Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Η απάντηση εθελοντικών οργανώσεων στον ΣΚΑΪ

Προς: Ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3

Απάντηση εθελοντικών οργανώσεων
στη διαστρέβλωση των θέσεών μας από την εκπομπή σας


(Στα πλαίσια του δικαιώματος απάντησης του θιγομένου και της υποχρέωσης επανόρθωσης εκ μέρους του ΜΜΕ, ζητάμε να διαβάσετε την απάντησή μας στην ίδια εκπομπή, την ίδια ώρα.)

Οι υπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις ακούσαμε με έκπληξη στις 16 Απριλίου στο πρωϊνό ενημερωτικό μαγκαζίνο του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ, μια παραποίηση των θέσεών μας από τον κ. Πορτοσάλτε και τον κ. Κεραμιτζόγλου.
Οι κύριοι Πορτοσάλτε και Κεραμιτζόγλου αφήνουν να εννοηθεί ότι οι υπογράφουσες εθελοντικές οργανώσεις αντιτίθενται στις αναδασώσεις και επικουρούν το έργο των καταπατητών. Η πραγματικότητα είναι η εξής: ασκούμε κριτική στην τραγική έλλειψη μέτρων προστασίας των δασών από την πολιτεία καθώς και στη μέθοδο που ακολουθείται στις αναδασώσεις. Μία μέθοδος που οδηγεί σε μεγάλα ποσοστά αποτυχίας, μεταξύ άλλων, λόγω:
α) μεταφυτευτικού σοκ των δενδρυλλίων
β) προχωρημένης εποχής φυτεύσεων
γ) έλλειψης αναγκαίας και έγκαιρης υποστήριξης σε αρδεύσεις.
Παράλληλα, οι φαραωνικές δενδροφυτεύσεις έχουν καταστροφικές συνέπειες στη φυσική αναγέννηση των καμένων δασικών εκτάσεων είτε από τα βαριά σκαπτικά μηχανήματα των εργολάβων που ανοίγουν τους λάκους-κρατήρες για τα δενδρύλλια, είτε από τους χιλιάδες ευαισθητοποιημένους πολίτες που μπαίνουν στα καμένα χωρίς καμιά ενημέρωση για τον ασφαλή και ήπιο τρόπο προσέγγισης, τσαλαπατώντας έτσι τα νεαρά αυτοφυή δέντρα.
Ο κ. Πορτοσάλτε αναφέρει ότι οι υπογράφουσες εθελοντικές ομάδες επιδιώκουν να γίνονται αναδασώσεις μόνον από ιδιώτες. Με ανακοίνωσή μας στις 10/3/2010, καταγγέλλουμε τις αναδασώσεις που ανατίθενται σε ιδιώτες εργολάβους. Πάγια θέση μας είναι: κανένα κέρδος από τα καμένα δάση. Αξίζει να σημειώσουμε, πως κατά τη χειμερινή περίοδο 2009-2010, έχουμε οργανώσει 13 εθελοντικές αναδασώσεις και έχουμε συμμετάσχει σε άλλες 10. Έχουμε κάνει 5 εθελοντικές εξορμήσεις συλλογής σπόρων δασικών δένδρων για τον εμπλουτισμό των ειδών του φυτωρίου της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής. Επίσης έχουμε φυτέψει περισσότερους από 30.000 προβλαστημένους σπόρους βελανιδιάς, μέθοδος που μιμείται τη φυσική αναγέννηση του δάσους.
Με αφορμή την καταγγελία για την καταβρόχθιση των δενδρυλλίων της αναδάσωσης στο Ποικίλο όρος από τα παράνομα κοπάδια, ο κ. Πορτοσάλτε βγάζει το ψευδές συμπέρασμα ότι οι εθελοντές επιδιώκουν να μην γίνονται αναδασώσεις, επειδή τα αιγοπρόβατα θα τις καταστρέψουν. Στην ανακοίνωσή μας (10/3/2010) υποστηρίζουμε ρητά ότι πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος από τα απανταχού δασαρχεία και να απομακρυνθούν στάνες και γίδια από τα δάση της Αττικής όπου βρίσκονται παράνομα. Οποιαδήποτε παρέμβαση αναδάσωσης οφείλει να δημιουργεί τις συνθήκες επιβίωσης των δενδρυλλίων, ειδάλλως είναι κοροϊδία.
Στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή μεταδόθηκε ότι οι υπογράφουσες εθελοντικές οργανώσεις, είναι περιβαλλοντικές οργανώσεις που τις έχουν προσεγγίσει οι καταπατητές. Η αλήθεια είναι πως εμείς καλούμε τους δημοσιογράφους να βάλουν τους καταπατητές απέναντί τους και την πολιτεία να τους τιμωρήσει. Όλους: Ιδιώτες, Εκκλησία, Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς κ.ο.κ.
Αναρωτιόμαστε γιατί τη στιγμή που 35 ιστολόγια και ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα η Ελευθεροτυπία (24/3/2010) δημοσιεύουν και προβάλλουν τις πραγματικές μας θέσεις και απόψεις, ο ΣΚΑΪ επέλεξε να τις διαστρεβλώσει. Επειδή είμαστε απέναντι σε δενδροφυτεύσεις-πυροτεχνήματα που κουκουλώνουν και διαιωνίζουν την παθολογία και την κερδοσκοπία γύρω από τα δάση;
Είμαστε εθελοντικές οργανώσεις με αποδεδειγμένο έργο στις τοπικές κοινωνίες όπου δρούμε. Δουλεύουμε με ήθος και σοβαρότητα χωρίς να αποσκοπούμε σε κανένα, μα κανένα ίδιο όφελος. Δεν εξυπηρετούμε κανένα. Δουλεύουμε μόνο με την κοινωνία και για την κοινωνία.

Ζητάμε να αποκατασταθεί η ηθική βλάβη που υποστήκαμε.
Να μεταδώσετε από την εκπομπή σας ολόκληρο το κείμενο των θέσεών μας «Αναδασώσεις-πυροτεχνήματα αντί πολιτικής για τα δάση», προκειμένου οι ακροατές που εκτέθηκαν στη διαστρέβλωση των θέσεών μας να αποκτήσουν ιδία άποψη και να εξάγουν ορθά συμπεράσματα.

18/4/2010

1 σχόλιο :

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***