μπιρμπίλη.

Αυτό πλέον δεν αποτελεί δικό μας ισχυρισμό, που μπορεί να διαψευστεί. Ο απρόσεκτος κύριος Χλύκας άφησε πίσω του ηλεκτρονικά ίχνη. Ιχνη που εκθέτουν την Τ. Μπιρμπίλη σε επίπεδο σκανδάλου. Και όχι μόνο την υπουργό Περιβάλλοντος, αλλά συνολικά την κυβέρνηση.

Οποιος μπει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος μπορεί να «κατεβάσει» την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου Μπιρμπίλη. Οταν την αποθηκεύσει και ζητήσει τις «Ιδιότητες» του αρχείου (σε υπολογιστές Macintosh ζητήστε «Πληροφορίες»), βλέπει ότι το κείμενο έχει γραφεί από τον Νίκο Χλύκα. Αδιάψευστος μάρτυρας η φωτογραφία, που πάρθηκε την περασμένη Τρίτη από τον υπολογιστή της «Κ».


Ρωτάμε την κ. Μπιρμπίλη: με ποια ιδιότητα ο κ. Χλύκας συντάσσει νομοσχέδια και εισηγητικές εκθέσεις, έχοντας στην πραγματικότητα αναγορευτεί σε οιονεί υφυπουργό με αρμοδιότητα τα δάση; Δεν είναι σκάνδαλο ένας καπιταλιστής, που παίρνει δουλειές από το δημόσιο, να είναι συντάκτης ενός νομοσχέδιου, που αφορά άμεσα τον ίδιο και όσους συνεργάζεται (άλλους μελετητές και εργολάβους μεγαλοκατασκευαστές); Με ποια ιδιότητα ασκεί νομοπαρασκευαστικά καθήκοντα; Ποια είναι η αμοιβή του;

Εδώ μιλάμε για καραμπινάτη διαπλοκή. Ενδεχομένως να υπάρχουν και ποινικές προεκτάσεις, που έχουν να κάνουν με το ασυμβίβαστο (δε μπορεί ένας εργολάβος του δημοσίου να ασκεί ταυτόχρονα και τόσο υψηλά καθήκοντα δημόσιας διοίκησης, χωρίς να έχει διοριστεί), προς το παρόν όμως στεκόμαστε στο τεράστιο πολιτικό θέμα που εγείρεται. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ανέβηκε στην εξουσία με διακηρύξεις περί διαφάνειας, αλλαγής του τρόπου διοίκησης του κράτους, αξιοκρατίας κ.λπ. κ.λπ. Πριν καν κλείσει δίμηνο στην εξουσία, αποδεικνύεται ότι κινείται στον άξονα της διαπλοκής, με πιο προκλητικό τρόπο από την προκάτοχό της κυβέρνηση Καραμανλή.

Θυμίζουμε ότι η ανώνυμη εταιρία του Ν. Χλύκα εξειδικεύεται στους τομείς «Περιβάλλον, Πράσινο, Κτηματολόγιο, Δάση, Γεωργία, Εδαφος», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της (www.nerco.gr). Εκεί διαβάζουμε ότι η εν λόγω εταιρία «συνεργάζεται με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμους, Νομαρχίες κτλ) και παρέχει τεχνική υποστήριξη σε υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, Κ/Ξ μεγάλων έργων, αναπτυξιακές εταιρίες, επενδυτικούς φορείς και ιδιώτες». Εχει κάνει μπίζνες στο Ολυμπιακό Χωριό και διάφορα ολυμπιακά έργα, στην Αττική Οδό, στην Εγνατία, στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ κλπ. κλπ. Μεταξύ των άλλων, διαβάζουμε ότι έχει κάνει «Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για μεγάλα επενδυτικά σχέδια όπως τουριστική ανάπτυξη Loyalward». Σας θυμίζει τίποτα; Πρόκειται για το μεγάλο περιβαλλοντικό (και όχι μόνο) σκάνδαλο του Κάβο Σίδερο στη Σητεία, στο οποίο πρωταγωνίστησε η Μονή Τοπλού. Ο κ. Χλύκας ήταν αυτός που ανέλαβε να πείσει τους Σητειακούς ότι δεν υπάρχει κανένας περιβαλλοντικός κίνδυνος!

Περιμένουμε απαντήσεις από την κυβέρνηση και τοποθέτηση από τα συνδικαλιστικά όργανα των δασολόγων. Ιδιαίτερα την ΠΕΔΔΥ, τα απλά μέλη της οποίας έχουν μπει στο περιθώριο, για να νομοθετεί ένας ιδιώτης καπιταλιστής, ενώ η πλειοψηφία του ΔΣ έγινε κυβερνητικό παραμάγαζο και χειροκροτεί τη νέα πολιτική ηγεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***