Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή, 11 Απριλίου 2010

Μετά τις φωτιές, τα κοπάδια...


Το Σάββατο 10 Απριλίου, περί τις 5:30 μ.μ., κάτοικοι της περιοχής Δασαμάρι (της κοινότητας Πικερμίου) αντιλήφθηκαμε 2 έλληνες βοσκούς με 150 αιγοπρόβατα να βόσκουν στα καμένα του 2009. Πρόκειται για το γνωστό κοπάδι αιγοπρόβατων που εξακολουθεί να βόσκει ανεξέλεγκτα στο Πικέρμι -στην περιοχή της Διώνης και του Αγ. Σπυρίδωνα, μέσα στον οικισμό και στις γύρω δασικές εκτάσεις- και συνεχίζει το καταστροφικό έργο της φωτιάς, αφανίζοντας τα πρώτα δειλά σημάδια της φυσικής αναγέννησης: πουρνάρια, μυρτιές και άλλους θάμνους. Αφανίζει τα νεαρά δύσφλεκτα (πλατύφυλλα) δασικά δέντρα, με τα οποία οι κάτοικοι (με δικές τους αποκλειστικά δυνάμεις) εμπλουτίζουν την καμένη περιοχή.
...παρότι, σύμφωνα με τα άρθρα 105 και 107 του νόμου 86/69 "απαγορεύεται ...α) Εντός καέντων δασών και β) Εντός καεισών προστατευτικών μερικώς δασοσκεπών εκτάσεων, υπερκειμένων χωρίων ή συνοικισμών ή κειμένων εντός λεκανών σχηματισμού χειμάρρων, η βοσκή των μεν προβάτων και μεγάλων ζώων επί πενταετίαν, των δε αιγών επί δεκαετίαν από της ημέρας της πυρκαϊάς" και στη βάση του άρθρου 110 του ίδιου νόμου "απαγορεύεται η εγκατάσταση, διατήρηση και βοσκή αιγών σε όλα τα δάση και δασικές εκτάσεις δημόσια ή μη, του Νομού Αττικής".
...παρότι το υπουργείο περιβάλλοντος απαγόρευσε κάθε βόσκηση στα καμένα!

Αμέσως επιχειρήσαμε να τηλεφωνήσουμε σε κάποια αρμόδια αρχή. Το Δασαρχείο Πεντέλης, το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (1591) και ο ΣΠΑΠ (1566) δεν απαντούσαν στο τηλέφωνο, η Αστυνομία Ραφήνας ήταν αναρμόδια, η Κοινότητα Πικερμίου είχε εκτροπή κλήσης - μια κυρία που απάντησε στην εκτροπή είπε ότι θα τηλεφωνούσε στον πρόεδρο, που θα τηλεφωνούσε στην αστυνομία, που ήταν αναρμόδια, που τον παρέπεμψε στην Αγροφυλακή, και που όταν τηλεφωνήσαμε για να μάθουμε τα αποτελέσματα της επαφής προέδρου-αγροφυλακής δεν κατέστη πλέον δυνατό να ξαναπιάσουμε επαφή με την εκτροπή (λόγω αναγνώρισης κλήσης;).


Στο μεταξύ κάτοικοι έτρεξαν στο λόφο και απαίτησαν από τους βοσκούς να αποσύρουν αμέσως το κοπάδι τους. Εκείνοι αντέτειναν ότι "απαγορεύεται να φωτογραφίζουμε το κοπάδι" (ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ζώων;) και ότι "έχουν πάρει άδεια από τον ...Ροσόλυμο"!
Επιτέλους, ανακαλύψαμε ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο!
Ποιός είναι λοιπόν ο ρόλος της Κοινότητας Πικερμίου;

Εμείς ενημερώνουμε ότι -παραδόξως- εννοούμε να παίρνουμε στα σοβαρά το ρόλο που ανέλαβαν όλοι οι αιρετοί απέναντι στην τοπική κοινωνία: να υπηρετούν δηλαδή το κοινωνικό συμφέρον ακόμη και έναντι των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων. Εν προκειμένω, να αναλάβουν το χρέος να δρομολογήσουν την οριστική απομάκρυνση του κοπαδιού για να προστατεύσουν το δημόσιο αγαθό, που είναι το δάσος.

7 σχόλια :

 1. SPYRIDIS STELIOS11/4/10, 8:12 μ.μ.

  Αυτή είνι η Ελλάδα. Εκτροπή τηλεφώνου στην κοινότητα, άλλοι αναρμόδιοι, αλλού κλειστά και οι τσομπάνηδες κάνουν την δουλειά τους. Τελικά τις φωτιές τις βάΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΌΒΑΤΑ. Αλήθεια το ΔΝΤ μπορεί να μας χειρισθεί !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος13/4/10, 2:53 μ.μ.

  "ο τσομπάνης κάνει τη δουλειά του" αλλά ταυτόχρονα κάνει και τη δουλειά κάποιων καταπατητών που σε συμφωνία με υψηλά ιστάμενους καταστρέφουν μεθοδικά τις δασικές εκτάσεις της Αττικής.
  Μία είναι η λύση:
  Απαλλοτρίωση όλων των ιδιωτικών δασικών εκτάσεων! Κανένας συνεταιρισμός στις δασικές εκτάσεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα της Αν. Αττικής "Επταήμερο" (14/4/2010, σελ. 15). Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιες αρχές διαβάζουν τον τοπικό τύπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ενημέρωση για τη γραφειοκρατική συνέχεια.
  Καταγγείλαμε γραπτά το περιστατικό:
  -Σε Κοινότητα και ΣΠΑΠ (για να απαιτήσουν την ενεργοποίηση των νόμιμων μέτρων για την απομάκρυνση των κοπαδιών από τα καμένα της περιοχής. Σιγή...
  -Στο Δασαρχείο Πεντέλης για να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Ο δασάρχης Πεντέλης μας είπε ότι θα κάνει άλλη μια μήνυση (στις δεκάδες που έχει κάνει για το συγκεκριμένο!).
  Μπροστά σ΄αυτή την αντίδραση ρουτίνας, του αντιτείναμε ότι επομένως είναι αναποτελεσματικό μέσο οι μηνύσεις και θα πρέπει να σκεφτεί και κάποια άλλη δράση. ...Απόρησε τι είδους! Στην επιμονή μας, είπε -για να ξεμπερδεύει- ότι θα σκεφτεί! Λέτε μετά από 10άδες αναποτελεσματικές μηνύσεις να αρχίσει επιτέλους να το σκέφτεται; Θα επανέλθουμε για να μάθουμε το αποτέλεσμα της σκέψης του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος22/4/10, 2:24 μ.μ.

  είμαι και εγώ κάτοικος Δασαμαρίου και επανειλημένα έχω κάνει τηλεφωνικές καταγγελίες και στην αστυνομία και στο δασαρχείο για αυτήν την κατάσταση. εννοείται ότι πάντα με αντιμετώπισαν με αδιαφορία ή με αποποίηση ευθύνης... έχω απηυδίσει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος22/4/10, 7:28 μ.μ.

  ο ροσολυμος ποιος ειναι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αν ψαξεις παλιοτερες αναρτησεις στο blog, θα βρεις αρκετα στοιχεια για συνεταιρισμους "καθε καρυδιας" που διεκδικουν δασικες εκτασεις στο Δασαμαρι. Για την περιπτωση στην οποια αναφερεσαι κυτταξε εδω.
  Και μιας και μενεις σο Δασαμαρι ειναι ευκαιρια να γνωριστουμε κι απο κοντα Ανωνυμε/η. Στειλε email :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***